Følg med her:
Spinatlasagne med hytteost og svampe – en crowdpleaser
Spinatlasagne med hytteost – comfort food til alle!
Er vegetarisk spinatlasagne kun for vegetarer, kan du spørge. Og det bliver et stort NEJ.
Faktisk er det noget lasagne kan (lidt som pizza, by the way): Overbevise selv de mest ihærdige kødspisere om, at grøntsagsretter kan være fuldt ud lige så gode som det, de plejer at få på tallerknen. Ja, bedre, hvis du spørger mig, men sådan er vi jo lidt forskellige. Men lasagne er i hvert fald en god genvej til flere grøntsager i aftensmaden. Uden klager.
Med bechamel. Nu må jeg krybe til korset (næsten)
Jeg plejer altid at sige, at jeg foretrækker lasagne uden bechamel. Og jeg testede det glad på min spinatlasagne også. Den blev ganske god, faktisk egentlig godkendt af familien. Men jeg syntes, den manglede noget.
Så jeg er krøbet til korset. Sådan næsten, i hvert fald, for lasagnen har ikke bare fået bechamel. Den har fået mornay, i min aftapning. (Og hvad er forskellen? Bechamelsauce er uden ost, mornay er med. Oprindeligt gruyere, her hytteost og cheddar).
Jeg tror seriøst ikke, jeg har lavet opbagt sauce, siden jeg var barn (med mor ved siden), men nu har den altså fået en revival. Og hvis du tænker, at det kan du ikk’ hit’ u’ a’, så bare rolig. Det kan du godt. Og hvis du vil være helt fri for besværet, kan du købe en bechamelsauce og tilsætte ostene.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 30 g tørrede svampe
- 400 g friske mørke svampe (købt vægt)
- 100 g løg eller rødløg (renset vægt)
- 3 fed hvidløg
- olivenolie (til stegning)
- 2,5 spsk soja
- 100 g gulerod (renset vægt)
- 75 g knoldselleri eller bladselleri (renset vægt)
- 3 tsk tørrede grønne krydderurter (fx timian, rosmarin, oregano – eller en Provence-mix)
- 250 g hel spinat (frisk eller fra frost, optøet)
Til mornaysaucen:
- 15 g smør
- 1 spsk hvedemel
- 2 dl mælk
- 400 g hytteost
- 100 g cheddarost
- 1 øko citron
- evt. muskatnød
- ¼ tsk salt (evt. lidt mere)
- friskkværnet peber
Og til at lægge sammen med:
- 175 g lasagneplader (gerne med fuldkorn)
- 50 g cheddar (til topping)
Sådan gør du:
- Først spinat-svampefyldet: Udblød de tørrede svampe i 1,5 dl kogt vand i 15 minutter. Imens kan du fortsætte:
- Rens de friske svampe, og skær dem i skiver. Hak løg og hvidløg. Riv gulerod og selleri (bladselleri skal bare skæres i tynde skiver).Tip: Du kan også køre løg, hvidløg, gulerod og selleri i en minihakker.
- Brug en stor pande. Steg de friske svampe lidt hårdt i olie, til de får farve og smider væden. Tilsæt soja, og lad den dampe af hurtigt. Sæt svampene til side i en skål. Tag nogle få skiver svampe fra til pynt.
- Giv panden lidt olie igen, og tilsæt nu løg, hvidløg, gulerod og selleri. Steg ved mellemvarme, til grønsagerne er næsten møre (4-5 minutter). Tilsæt spinat, og vend rundt, til den falder sammen. Bland begge slags svampe i, også vandet fra de tørrede svampe. Krydr godt med krydderurter og peber.
- Så mornaysaucen: Smelt smørret i en lille kasserolle, og pisk melet ud i det. Tilsæt så mælken lidt ad gangen, og pisk godt hele tiden, så du får en jævn sauce. Saucen skal koges godt igennem, men ikke for varmt. Tag den af varmen, riv skal af citronen i, og tilsæt hytteosten og cheddar. Smag til med muskatnød, salt og peber.
- Saml lasagnen: Læg de to saucer lagvis med lasagnepladerne – slut af med mornay, drys den sidste ost over og slut af med et par skiver af svampene, bare til pynt.
Du kan bage lasagnen både i ovn og mikroovn:
- Ovn: 180 grader varmluft 35-40 minutter.
- Mikro (kun hvis du ikke bruger et metalfad): 4 minutter ved max effekt (til den er gennemvarm, tjek ved at mærke under bunden af fadet).30 minutter ved 40 % effekt.4 minutter grill (husk stativ under fadet).
Muttis tips
En hvid grønsagslasagne – du kan også få en rød, nej to!
Det er lidt som med pizza: Du kan få hvid pizza og rød pizza. Nu kan du også få hvid lasagne (denne her) og rød lasagne. Nej, faktisk, du kan få denne her hvide og to røde lasagner:
- En genial vegetarisk lasagne med hytteost og aubergine (går under navnet Muttis grønne lasagne – nok det største hit i min familie)
- Og en lige så genial lasagne uden lasagneplader – den italienske parmigiana. Masser af aubergine, tomat, basilikum og mozzarella. Plus parmesan).
Spinatlasagne med hytteost, enkle råvarer – og kærlig smag
Der er noget næsten magisk ved at tage ingredienser, der i sig selv er enkle, og kombinere dem til et lille hverdags-underværk af smag og konsistens. Det er præcis, hvad du får med spinatlasagnen: Blød og lækker i hver mundfuld og godt boppet op med grønsager, der smager og nærer.
Svampene: Ja, du ved det: Svampe er bare trylleformularen, når din aftensmad skal ha’ umami uden kød. Både de tørrede og friske svampe bliver saftige og fyldige under tilberedningen, og så er vi godt begyndt på din spinatlasagne.
Grøntsagerne: Gulerod, løg og selleri giver lasagnen en dejlig sødme og lidt tekstur. Og det hele spiller, når du giver dem både hvidløg og grønne krydderier.
Spinaten: Spinaten er det sande grønne indslag i din vegetarlasagne. Den har også fået lov at give navn til den. Men spinaten kommer ikke kun med sine fine grønne farve, den giver også en sund dosis næring: Den er fyldt med vitaminer og mineraler.
Mornaysaucen med to slags ost: Ingen lasagne uden bechamel, siger du måske. Det er jeg ikke enig i, som du kan se her, men i dette tilfælde får du mig – næsten. For når der kommer ost i en bechamelsauce, hedder det mornay. Vist var det oprindeligt en gruyere, man skulle rive i – her bruger jeg en mix af hytteost (et lidt lettere alternativ) og cheddar (der som bekendt smelter virkelig lækkert). Citronskal og -saft tilføjer en let syrlighed, der giver balance mellem det cremede og det friske. Plus of course: Muskatnød, alt det du lyster.
Cheddarost på toppen: Den revne cheddar på toppen smelter, så du får en gylden og let sprød skorpe – den perfekte kontrast til en blød lasagne.
Hej Bodil,
Tak for ospkriften!
Hvor stor er dit ovenfad endelig?
I selv opskriften står der bare xx*xx cm.
Det vil være godt at vide. På forhånd tak.
Hej Anna, ups, korrekturlæseren tog vist en fridag. Mit fad er ca. 16 * 22 cm, og nu har jeg rettet det i opskriften også. Tak for at spørge! Kh Bodil