Squahsfrikadeller med parmesan
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Sprøde squashfrikadeller med parmesan

Squashfrikadeller med parmesan smager af Italien - lækkert sprøde, nemme at lave og perfekte til både aftensmad og madpakke.

De her sprøde squashfrikadeller med parmesan er en grøn, italiensk-inspireret hverdagsret. De er lynhurtigt blevet et hit, som jeg elsker at lave – og elsker at finde i køleskabet til frokost eller madpakke. Fulde af smag, mæthed og muligheder!

Squashfrikadeller med parmesan – grøn hverdagsmad med italiensk twist

Når jeg rammer onsdag aften, og der ikke lige er en plan for aftensmaden, så skal der ikke mere end en squash eller to til at redde menuen. Resten af ingredienserne er nogen, jeg (næsten) altid har på lager: frosne mukimamebønner, parmesan, rasp, æg, hvidløg, havregryn …

Squash smager måske ikke af så meget i sig selv, men det har den fordel, at den kan bruges til alt muligt, twistes med krydderurter og krydderier. Og altså redde min aftensmad fra (jo jo, ellers udmærkede) rugbrød med omelet.

Denne gang blev det squashfrikadeller med parmesan, og parmesan i vegetariske frikadeller er bare et hit. Der skal ikke så meget til for at give rigtig god smag.

Så du får grønne vegetarfrikadeller, sprøde, fulde af smag – og så føles de som en sommerdag i Italien.

Squashfrikadeller med parmesan

Squashfrikadeller med parmesan

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 40 minutter
Giv de første stjerner!
Squashfrikadeller med parmesan er en nem hverdagsfavorit, der passer til lidt af hvert. Prøv med en salat, en dip og fladbrød, for eksempel.
Antal: 12 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 350 g squash (ca. 2 stk.)
  • ½ tsk salt
  • 1 løg (eller rødløg)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bundt frisk basilikum (bladene)
  • 25 g parmesan
  • 200 g edamamebønner (optøede, bælgede)
  • 2 æg
  • 1,5 dl fine havregryn
  • ½ dl rasp
  • 2 spsk mel
  • ½ tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 1,5 dl rasp (til panering)
  • olivenolie (til at stege i)

Sådan gør du: 

  • Riv squash groft, drys med salt, og bland godt rundt. Sæt til side.
  • Snit rødløg i både, og skær hvidløg og parmesan i tynde skiver. Læg det i din foodprocessor sammen med basilikumblade, edamamebønner, æg, havregryn, rasp, mel, salt og peber.
  • Kør dem i foodprocessoren, til alt er findelt.
    Tip: hvis du ikke har en foodprocessor, kan du bruge en minihakker og køre ingredienserne i flere portioner.
  • Pres væden fra de revne squash, og rør eller ælt farsen godt sammen.
    Squashfrikadeller med parmesan
  • Form squashfrikadellerne i hånden, og vend dem i pankorasp. Så bliver de ekstra sprøde, når du steger dem.
  • Varm en generøs sjat olivenolie op på en pande ved middelvarme (jeg steger ved trin 7 ud af 9). Steg squashfrikadellerne ca. 3 minutter på hver side, til de er gyldne og sprøde. Tilsæt mere olie, når der er brug for det.

Muttis tips

Portionen er ret stor. Måske kan du nøjes med halv portion, hvis du ikke vil ha’ til fryseren eller madpakken.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

En vegetarfrikadelle med masser af umami

Squash har det jo med at være lidt vandet i sig selv, men her bliver den forvandlet til noget sprødt og lækkert – ikke mindst takket være parmesanen, der giver den der dybe, salte smag, som man ellers ofte savner i vegetarretter. Når du river squashen og presser væden godt fra, kan du faktisk forme nogle rigtig fine deller, som holder formen og bliver flot gyldne på panden.

Og så er der edamamebønnerne (eller mukamame, som de hedder, når de er bælgede). Dem bruger jeg oftest som fyld i salater, men her er de blendet med i farsen og giver både protein, bid og en flot grøn farve. Det er grøn mad, der giver energi og holder én kørende.

Tilbehør: Fra frisk salat til lune fladbrød

Tilbehøret? Der er næsten frit valg på alle hylder. I sæsonen for nye kartofler er de rigtig gode med en kold kartoffelsalat – eller en tomatsalat. En hytteostcreme med pesto og citron er også lækker til – den kan du se på billederne.

Vil du gerne have noget mere solidt, så prøv at servere squashfrikadellerne som en del af en middelhavsbowl med quinoa og salat.

Eller gå all in og server med en tomatsalat, bagte auberginer, nogle hjemmebagte fladbrød og hytteostcremen med pesto ved siden af – så har du nærmest et helt festmåltid.

Bløde græske fladbrød
Et saftigt, lækkert fladbrød, der nemt lader sig folde om dit yndlingsfyld!
Gå til opskrift
Græske fladbrød - bløde og nemme at folde
Salat med hvide bønner, tomat og basilikum
Du får fuld smæk på de italienske smage i denne salat med hvide bønner. Brug den som tilbehør eller frokostsalat.
Gå til opskrift
Salat med hvide bønner, tomat og basilikum

Variationer, der spiller

Opskriften her er super fleksibel. Prøv fx at:

  • Bytte edamamebønnerne ud med grønne ærter – det fungerer faktisk ret godt!
  • Tilføj en rest ris eller kogt quinoa. Altid godt.
  • Skifte basilikum ud med frisk persille og lidt revet citronskal – så går vi fra Italien til dansk sommer.

Hvis du er til lidt ekstra knas, kan du også vende frikadellerne i sesamfrø i stedet for rasp. Det giver en skøn nøddeagtig kant.

God hverdagsmad – lidt grønnere

Det bedste ved squashfrikadellerne? De kan laves i god tid og holder sig fint i køleskabet i 3-4 dage. Jeg bruger dem i madpakken, som fyld i pitabrød eller varmer dem hurtigt på min brødrister (ja!) og serverer med en skive rugbrød, friske tomater og hytteost. Så er der frokost.

De er også perfekte som en del af et større grønt måltid – eller som alternativ til de klassiske kødboller i tomatsovs, hvis din aftensmad skal være lidt grønnere.

Squashfrikadeller med parmesan – smager lidt af Italien, ikk’

Der er noget næsten sommerligt over kombinationen af squash, parmesan og basilikum. Det dufter lidt af solskin og feriekøkken, synes jeg. Og hvis du en dag står med nogle langtidsbagte tomater og lidt oliventapenade, så prøv at lave en lille antipasti-tallerken med frikadellerne. Måske også en rest focaccia fra fryseren …

Og hvis du nu har et glas kølig hvidvin – så er onsdag pludselig lidt fredags-agtig.

Koldhævet focaccia i bradepande
Det luftige og saftige italienske brød, man næsten ikke kan lave nok af. Brug det til italienske retter eller der, hvor du gerne vil have et godt madbrød.
Gå til opskrift
Koldhævet focaccia i bradepande – lækkert madbrød
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: