
Mormorboller er gode gammeldags hvide fødselsdagsboller, som mine pigers mormor bagte dem – før hun blev optaget af kostfibre og den slags. Jo finere mel og jo højere proteinindhold, jo lettere og luftigere bliver bollerne.
De helt hvide, lette fødselsdagsboller
Det karakteristiske ved mormorbollerne er, at de normalt bliver bagt udelukkende med hvedemel uden skaldele. De er bagt med smør og sødmælk plus lidt sukker til at fodre gærcellerne – og runde smagen af. Og jeg bager med kardemomme – det dufter og smager!
Hvor store skal de være? Jeg er lidt nærig med størrelsen, fordi jeg synes, der altid er så meget andet på et fødseldagsbord, jeg gerne vil smage. Så jeg bager 15 mindre boller (bare 60-65 g pr. stk.) Du kan også sagtens bage 12 boller, der så bliver omkring 80 g stykket.

Fødselsdagsboller på flere måder
Da mine piger var små, bagte vi altid fødselsdagsbollerne runde, helt klassisk. Og det har jeg også gjort her. Men du kan lave dem på mange måder, her får du en flok ideer:
- Mormorboller: Opskriften giver 15 helt klassisk runde fødselsdagsboller, der bliver gyldne hele vejen rundt.
- Fluffy fødselsdagsboller: Del dejen i 12 og sæt dem lidt tæt i en mindre bradepande (min er 22×33 cm) – så hæver de sammen. Det gør dem faktisk endnu luftigere, og de får kun skorpe på over- og undersiden. Lidt som du bager hveder. Gode at flække og riste.
- Lidt grovere fødselsdagsboller. Du kan også bage fødselsdagsboller med lidt grovere hvedemel (skift højst 75 g hvedemel til fuldkorns- eller grahamsmel) – så bliver de ikke helt hvide og ikke helt så luftige, men stadig meget bløde og lækre.
- Bamseboller. Du kan dele dejen i 16 og bruge den ene dejklump til at lave små ører på de øvrige 15 boller. Lav evt. bamseansigter med glasur.
- Chokoladeboller. Tilsæt 125 g mørk, hakket chokolade, og få chokoladeboller. Store eller små, som du synes.
Sådan triller du perfekt runde mormorboller – video
Andre opskrifter fra mormors fødselsdagsværksted
En klassisk lagkage måske? Eller en ægte fynsk brunsviger?


Kan man lave disse boller med mere gær og ikke så lang hævetid?
Hej Julie, det kan du godt – det er lidt en balance, men prøv med 40 g gær, og spring første hævning over (altså, ælt dejen fin og blank, og form bollerne umiddelbart efter). Lad så bollerne hæve en times tid, til de er synligt hævet. Bollerne kan godt blive fine, bare spis dem med det samme. De er nok mindre spændende dagen efter :-)