Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Fødselsdagsboller á la mormor

Mormorboller er gode gammeldags hvide fødselsdagsboller, som mine pigers mormor bagte dem – før hun blev optaget af kostfibre og den slags. Jo hvidere mel, jo lettere og luftige bliver bollerne.

Og jeg bager med kardemomme – det dufter og smager!

Fødselsdagsboller på flere måder

Da mine piger var små, bagte vi altid fødselsdagsbollerne runde, helt klassisk. Men du kan lave dem på mange måder:

  • Opskriften kan give 15 fødselsdagsboller i helt klassisk facon, hvor de bliver gyldne hele vejen rundt.
  • Eller du kan dele dejen i 12 og sætte dem lidt tæt i en mindre bradepande (min er 22×33 cm) – så hæver de sammen. Det gør dem faktisk endnu luftigere, og de får kun skorpe på over- og undersiden. Lidt som du bager hveder.
  • Du kan også bage fødselsdagsboller med lidt grovere hvedemel (skift fx 100 g til fuldkorns- eller grahamsmel) – så bliver de ikke helt hvide og ikke helt så luftige, men stadig bløde og lækre.
  • Du kan også dele dejen i 16 og bruge den ene dejklump til at lave små ører på de øvrige 15 boller. Bamseboller! Pynt evt. med glasur.
  • Eller du kan tilsætte 125 g grofthakket chokolade. Chokoladeboller!

De hvide boller hører på en eller anden måde ligesom til, når der er fødselsdag i farvandet.

Andre opskrifter fra mormors fødselsdagsværksted

En klassisk lagkage måske? Eller en ægte fynsk brunsviger?

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Fødselsdagsboller - mormorboller

Brød og boller

Rækker til: 15 stk.

Tilberedning: 10-15 minutter

Til dejen skal du bruge:

  • 2 dl mælk

  • 1 dl vand

  • 35 g gær

  • 3 spsk sukker (35 g)

  • 1 æg

  • 500 g hvedemel

  • 1,5 tsk salt

  • 2 tsk kardemomme

  • 65 g koldt smør

Til at pensle med:

  • 1 æg

Sådan bager du bløde mormorboller:

  1. Bland mælk og vand, og rør gær og sukker ud heri. Tilsæt ægget, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme, og bland dejen (kun smørret venter). Ælt dejen, til den er glat og slipper skålens kanter (nemmest med maskine). Det tager små 10 minutter.

  2. Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet. Nu er dejen også blødere.

     

  3. Lad dejen hæve et lunt sted en times tid (til den er synligt hævet, ca. 30 %).

  4. Del dejen i 15 lige store stykker, og tril dem til boller, som du strammer op imens. Lad dem efterhæve 30-45 minutter, og tænd ovnen på 220 grader (over-undervarme).

  5. Når ovnen her helt varm: Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i 10-15 minutter, til de er gyldne, men ikke for mørke. Lad dem køle lidt af på en bagerist.

  6. Der er smør i – og de smager endnu bedre, hvis de også får smør på …

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.