Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Fødselsdagsboller med kardemomme - ægte mormorboller

Fødselsdagsboller - mormorboller

Antal 15 stk.
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet 2 timer 37 minutter

Ingredienser

Kokkens noter

Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.

Dine egne noter

Tilberedning

  • Tip: Lun mælk og vand en smule, hvis dejen skal hæve lidt hurtigt.
  • Lav dejen nemmest på maskine: Opløs gæren i vandet (højst lillefingervarmt). Tilsæt så sukker, 1 æg og mælk, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme i (vent med smørret), og lad maskinen ælte dejen i 6-8 minutter, til dejen er glat og slipper skålens kanter.
  • Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet. Nu er dejen også blødere.
  • Lad dejen hæve et lunt sted en times tid (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
  • Del dejen i 15 lige store stykker, og tril dem til boller, som du strammer godt op. Se videoen.
    For større boller - del dejen i ca. 12 stykker.
  • Lad dem efterhæve 1 time et lunt sted. Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme).
  • Når ovnen her helt varm: Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ca. 12 minutter, til de er gyldne, men ikke for mørke. Lad dem køle lidt af på en bagerist.
  • Der er smør i – og de smager endnu bedre, hvis de også får smør på …