Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Mormorboller er gode gammeldags hvide fødselsdagsboller, som mine pigers mormor bagte dem – før hun blev optaget af kostfibre og den slags. Jo finere mel og jo højere proteinindhold, jo lettere og luftigere bliver bollerne.

De helt hvide, lette fødselsdagsboller

Det karakteristiske ved mormorbollerne er, at de normalt bliver bagt udelukkende med hvedemel uden skaldele. De er bagt med smør og sødmælk plus lidt sukker til at fodre gærcellerne – og runde smagen af. Og jeg bager med kardemomme – det dufter og smager!

Hvor store skal de være? Jeg er lidt nærig med størrelsen, fordi jeg synes, der altid er så meget andet på et fødseldagsbord, jeg gerne vil smage. Så jeg bager 15 mindre boller (bare 60-65 g pr. stk.) Du kan også sagtens bage 12 boller, der så bliver omkring 80 g stykket.

Fødselsdagsboller med kardemomme - ægte mormorboller

Fødselsdagsboller på flere måder

Da mine piger var små, bagte vi altid fødselsdagsbollerne runde, helt klassisk. Og det har jeg også gjort her. Men du kan lave dem på mange måder, her får du en flok ideer:

 • Mormorboller: Opskriften giver 15 helt klassisk runde fødselsdagsboller, der bliver gyldne hele vejen rundt.
 • Fluffy fødselsdagsboller: Del dejen i 12 og sæt dem lidt tæt i en mindre bradepande (min er 22×33 cm) – så hæver de sammen. Det gør dem faktisk endnu luftigere, og de får kun skorpe på over- og undersiden. Lidt som du bager hveder. Gode at flække og riste.
 • Lidt grovere fødselsdagsboller. Du kan også bage fødselsdagsboller med lidt grovere hvedemel (skift højst 75 g hvedemel til fuldkorns- eller grahamsmel) – så bliver de ikke helt hvide og ikke helt så luftige, men stadig meget bløde og lækre.
 • Bamseboller. Du kan dele dejen i 16 og bruge den ene dejklump til at lave små ører på de øvrige 15 boller. Lav evt. bamseansigter med glasur.
 • Chokoladeboller. Tilsæt 125 g mørk, hakket chokolade, og få chokoladeboller. Store eller små, som du synes.

Sådan triller du perfekt runde mormorboller – video

Andre opskrifter fra mormors fødselsdagsværksted

En klassisk lagkage måske? Eller en ægte fynsk brunsviger?

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Fødselsdagsboller - mormorboller

Brød og boller

Rækker til: 15 stk.

Tilberedning: 10-15 minutter

Til dejen skal du bruge:

 • 1 dl vand

 • 25 g gær

 • 2 æg – ét i dejen og ét at pensle med

 • 2 dl (sød)mælk

 • 3 spsk sukker (35 g)

 • 475 g hvedemel

 • 1,5 tsk fint salt (10 g)

 • 1,5 tsk kardemomme

 • 65 g smør

Sådan bager du bløde mormorboller:

 1. Tip: Lun mælk og vand en smule, hvis dejen skal hæve lidt rask.

  Lav dejen nemmest på maskine: Opløs gæren i vandet (højst lillefingervarmt). Tilsæt så sukker, ét æg og mælk, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme i (vent med smørret), og lad maskinen ælte dejen i 6-8 minutter, til dejen er glat og slipper skålens kanter.

 2. Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet. Nu er dejen også blødere.

 3. Lad dejen hæve et lunt sted en times tid (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.

 4. Del dejen i 15 lige store stykker, og tril dem til boller, som du strammer godt op. Lad dem efterhæve 60 minutter et lunt sted. Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme).

 5. Når ovnen her helt varm: Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i 12-15 minutter, til de er gyldne, men ikke for mørke. Lad dem køle lidt af på en bagerist.

 6. Der er smør i – og de smager endnu bedre, hvis de også får smør på …

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Vil du gerne lave koldhævede fødselsdagsboller?

Som al anden gærdej kan du også lave denne dej dagen i forvejen og koldhæve den. Så vil jeg foreslå følgende ændringer:

 • Brug kun 7 g gær
 • Brug kolde ingredienser (de bliver lunet lidt, når maskinen kører)
 • Lad dejen hæve på køkkenbordet en times tid, måske mere, før du sætter den til at koldhæve i køleskabet. Den skal begynde af hæve synligt.
 • Tag dejen ud i god tid, før du vil bage, så den bliver blød at arbejde med (smørret stivner i køleskabet)
 • Sæt ekstra tid af til efterhævning, da dejen er kølig.

Bagetiden vil være den samme.

Kan man også forme bollerne dagen i forvejen?, kan du tænke. Det vil jeg ikke anbefale. Jeg vil være bange for, at de bliver lidt tørre i overfladen, og så vil de ikke hæve harmonisk og få den flotte blanke overflade, der netop karakteriserer de runde fødselsdagsboller.

Mormorboller kan fryses

Hvis alle bollerne ikke bliver spist friskbagte, kan du fryse dem ned. De holder i hvert fald 3 måneder ved -18 grader (dybfryser).

Tø dem op ved stuetemperatur. Du kan evt. genopvarme dem i ovnen ved 180 grader varmluft i 5-8 minutter. Du kan også bruge brødristeren – det bruger mindre strøm.

Skal det gå stærkt, anbefaler jeg mikroovnen (30 sekunder ved fuld effekt pr. bolle), eventuelt med en lille tur på brødristeren bagefter.

Fødselsdagsboller med kardemomme - ægte mormorboller

Fødselsdagsboller med kardemomme - ægte mormorboller

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Fødselsdagsboller med kardemomme – ægte mormorboller

  1. Hej Julie, det kan du godt – det er lidt en balance, men prøv med 40 g gær, og spring første hævning over (altså, ælt dejen fin og blank, og form bollerne umiddelbart efter). Lad så bollerne hæve en times tid, til de er synligt hævet. Bollerne kan godt blive fine, bare spis dem med det samme. De er nok mindre spændende dagen efter :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.