Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Koldhævede gulerodsboller er noget af det nærmeste, du kommer en surdejsbolle – bare uden surdej. Virkelig luftig, let og saftig. Og nem.

Skal gulerodsboller være lette – eller solide grovboller?

Gulerodsboller stiller et af livets store spørgsmål: Er du mest til solide grovboller med masser af fibre, din mave kan hygge sig med i flere timer, og som mætter rigtig godt i din madpakke? Eller har du lyst til den lette slags grovboller – dem med store, fine lufthuller og elastisk krumme? Ja, you can’t always have it all, og derfor har jeg to opskrifter på gulerodsboller.

Luftige, koldhævede gulerodsboller

Denne her er – som overskriften antyder – den lette. En god morgenbolle søndag morgen, fx. Eller en fin pralebolle, når du gerne vil demonstrere, at det der med luftigt bagværk, det er da lige dig. Også selvom du gerne vil bage uden surdej. Det kan man godt!

Fordelen ved denne her slags boller med gulerødder er tillige, at revne gulerødder både smager godt – og giver fugt til brødet, som får det til at holde den lækre krumme i flere dage.

(Og forresten, ville du hellere have de rigtig gode grove gulerodsboller, så er opskriften her!)

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder-kvadrat

Koldhævede gulerodsboller med fordej – uden surdej

Normalt bager jeg de luftige grovboller med surdej, og det er der mange gode grunde til. Dem kan du læse mere om, hvis du orker. Men der kan være mindst én virkelig god grund til at bage uden surdej: At du ikke har en. Og så skal det da ikke være det, der skiller os ad. (Du kan også lave en – opskriften er her).

I de her gulerodsboller bruger jeg en fordej i stedet. En smule gær, lidt vand og mel. Og nogle timer på køkkenbordet. Så er det klaret.

Selve dejen er rørt i maskine et kvarters tid og koldhævet natten over (eller noget, der ligner). Melet er med mindst 11 g protein pr. 100 g, så det kan danne god, elastisk gluten. Find proteinindholdet på pakken. Det er vigtigt, hvis du godt kan lide den elastiske dej og lufthullerne.

Hvis du ikke har en maskine at røre i, kan du også bruge den håndholdte metode. Det kræver lidt mere nærvær (dejen vil gerne motioneres lidt hver halve time i 3-4 timer, før du sætter den til at koldhæve). Den metode kan du finde godt beskrevet her.

Se opskriften og min trin-for-trin-billedforklaring herunder …

Jeg har også lavet en lille video, der demonstrerer, hvordan du former bollerne, bare med en anden dej: Videoen ligger her.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Lette, luftige gulerodsboller

Brød og boller

Rækker til: 1 plade, 9-12 stk.

Forberedelse: 12+12 timer

Tilberedning: 10-12 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær

  • 1 dl hvedemel

  • 1 dl vand

Til gulerodsbollerne skal du bruge:

  • Fordejen

  • 3,5 dl vand

  • 1/2 dl yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

  • 50 g grahamsmel

  • 50 g rugmel

  • 1 dl solsikkekerner

  • 1,5 tsk salt

  • 100 g fintrevne gulerødder

  • 300 g hvedemel (husk: mindst 11 g protein/100 g)

  • Sesamfrø udenpå

Start med fordejen 1 dag før, du bager:

  1. Pisk ingredienserne sammen i en skål. Dæk med låg eller plastfolie, og lad det stå på køkkenbordet 8-12 timer.

Så er det dejens tur:

  1. Bland alle ingredienser i en røremaskine. Rør længe – til dejen samler sig om dejkrogen (ca. 15 minutter).
    Du kan også få elastisk dej ved håndkraft, uden røremaskine. Den metode kan du se beskrevet her.

  2. Gør en stor skål klar til hævning: Smør den indvendigt med oliven- eller rapsolie, og hæld dejen over i skålen. Dæk med låg eller folie, og lad dejen starte hæveprocessen på køkkenbordet en times tid. Sæt den så koldt i 8-16 timer.

Og nu skal der bages!

  1. Tag dejen ud af køleskabet en times tid, før du vil bage.

  2. En halv time før: Tænd ovnen på fuldt blus! Jeg bager ved 270 grader. Sæt to bageplader ind – en i midten og en under. Og følg så fremgangsmåden for at forme surdejsboller her – eller se billedforklaringen nedenfor.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sådan former du bollerne, når de har koldthævet:

Find dejen, sesamfrø, bagepapir (og evt. en bagespade) og en dejskraber frem.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Drys et godt lag sesamfrø ud på bordet. (Du kan også bruge mel, hvis du ikke har sesamfrø nok).

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Skrab dejen forsigtigt ud på sesamfrøene.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold dejen sammen. Det skal gå lidt tjept!

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Skær dejen igennem på langs – dyp evt. dejskraberen i vand ind imellem, så dejen ikke klæber til den.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Skær dejen op til boller, og løft dem hurtigt over på bagepapiret.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Sæt bollerne ind midt i ovnen, og kast en dl vand ind på pladen under. Så har du en dampovn!

Sæt uret på 10 minutter – tjek og vend evt. pladen. Bag videre i 3-5 minutter, til bollerne har fået flot farve og sprød skorpe!

Køl af dem på en bagerist.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Måske også noget for dig?

3 kommentarer til Gulerodsboller – koldhævede grovboller

  1. Hej Bodil,

    Følger din blog og din Instagram.
    Har kastet mig over koldhævede gulerodsboller, men synes dejen er meget våd. Og den samler sig ikke helt om krogen, som jeg tror den skal.

    Har du et tip.

    Hilsner Gitte (endnu en Mutti)

    1. Hej Gitte, dejligt med en kommentar ?
      Hm, jeg folder den for det meste i hånden og lader den nok være lidt våd. Men du kan sagtens tilføje lidt mel 25-50 g – og stadig få saftige boller. Gulerødder gør underværker ? God fornøjelse! Kh Bodil

  2. Tak for hurtigt svar.
    Glemte at skrive, at det er virkelige skønne og lækre opskrifter du lægger op?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.