Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Gulerodsboller – koldhævede grovboller

Gulerodsboller - koldhævede grovboller

Antal 10 stk.

Ingredienser

Til fordejen skal du bruge:
  • 5 g gær
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl vand
Til gulerodsbollerne skal du bruge:

Kokkens noter

Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.

Dine egne noter

Tilberedning

Start med fordejen 1 dag før, du bager:
  • Pisk gær, mel og vand sammen i en skål. Dæk med låg eller plastfolie, og lad det stå på køkkenbordet 8-12 timer.
Så er det dejens tur:
  • Riv gulerødderne fint. Bland så alle ingredienser i en røremaskine. Rør længe – til dejen samler sig om dejkrogen (10-15 minutter).
  • Du kan også få elastisk dej ved håndkraft, uden røremaskine. Så skal du folde dejen 5 gange med en halv times mellemrum. Se videoen her (en anden dej, men samme teknik).
  • Gør en condibøtte eller skål klar til hævning: Smør den indvendigt med olie, og hæld dejen over i skålen. Dæk med låg eller folie, og lad dejen starte hæveprocessen på køkkenbordet en times tid. Sæt den så koldt i 8-16 timer.
Og nu skal der bages!
  • Tag dejen ud af køleskabet en times tid, før du vil bage.
  • Tænd ovnen på fuldt blus - 45 min. før bagetid med bagestål, 30 minutter før uden bagestål! Jeg bager ved 270 grader. Sæt to bageplader ind – en i midten (evt. med bagestål) og en under. Og følg så fremgangsmåden for at forme surdejsboller i videoen (en anden dej) - eller på billederne nedenfor (denne dej).
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Gør klar med sesamfrø, dejdeler og bagepapir.
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Drys sesamfrø ud på bordet - ca. 35 * 35 cm.
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Skrab dejen ud på sesamfrøene.
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Tag fat i dejens to fjerner 'hjørner', og fold den ind over sig selv med et snuptag.
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Del dejen.
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Hak dejen ud til boller, og sæt dem på bagepapir.
  • Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
    Bag dem i ca. 12 minutter (afhænger af, hvor varm din ovn er). Bollerne skal være mørkt gyldne.