Følg med her:
Skøn indisk tomatsuppe med linser og raita
Krydret – og måske stærk tomatsuppe?
Hvis du har været i Indien, ved du, at stærk mad i Indien ikke bare er lidt krydret. Den er absolut brændende! Det kan godt virke lidt voldsomt, så jeg anbefaler, du gør dig gode venner med din karry, inden du hælder den i suppen. Jeg skriver 1 teske, men det kan være alt fra 1/4 tsk til – ja, hvad du nu kan li’. Eller du kan supplere med frisk chili, hvis du synes, suppen er for tam.
Vil du ha’ raita til?
En frisk raita er det perfekte medspil til en god, kraftig indisk suppe (eller dhal, for den sags skyld), så den tager vi lige med i købet. Du kan lave den, mens suppen koger.
Raita er, som jeg forstår det, klassisk tilbehør i Indien. En slags yoghurtdip med krydderier og lidt grønsager i (typisk agurk og lidt tomat).
Hvis suppen ikke er stærk (nok), kan du spice din raita op med lidt god, heftig chili.
Jeg synes, en klassisk raita er lidt tynd i det, og det er jeg ikke så vild med. Så jeg bruger græsk yoghurt. Du kan selvfølgelig også bare servere suppen med en klat yoghurt eller creme fraiche.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til suppen skal du bruge:
- 1 laurbærblad
- 1 kanelstang
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt karry (tjek hvor stærk den er, og tilpas!)
- 15 g frisk ingefær
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- olivenolie
- 150 g røde linser (tørrede)
- 1 liter grønsagsbouillon
- 1 dåse flåede tomater
- 3 spsk tomatpuré (fx fra tube)
- salt
- ½ dåse kokosmælk
- limesaft
Til raitaen skal du bruge:
- ⅓ agurk (øko smager bedst)
- 1 tomat (lille)
- 5 stilke frisk koriander
- 5 stilke frisk mynte
- 2 dl yoghurt naturel
- ¼ tsk stødt spidskommen
- salt
- limesaft
Sådan gør du:
- Find de tørrede krydderier frem.
- Riv ingefær fint, hak løg og hvidløg groft. Sauter løgene i olien, til de er blanke, ikke brune. Skru lidt ned, og tilsæt hvidløg, ingefær og alle krydderier, mens du rører rundt et par minutter.
- Tilsæt linser og bouillon. Kog suppen op, og lad den simre under låg i 20-25 minutter, indtil linserne er møre.
- Fjern laurbærbladene og kanelstangen.
- Tilsæt tomaterne, og blend suppen. Tilsæt kokosmælk, og smag til med lime og salt.
Sådan laver du raitaen:
- Hak agurken i fine tern. Skær tomat over, fjern kernerne, og skær resten i fine tern. Hak blade af mynte og koriander.
- Bland alle ingredienser til raitaen i en skål. Smag til med salt og lime.
Andet tilbehør til indisk tomatsuppe?
Server et godt brød til – fx rigtige indiske naan brød. Raita on the side. Måske dukkah, som jeg bruger til suppen her, der giver noget knas. Ellers bare nyd! Også hvis der bliver en rest til frokost i morgen …