Følg med her:
Blomkålssalat med feta og avocado
Blomkålssalat med feta, avocado og sprøde kerner – en nem, frisk og smagfuld salat, der passer perfekt som tilbehør eller let måltid. Få opskriften og variationstips her.

Da jeg lavede denne blomkålssalat med feta tredje gang i den samme uge, så vi på hinanden herhjemme – og blev enige om, at nu havde den fortjent sin egen opskrift på bloggen. Salaten opstod egentlig først efter tøm-køleskabet princippet, men nu er jeg gået over til at købe ind til den. Igen og igen.
Fintsnittet sprød blomkål, cremet avocado, sød agurk, salt feta, bitter rucola, en god vinaigrette – og lidt knas på toppen. Virkelig en skøn kombination, som passer til mange retter.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Topping:
- 2 spsk græskarkerner
- 2 spsk solsikkekerner
- purløg (evt.)
Olie-eddikedressing:
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk rapsolie
- 1 spsk hvid balsamico
- ½ tsk dijonsennep
- ½ fed hvidløg
- salt og friskkværnet peber
Salaten:
- 1 blomkål (lille)
- 1 agurk
- 50 g rucola
- 50 g feta
- 2 avocado
Sådan gør du:
- Topping: Rist græskarkerner og solsikkekerner på en tør pande, til de begynder at poppe. Bred dem ud på et stykke bagepapir til at køle af.
- Dressing: Pres hvidløget, og ryst dressingen godt sammen i et glas med låg. Smag til.Tip: Eller brug min olie-eddikedressing her.
- Salaten: Snit blomkål i tynde skiver på et mandolinjern.
- Skær agurken i halve på langs og derefter i halvmåneskiver.
- Skær avocado i tern, og smuldr feta groft.
- Fordel halvdelen af rucolaen på et fad. Vend resten af salaten i dressingen, og anret den ovenpå rucolaen. Drys med kernerne, og klip evt. lidt purløg over. Voilá!
Muttis tips
Blomkålssalat med feta – en ny klassiker
Det er utroligt, hvad et nyt redskab i køkkenet kan gøre ved éns madvaner. I mit tilfælde var det mandolinjernet, det gjorde det. Da jeg fik mit første for nogle år siden, fik det mig til at spise både rødkål og hvidkål i rå mængder hele vinteren. Pludselig blev det nemt at lave salaten på en måde, der var lækker og sprød uden at være alt for kaninfødeagtig.
Nu er det samme sket med blomkål. For blomkål kan også snittes på mandolinjern. Jeg snitter på det bredeste skær (4 mm) – prøv dig frem. Den tykke del af stokken snitter jeg også, og den får så lige en hurtig tur på skærebrættet også. Resultatet er en sprød og delikat salat!
Lige som de andre kåltyper giver det god mening at give den sprøde kål noget modspil, og her blev det til den meget cremede side: Cremet avocado og cremet feta. Jeg blander det hele ret grundigt sammen, så hver mundfuld får den cremede fornemmelse.
Så blomkålssalaten har det hele: sprødhed, cremethed, friskhed, salt og sødt – og ikke mindst lidt knas. Du ved, den slags salat, hvor man pludselig tager sig selv i at spise direkte fra fadet, selvom aftensmaden egentlig er ovre.
Hov.
Dressingen er en klassisk vinaigrette. Der er en lille portion i opskriften, men hvis du ofte spiser salater, anbefaler jeg varmt, at du laver en større portion af min elskede olie-eddikedressing.

Tilbehør eller frokost?
Sådan en blomkålssalat med feta gør sig virkelig godt som tilbehør – til alt fra gryde- og ovnretter til fx fisk. En nem salat, når der ikke er tid eller energi til de store armsving – for den faktisk er ret hurtig at lave, og så kan den nærmest redde en hvilken som helst rest fra køleskabet.
Meeen. Den kan også få hovedrollen på tallerkenen. Når jeg alligevel er i gang, laver jeg en større portion, så der også er til frokost dagen efter. I den ideelle verden ville jeg riste en skive surdejsbrød i olie og hvidløg – en slags kæmpe-crouton, der ville være prikken over i’et sammen med den bløde avocado og salte feta. Men for det meste bliver det bare et stykke rugbrød med hummus …
Om sommeren er blomkålssalaten også en oplagt følgesvend til din grillmad.
Rå blomkål – det er slet ikke så kedeligt!
Hvis du ikke lige er fan af blomkål generelt, så lover jeg: Det er altså ikke barndommens kogte grøntsagshelvede, vi taler om her. Fintsnittet blomkål – gerne på mandolinjern – er mildt, friskt og sprødt. Og det er ret vildt, hvor godt det spiller sammen med avocadoens blødhed og fetaens salt.
Rå blomkål er i øvrigt noget af det mest taknemmelige, jeg kan have liggende i grøntsagsskuffen. Den holder sig længe, og det kræver hverken kogning eller stegning. Bare snit og spis. Jeg bruger også buketterne som en hurtig snack, også når jeg skal på arbejde. Faktisk er blomkål blevet et fast punkt på min indkøbsseddel. Hele året.

Variér din blomkålssalat med feta
Selv om jeg selv laver denne version på rygraden efterhånden, er der masser af mulighed for at tilpasse den efter sæson, humør eller hvad du har i skuffen. Her er nogle gode varianter:
- Skift rucola ud med spæde spinatblade eller hjertesalat, hvis du vil have en mildere base. Eller masser af persille!
- Byt agurk til asparges i sæsonen (asparges skal lige koges et minut, ikke mere, og skæres op).
- Tilføj blåbær eller friske grønne ærter for en sød twist.
- Tilføj rødløg for lidt skarphed. Fint sammen med rucolaen.
- Tilføj semidried tomater for en mere intens smag.
- Byt feta ud med gedeost eller revet parmesan.
- Top med nødder i stedet for kerner – ristede mandler eller valnødder giver en dejlig, dybere smag. Pinjekerner twister til den mildere side.
- Giv dressingen sødme med lidt honning – eller heat med et nip chili.
Opgrader blomkålssalaten til en måltidssalat
En blomkålssalat kan sagtens lægge en bund for en mere mættende salat, der kan være et måltid i sig selv. Her skal du tænke i mere mættende ingredienser, fx:
- Protein. Fx (krydrede) kikærter, evt. ristede. Varmrøget laks eller en rest kylling.
- Mere fylde, fx mukimamebønner (de pillede edamamebønner), kogt quinoa, speltkerner etc.

Et nyt hit i mit grønne køkken
Det her er en af de salater, der minder mig om, hvorfor jeg elsker det grønne køkken. Den kræver ikke meget, men den smager af meget. Og den føles bare så rar at spise. Frisk, mættende og sund – uden at blive frelst.
For mig handler det om nydelse – og det får jeg i dén grad af denne blomkålssalat med feta. Den kan tilpasses, er nærmest altid i sæson og passer til det meste. Og kan spises direkte fra skålen (ups, det er faktisk det, jeg gør, når jeg er alene hjemme).