Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødderGulerodsboller stiller et af livets store spørgsmål: Er du mest til gode, grove gumleboller med masser af fibre, din mave kan hygge sig med i flere timer, og som mætter rigtig godt i din madpakke? Eller har du lyst til den lette slags boller – dem med store, fine lufthuller og elastisk krumme? Ja, you can’t always have it all, og derfor har jeg to opskrifter på gulerodsboller.

Denne her er – som overskriften antyder – den lette. En god morgenbolle søndag morgen, fx. Eller en fin pralebolle, når du gerne vil demonstrere, at det der med luftigt bagværk, det er da lige dig. Også selvom du gerne vil bage uden surdej. Det kan man godt!

Fordelen ved denne her slags boller med gulerødder er tillige, at revne gulerødder både smager godt – og giver fugt til brødet, som får det til at holde den lækre krumme i flere dage.

(Og forresten, ville du hellere have de rigtig gode grove gulerodsboller, så er opskriften her!)

Luftige og elastiske gulerodsboller – uden surdej – hvordan?

Normalt bager jeg den luftige type boller med surdej, og det er der mange gode grunde til. Dem kan du læse mere om, hvis du orker. Men der kan være mindst én virkelig god grund til at bage uden surdej: At du ikke har en. Og så skal det da ikke være det, der skiller os ad. (Du kan også lave en – opskriften er her).

I de her gulerodsboller bruger jeg en fordej i stedet. En smule gær, lidt vand og mel. Og nogle timer på køkkenbordet. Så er det klaret.

Selve dejen er rørt i maskine et kvarters tid og koldhævet natten over (eller noget, der ligner). Melet er med 12 g protein pr. 100 g, så det kan danne god, elastisk gluten. Find proteinindholdet på pakken. Det er vigtigt, hvis du godt kan lide den elastiske dej og lufthullerne.

Hvis du ikke har en maskine at røre i, kan du også bruge den håndholdte metode. Det kræver lidt mere nærvær (dejen vil gerne motioneres lidt hver halve time i 3-4 timer, før du sætter den til at koldhæve). Den metode kan du finde godt beskrevet her.

Se fremgangsmåde for fordej og dej nedenfor sammen med ingredienserne. Og tjek så billedforklaringen her …

Sådan bliver dejen til boller:

Tænd ovnen på mindst 250 grader.

Find dej, sesamfrø, dejskraber og bagepapir frem.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

 

Drys sesamfrø ud på bordet (du kan også bruge mel).Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Hæld dejen forsigtigt ud på sesamfrøene. Brug en dejskraber – bare til at løsne dejen, ikke ælte eller vende rundt! Du vil jo gerne passe på luftboblerne i dejen, ikk.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Med et snuptag – tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen og fold den ind over sig selv.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Skær dejen igennem på langs med dejskraberen.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Skær nu de lange dejruller op til boller – 9-12 stk. – og læg dem over på bagepapiret.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Når ovnen er helt varm – træk bollerne over på den varme plade og sæt dem i ovnen. Kig til dem efter 10 minutter. Giv dem evt. et par minutter mere, så de får god farve. En mørk skorpe smager rigtig godt.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Opskrift på lette, luftige gulerodsboller

Brød og boller

Rækker til: 1 plade, 9-12 stk.

Forberedelse: 12+12 timer

Tilberedning: 10-12 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl vand

Til gulerodsbollerne skal du bruge:

  • Fordejen
  • 3,5 dl vand
  • 1/2 dl yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)
  • 50 g grahamsmel
  • 50 g rugmel
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g fintrevne gulerødder
  • 300 g hvedemel (husk: 12 g protein/100 g)
  • Sesamfrø udenpå

Start med surdejen 1 døg før, du bager:

  1. Pisk ingredienserne sammen i en skål. Dæk med låg eller plastfolie, og lad det stå på køkkenbordet 8-12 timer.

Så er det dejens tur:

  1. Bland alle ingredienser i en røremaskine. Rør længe - til dejen samler sig om dejkrogen, og du kan lave glutentesten (ca. 15 minutter): Tag fat i dejen, og træk den helt tyndt ud - så den ligner pergamentpapir. Hvis den ikke er elastisk nok, skal den røres lidt længere. Du kan også få elastisk dej uden maskine. Det tager lidt længere tid - se link i teksten ovenfor.
  2. Gør en stor skål klar til hævning: Smør den indvendigt med oliven- eller rapsolie, og hæld dejen over i skålen. Dæk med låg eller folie, og sæt dejen koldt i 8-16 timer.

Og nu skal der bages! Se billedforklaringen ovenfor :-)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.