Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Varme hveder med smør og kardemomme - hurtige hveder

Varme hveder kan jeg hverken få for tidligt eller for sent – og jeg kan ikke få nok. Til gengæld er jeg ikke ligeglad med, hvor gode de er!

Jeg ved godt, du får dem i nakken i føtex. Men hvis du bager varme hveder selv, har du også lyst til at få dem i munden!

Hurtige hveder – på et par timer

Her får du en opskrift, der hurtigt giver dig hveder på bordet:

  • Smørret smelter jeg i stedet for at smuldre det i hånden eller ælte det ind, som jeg ellers anbefaler til fx snurrer. Når hvederne skal spises samme dag – og ristes – går det fint. (Og de bliver stadig meget, meget bedre end dem i føtex …)
  • Dejen skal ikke forhæve.
  • Hvederne skal bare hæve én gang, når de er formet. Sæt dem et lunt sted, så er de klar til ovnen efter ca. 1,5 time.
Varme hveder med smør og kardemomme - hurtige hveder

Hvor mange varme hveder vil du ha’?

Opskriften giver dig 12 hveder, der hver kan deles i to og ristes. Så passer portionen til en mindre bradepande på ca. 20 x 30 cm. Sæt 3 på den ene led, 4 på den anden.

Men de er hurtigt væk.

Så du kan også sige dobbelt op. Lav en dobbelt portion, og få 20 lidt større hveder. Det er en hel plade eller bradepande fuld – og nok til at dele med naboen, dele ud på arbejde eller bare fryse ned til senere hvede-lækkersult :-) Og hvem har ikke det …

Helt hvide hveder – eller lidt grovere?

Det er efterhånden sjældent, jeg bager helt hvidt brød, men hveder kan godt friste til det. Hvis du bruger helt fint hvedemel, bliver hvederne naturligt nok lettest.

Men hvis du som jeg godt kan li’ lidt ekstra bid, så kan du sagtens tilsætte lidt grahamsmel. Hvederne bliver stadig lette og luftige, det sørger gæren for!

Kan du vente med hveder til i morgen?

Hvis du er i god tid, kan du prøve mine koldhævede hveder, der skal sættes i gang aftenen før. Her bruger jeg rent stenformalet mel og kun en lille smule gær – og alligevel bliver de både flotte, lette og lækre.

Gem

Gem

Varme hveder med smør og kardemomme - hurtige hveder

Brød og boller

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 20 minutter + 2 timer

Tilberedning: 20 minutter

Til 20 store hveder tager du:

  • 550 g mel (evt. 75 g grahamsmel og 475 g almindeligt hvedemel)
  • 1 1/4 tsk salt
  • 100 g smør
  • 50 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1,5 tsk stødt kardemomme

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret blidt. Tilsæt mælk og smuldret gær, og pisk sammen i hånden. Bland så hele molevitten i en god stor skål eller i maskine, og ælt til du har en fin jævn dej. Uden maskine er det nemmest på bordet.

  2. Del dejen i 12 lige store stykker. Rul dem til boller, og sæt dem ret tæt på bagepapir (passer med 3 x 4 i en mindre bradepande).

  3. Lad hvederne hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca. halvanden time, hvis de står lunt. Tænd ovnen på 180° varmluft, og sæt dem i ovnen, når den er helt varm.

  4. Bag hvederne i ca. 18-20 minutter. Hold øje. Hvis de hurtigt bliver mørke, skal du skrue lidt ned. Det er vigtigt, de bliver gennembagte.

  5. Lad hvederne køle af, inden du flækker dem og rister dem. Fremragende med din yndlingsmarmelade, ost, smør – ja, mange ting. Pas på maven!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Varme hveder med smør og kardemomme - hurtige hveder

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Hurtige hveder med smør og kardemomme – varme hveder

  1. Det var meget salt? Jeg tror kun jeg ville bruge 2½ tsk.
    Alternativ metode: Smuldr smørret i melet og brug evt. lidt mindre mel. Så skal mælken bare lunes inden den røres med gæren. Der kan du nok også spare den ene pakke, jeg har skåret ned på det og klarer det fint med 100 g.

    1. Tak for justeret gærmængde – den har jeg fluks skrevet ind med fuld tillid :-) Til gengæld er jeg for doven til at smuldre smørret. KH

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.