
Mormorboller er gode gammeldags hvide fødselsdagsboller, som mine pigers mormor bagte dem – før hun blev optaget af kostfibre og den slags. Jo hvidere mel, jo lettere og luftige bliver bollerne.
Og jeg bager med kardemomme – det dufter og smager!
Fødselsdagsboller på flere måder
Da mine piger var små, bagte vi altid fødselsdagsbollerne runde, helt klassisk. Men du kan lave dem på mange måder:
- Opskriften kan give 15 fødselsdagsboller i helt klassisk facon, hvor de bliver gyldne hele vejen rundt.
- Eller du kan dele dejen i 12 og sætte dem lidt tæt i en mindre bradepande (min er 22×33 cm) – så hæver de sammen. Det gør dem faktisk endnu luftigere, og de får kun skorpe på over- og undersiden. Lidt som du bager hveder.
- Du kan også bage fødselsdagsboller med lidt grovere hvedemel (skift fx 100 g til fuldkorns- eller grahamsmel) – så bliver de ikke helt hvide og ikke helt så luftige, men stadig bløde og lækre.
- Du kan også dele dejen i 16 og bruge den ene dejklump til at lave små ører på de øvrige 15 boller. Bamseboller! Pynt evt. med glasur.
- Eller du kan tilsætte 125 g grofthakket chokolade. Chokoladeboller!
De hvide boller hører på en eller anden måde ligesom til, når der er fødselsdag i farvandet.
Andre opskrifter fra mormors fødselsdagsværksted
En klassisk lagkage måske? Eller en ægte fynsk brunsviger?

