Koldhævede boller er genvejen til morgenbrød, der bare smager meget bedre. Meget bedre en lynhævet brød og meget, meget bedre end traditionelt bagerbrød. Ja, undskyld kære bagere, men sådan har jeg det.
Mere smag og bedre holdbarhed i koldhævede boller
Koldhævede boller udnytter det faktum, at langtidshævet brød udvikler en helt anden dybde i smagen, og du får en morgenbolle med saftig og elastisk krumme. Brødet holder sig friskt længere. Og du får endda knasende sprød skorpe, når du lige hiver den ud af ovnen. Haps!
Og de er nemme. Der er ikke meget arbejde i sådan en pladefuld koldhævede boller, når du bare følger opskriften her.
Når dejen har hævet i køleskabet natten over, skal den bare sættes på en bageplade – så enkelt …
Kogte kerner bidrager til saftige boller
Egentlig kom de kogte kerner af en fejl i køkkenet. Jeg ville koge speltkerner til en salat og kogte dem, som der stod på posen. Men undskyld da lige mig: De blev helt udkogte. Øv.
Men vi siger jo nej til madspild, ikk, så jeg måtte finde på noget. Inden jeg i min ærgrelse nåede hen til affaldsspanden, nåede jeg at tænke: Boller! Og da jeg havde kogt en hel pose kerner, var der rigeligt at øve sig med.
Resultatet blev de her koldhævede boller, der er lige efter bogen: Fugtige og svampede indeni, smukt lysebrune udenpå. Knasende sprøde lige fra ovnen (eller brødristeren). Fulde af smag, også af kardemomme.
Andre slags koldhævede boller?
Jeg er stor tilhænger af en skål dej i køleskabet natten over, så hvis du er nysgerrig, kan du søge på ‘koldhævede’ her på bloggen. Så finder du blandt andet:
- Grove hveder (der godt må spises, selv om det ikke er Store Bededag)
- Havreboller med æble og kanel
- Speltboller med fuldkorn og solsikkekerner
- Valnøddeboller med rugmel og sigtemel
- Plus selvfølgelig klassikeren, surdejsbollerne.
PS. Marmeladen på billederne er min egen hybenmarmelade.