Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Squashfrikadeller med parmesan smager af Italien - lækkert sprøde, nemme at lave og perfekte til både aftensmad og madpakke.
De her sprøde squashfrikadeller med parmesan er en grøn, italiensk-inspireret hverdagsret. De er lynhurtigt blevet et hit, som jeg elsker at lave – og elsker at finde i køleskabet til frokost eller madpakke. Fulde af smag, mæthed og muligheder!
Når jeg rammer onsdag aften, og der ikke lige er en plan for aftensmaden, så skal der ikke mere end en squash eller to til at redde menuen. Resten af ingredienserne er nogen, jeg (næsten) altid har på lager: frosne mukimamebønner, parmesan, rasp, æg, hvidløg, havregryn …
Squash smager måske ikke af så meget i sig selv, men det har den fordel, at den kan bruges til alt muligt, twistes med krydderurter og krydderier. Og altså redde min aftensmad fra (jo jo, ellers udmærkede) rugbrød med omelet.
Denne gang blev det squashfrikadeller med parmesan, og parmesan i vegetariske frikadeller er bare et hit. Der skal ikke så meget til for at give rigtig god smag.
Så du får grønne vegetarfrikadeller, sprøde, fulde af smag – og så føles de som en sommerdag i Italien.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Squash har det jo med at være lidt vandet i sig selv, men her bliver den forvandlet til noget sprødt og lækkert – ikke mindst takket være parmesanen, der giver den der dybe, salte smag, som man ellers ofte savner i vegetarretter. Når du river squashen og presser væden godt fra, kan du faktisk forme nogle rigtig fine deller, som holder formen og bliver flot gyldne på panden.
Og så er der edamamebønnerne (eller mukamame, som de hedder, når de er bælgede). Dem bruger jeg oftest som fyld i salater, men her er de blendet med i farsen og giver både protein, bid og en flot grøn farve. Det er grøn mad, der giver energi og holder én kørende.
Tilbehøret? Der er næsten frit valg på alle hylder. I sæsonen for nye kartofler er de rigtig gode med en kold kartoffelsalat – eller en tomatsalat. En hytteostcreme med pesto og citron er også lækker til – den kan du se på billederne.
Vil du gerne have noget mere solidt, så prøv at servere squashfrikadellerne som en del af en middelhavsbowl med quinoa og salat.
Eller gå all in og server med en tomatsalat, bagte auberginer, nogle hjemmebagte fladbrød og hytteostcremen med pesto ved siden af – så har du nærmest et helt festmåltid.
Opskriften her er super fleksibel. Prøv fx at:
Hvis du er til lidt ekstra knas, kan du også vende frikadellerne i sesamfrø i stedet for rasp. Det giver en skøn nøddeagtig kant.
Det bedste ved squashfrikadellerne? De kan laves i god tid og holder sig fint i køleskabet i 3-4 dage. Jeg bruger dem i madpakken, som fyld i pitabrød eller varmer dem hurtigt på min brødrister (ja!) og serverer med en skive rugbrød, friske tomater og hytteost. Så er der frokost.
De er også perfekte som en del af et større grønt måltid – eller som alternativ til de klassiske kødboller i tomatsovs, hvis din aftensmad skal være lidt grønnere.
Der er noget næsten sommerligt over kombinationen af squash, parmesan og basilikum. Det dufter lidt af solskin og feriekøkken, synes jeg. Og hvis du en dag står med nogle langtidsbagte tomater og lidt oliventapenade, så prøv at lave en lille antipasti-tallerken med frikadellerne. Måske også en rest focaccia fra fryseren …
Og hvis du nu har et glas kølig hvidvin – så er onsdag pludselig lidt fredags-agtig.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)