Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Fødselsdagsboller á la mormor

Gode gammeldags hvide fødselsdagsboller, som vor mor bagte dem – før hun blev optaget af kostfibre og den slags.Jo hvidere mel, jo lettere og luftige bliver bollerne.

Du kan bage fødselsdagsbollerne i helt klassisk facon, hvor de bliver gyldne hele vejen rundt. Eller sætte dem lidt tæt på pladen, så de hæver sammen. Så bliver de endnu luftigere, og de får kun skorpe på over- og undersiden.

Du kan også bage fødselsdagsboller med lidt grovere hvedemel – så bliver de ikke helt hvide og ikke helt så luftige, men stadig bløde og lækre. Og jeg bager med kardemomme – det dufter og smager!

På en eller anden måde hører de ligesom til, når der er fødselsdag i farvandet.

Opskrift på fødselsdagsboller a la mormor:

Til ca. 15  boller tager du:

2 dl mælk
1 dl vand
35 g gær
3 spsk sukker (35 g)
1 æg
500 g hvedemel
1,5 tsk salt
2 tsk kardemomme
65 g koldt smør

Æg til at pensle med.

Sådan gør du:

Bland mælk og vand, og rør gær og sukker ud heri. Tilsæt ægget, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme, og bland dejen (kun smørret venter). Ælt dejen, til den er glat og slipper skålens kanter (nemmest med maskine). Det tager små 10 minutter.

Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet. Nu er dejen også blødere.

Lad dejen hæve et lunt sted en times tid (til den er synligt hævet, ca. 30 %).

Del dejen i 15 lige store stykker, og tril dem til boller, som du strammer op imens. Lad dem efterhæve 30-45 minutter, og tænd ovnen på 220 grader (over-undervarme).

Når ovnen her helt varm: Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i 10-15 minutter, til de er gyldne, men ikke for mørke.

Der er smør i – og de smager endnu bedre, hvis de også får smør på …

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.