Følg med her:
Lakridssmåkager – småkager med lakrids og tranebær
Lakridssmåkager med tranebær er nok den slags småkager, der forsvinder hurtigst her i huset. Det lader til, at de fleste bager dem til jul, men det rækker ikke hos os. Jeg bager dem på alle tider af året, for jeg er gift med en lakridselsker.
Kombinationen af lakrids og tranebær ér bare virkelig godt tænkt, og jeg må jo hellere straks gå til bekendelse: Jeg har ikke opfundet den selv. Kun justeret lidt, da jeg synes, der var for få tranebær i den oprindelige opskrift.
Opdateret 2024. Jeg har halveret opskriften – du kan nemt fordoble den igen ved at vælge 2x i opskriftsfeltet.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g hvedemel
- ½ tsk bagepulver
- 25 g lakridspulver
- 190 g koldt saltet smør
- 250 g rørsukker
- 1 æg
- 80 g tørrede tranebær
Sådan gør du:
- I maskine: Bland melet med bagepulveret. Tilsæt lakridspulver og smør i små tern, og rør i maskinen, til konsistensen er nogenlunde jævn. Tilsæt sukker, æg og tranebær. Kør kun til dejen lige samler sig, så sukkeret ikke smelter – og småkagerne mister deres specielle struktur. Du kan evt. samle dejen i hænderne – du skal alligevel have den ud på bordet.
- Tip: Du kan evt. hakke tranebærrene lidt. Så bliver det nemmere at skære skiver af rullen, uden skiverne går i stykker.
- I hånden: Smuldr smørret i melet, til det ligner revet ost, og saml dejen hurtigt med sukker, æg og tranebær.
- Del dejen i 3, og tril dem i 20-25 cm lange stænger. Rul dem ind i smørrebrødspapir (fra rulle) og læg dem i fryseren, til de er hårde. Mindst en time. Gerne meget længere.
- Tag de stænger, du vil bage nu, ud af fryseren. Når stængerne er bløde nok til, du kan skære i dem: Tænd for ovnen på 160 grader varmluft.
- Skær stængerne i ca. 1/2 cm tykke skiver, og læg dem på bagepapir på bagepladerne. De flyder lidt ud.
- Bag småkagerne i ca. 13 minutter, måske lidt mere, til de er gyldne og sprøde – hold øje.
Småkager – hvor ofte bager du dem?
Egentlig er lakridssmåkager en undtagelse i mit køkken. Sagen er nemlig, at jeg næsten aldrig bager småkager.
Og så dog.
For jeg bager jo småkager til jul. Og det sker også ret ofte, når vi ikke har andet sødt i huset. Og småkager er også en god lille eftermiddagssnack om sommeren, når vi tager kaffe med til stranden.
Så det er vist mere i min idealverden, jeg ikke bager – og ikke spiser – småkager …
Lakridssmåkagerne skylder jeg Hanne æren for (eller skylden?). Hun var den første, der serverede småkager med lakrids for mig. Og av, der blev mine i forvejen lidt kompromitterede principper udfordret: Hendes småkager med lakrids og tranebær smager simpelthen så afsindig godt – og de er så sprøde – at principperne røg langt ind bagerst i skabet.
Så er du advaret.
Som sagt har jeg givet opskriften lidt ekstra tranebær – så der bliver sprød småkage og sejt tranebær i hver eneste mundfuld. Hvis du vil have ekstra luksus, så tjek de tørrede tranebær fra Colombani. Nej de er ikke billige. Men jeg har aldrig smagt så gode tranebær …
OBS! Lav dejen til lakridssmåkager i god tid
Lige en vigtig detalje, når du bager lakridssmåkager: Dejen skal være helt kold, næsten frossen, før du kan skære den i skiver. Så lav den dagen før, du vil bage – eller i hvert fald nogle timer før.
Til gengæld får du en god stor portion dej, så du kan bage friske småkager på et øjeblik – mere end én gang. Bare bag af en rulle ad gangen, og lad resten ligge i fryseren til næste gang, småkagesulten nærmer sig.
Pludselig har jeg alligevel friske småkager ret ofte *suk*!
Tip om lakridspulver
Der er meget forskel på lakridspulver, og derfor er der også forskel på, hvilken farve dine kager får. Med lakridspulver fra Johan Bülow bliver kagerne lyse i det. Med Mill & Mortars bliver de prikkede. Og andre typer giver mere brune lakridssmåkager. Der er også forskel på styrken – hvor meget de smager igennem, så der må du nok prøve dig lidt frem.
Hvad gør du, hvis lakridssmåkagerne bliver bløde?
Hvis du kommer til at tage småkagerne ud for tidligt, og de ikke bliver sprøde, når de køler af – så kan du faktisk godt sætte dem ind igen. Giv dem nogle få minutter mere.
Andre julesmåkager?
Her får du 3 andre opskrifter, som jeg ikke kan klare mig uden til jul:
- Brosten. En slags honningkage-småkage, som bliver dyppet i romglasur. ELSKER dem.
- Kanelsmåkager. Oprindeligt bagte vi dem i en mere kompakt facon (hvor de fik tilnavnet ‘jernbrød’ 😬). En hård og sprød småkage, der smager vidunderligt kraftigt af kanel, citronskal og ristede mandler.
- Og brunkagerne, selvfølgelig. Min oldemors opskrift på fine, tynde og topsprøde brunkager.
Det er virkeligt lækre småkager, der er super lette at bage. Og jeg er vild med at portionen er så stor. Så kan der altid ligge noget i fryseren,
Skønt at høre, Sanne. Jeg har det nøjagtigt som dig – hvis jeg alligevel skal lave dejen, kan jeg lige så godt lægge på lager med det samme 🙂
Jeg serverede lakridssmåkagerne til nytårsaften sammen med hindbærmousse. Det var et hit! ?
Uhm, det lyder skønt! Tak for din kommentar – den varmer 🙂 Kh Bodil
Bruger du bare helt almindeligt lakridspulver eller er det rålakrids?
Hej Sofie, jeg bruger nok det, du kalder almindeligt lakridspulver. Småkagerne bliver lidt forskellige alt efter, hvor fint pulveret er (hvis pulveret er meget fint, bliver de brune – hvis det ikke er, bliver de lyse med prikker). Begge dele smager dejligt 🙂 God bagelyst! Kh Bodil
Hej Mutti.
De er så skønne, tak for opskriften.
Dog har jeg fundet ud af, at det er meget lettere at skære kagerne ud når tranebærrene først er blevet hakket en smule.
Første gang jeg skulle skære dem ud, endda direkte fra fryseren, kom de store bær i vejen, og ødelagde den fine runde form på dejrullen……..heldigvis kunne de igen samles med lidt fingerfærdighed, så det gik 😀.
Men altså, det er meget nemmere hvis tranebærrene hakkes en smule inden de puttes i dejen🤗
Hej Jens, tak for dit gode forslag! Jeg kan sandelig godt følge dig. Mit dilemma er, at jeg elsker store stykker tranebær … Men jeg skriver dit forslag ind i opskriften, det vil helt sikkert komme mange til gode 🙂 God bagelyst. Kh Bodil
Hej Mutti,
Bagte dem i dag. Synes dog at lakridssmagen var for dominerende, samt at de var en smule hårde. Jeg vil spise dem til te og dyppe!
Hilsen Kirsten
Hej Kirsten,
tak for din kommentar! Det er faktisk med vilje, de er så hårde. En del af charmen – eller i hvert fald deres særkende 😉 Og det er sjovt med lakridssmagen. Nogle synes, den er for meget – andre for lidt. Men indrømmet, jeg har justeret op på lakrids i forhold til min oprindelige opskrift. Skulle du få lyst til det, kan du altid skrue lidt ned igen.
Håber de er gode med teen!
Kh Bodil / mutti