Rødkålssalat med æble, appelsin og granatæble

En luksusudgave af klassikeren, rødkålssalat med æble og appelsin. Den får lidt ekstra på alle tangenter - ekstra frugt, ekstra kål, ekstra knas og hele 3 dressinger du kan vælge imellem!

Her har jeg lavet (endnu) en jule-rødkålssalat, denne gang med æble, appelsin, granatæble – og ja, lidt af hvert! Vi stepper vel op til jul.

Dressingen får du 3 bud på. Dressingen er virkelig det, der gør forskellen, og jeg er vild med dem alle tre.

Rødkålssalat med æble og appelsin – en klassiker til jul

Rødkålssalat er en daglig klassiker gennem mit vinterkøkken. Først på efteråret laver jeg den mest med æbler – fx denne – og så snart de nye appelsiner er i butikkerne, laver jeg rødkålssalat med appelsin.

Men når rødkålssalaten skal have lidt ekstra, fylder jeg godt op med andre frugter. Også de tørrede. Denne gang blev det:

  • Appelsin
  • Grapefrugt
  • Æble
  • Granatæble
  • Tørrede figner
Rødkålssalat med æble, appelsin og granatæble

Rødkålssalat med appelsin, æble og granatæble

Forb. tid 25 minutter
Samlet 25 minutter
Giv de første stjerner!
En rigtig luksus-rødkålssalat med frisk og tørret frugt, knasende nødder og hele 3 forskellige forslag til dressing.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Du skal bruge:

  • 30 g hasselnødder
  • 400 g rødkål (klargjort vægt)
  • 50 g grønkål (klargjort vægt)
  • 75 g gulerod (skrællet vægt – ca. 1 gulerod)
  • 1 sprødt æble (fx Elstar)
  • 1 appelsin
  • 1 rød grape
  • 100 g granatæblekerner
  • 8 tørrede figner

Dressing 1: Kaneldressing med citrus

  • 3 cm ingefær (fintrevet)
  • 2 økologiske appelsiner (fintrevet skal og saften)
  • 1 rød grape (saften)
  • 1 tsk std kanel
  • ½ tsk std kardemomme
  • ¼ tsk std allehånde
  • ¼ tsk std nelliker
  • en smule vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
  • salt og en smule peber
  • 2 tsk flydende honning (smag til)
  • ½ dl neutral olie

Dressing 2: Tyttebærdressing

  • 1 dl tyttebærsyltetøj
  • 1 øko appelsin (1 dl saft + fintrevet skal)
  • ½ tsk dijonsennep
  • 1 spsk god eddike
  • 2 spsk neutral olie
  • salt og peber

Dressing 3: Wasabi og citron

  • 2 citroner (saften)
  • 1 spsk wasabi (smag til)
  • ½ spsk flydende honning
  • ½ dl olivenolie
  • salt efter smag

Sådan gør du: 

Sådan laver du rødkålssalaten:

  • Rist nødderne i ovnen ved 140 grader, til skallerne begynder at sprække (ca. 20 minutter).
  • Snit rødkålen helt fint, og masser den (enten med olie eller salt – se under opskriften).
  • Hak grønkålen, og masser med lidt olie.
  • Kør guleroden i en spiralizer (alternativt, lav lange strimler med en kartoffelskræller).
  • Snit æblet i passende stykker.
  • Skær skrællen af appelsin og grape, og skær frugten i tern.
  • Pil granatæblekernerne.
  • Skær fignerne i skiver.
  • Gnid skallerne af nødderne, og hak dem groft.
  • Ryst dressingen sammen i et glas med låg.
  • Bland rødkål, grønkål, gulerod og det meste af frugten i en stor skål, og vend dressingen i. Anret på et fad, og fordel resten af frugten, figner og nødder på toppen.

Muttis tips

Kålen bliver blødere, hvis du masserer den først. Se tips om masseret kål nederst i opslaget.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kaneldressing: Smagen af jul

Faktisk er det en underdrivelse at kalde det en kaneldressing. For den har så mange andre julesmage – appelsin, kardemomme, nelliker og allehånde. Og ingefær, der giver lidt godt skrald til smagen. Jeg laver altid en stor portion til flere dage.

Julen varer jo lige til påske …

Tyttebærdressing: Perfekt til vildt og jul

Tyttebær til vildt, ja tak. Tyttebærdressing til rødkålssalat – endnu mere ja tak. Dressingen får også appelsin og revet appelsinskal, der giver en helt magisk aroma. Dressingen er lidt i olie-eddike-stil med lidt sennep, eddike og olie.

Wasabi-dressing: Det frække valg

Har du mod på en lidt anderledes dressing til rødkålssalaten, så skift gear med krydringen. Jeg fandt denne dressing hos Salattøsen, hvor hun bruger den til en rødbedesalat. Men den kan også noget med rødkål! Det skarpe og stærke kan faktisk være rigtig godt til en klassisk julemiddag, der jo er ret fed og derfor godt kan bruge noget modspil.

Skru op for julen

Nedenfor får du en flok ideer, du kan skrue op eller ned for, når du laver din rødkålssalat til jul. Eller bare synes, den skal ha’ lidt ekstra gas.

  • Mere frugt: Halverede druer, clementiner, friske figner
  • Mere knas: Ovnristede nødder eller mandler
  • Mere festligt: Honning-kanel-glaserede nødder, valnødder eller pekannødder
  • Mere rødt: Rød grapefrugt eller bær
  • Mere sparkle & shine: Ekstra granatæblekerner
  • Mere sødt: Tørret frugt som dadler og tranebær

Andre rødkålssalater

Jeg bliver aldrig færdig med rødkålssalater, og de er nemme at variere. Her får du 3 andre hits fra bloggen:

Rødkålssalat med æbler, feta og dadler
En fantastisk rødkålssalat, der forener det salte, det søde, det bitre, det sure og umami. Og den sætter farve på vinteren!
Gå til opskrift
Rødkålssalat med æbler, feta og dadler
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
Rødkålssalat til jul – frisk tilbehør til and
En dejlig syrlig og krydret rødkålssalat, der passer rigtig godt til and og den tunge julemad. Et frisk supplement til klassisk rødkål.
Gå til opskrift
Rødkålssalat til jul – frisk tilbehør til and

Tip: Start med at massere rødkålen

Måske har du hørt om at massere grønkål. Det gør kålen blødere og mere lækker. Faktisk gælder det samme for rødkål. Sådan en frisk sprød rødkål kan godt være en grov fætter, og derfor anbefaler jeg at massere den først.

Du får to fremgangsmåder – en med olie og en med salt.

Masser rødkålen med olie:

  • Vask hænder grundigt.
  • Snit så rødkålen fint. Gerne på mandolinjern eller med maskine. Det er praktisk at bruge en stor skål, du også kan blande salaten i.
  • Tag et par tsk olie i hænderne.
  • Giv så rødkålen en god massage. Du kan hurtigt mærke, den bliver blødere.

Masser rødkålen med salt:

Salt har den egenskab, at det åbner fibrene i kålen, så du kan skylle nogle af bitterstofferne ud. På den måde får kålen en lidt rundere smag, og samtidig bliver den nemmere at fordøje. Kålen mister dog også noget af sin sprælske farve. Sådan gør du:

  • Vask hænder.
  • Snit rødkålen fint. Gerne på mandolinjern eller maskine. Det er smart at bruge en god stor skål, du også kan blande salaten i.
  • Giv kålen 1-2 tsk groft salt.
  • Masser så saltet rigtig godt ind i kålen. Kram godt til i nogle minutter.
  • Fyld så skålen op med koldt vand, og kram kålen igen, så du får saltet godt ud i vandet.
  • Dræn nu vandet godt fra. Smag på den. Hvis den smager salt, så skyl en gang mere. Giv rødkålen en tur i en salatslynge. Og den er klar til brug.
  • Undlad evt. salt i dressingen.
Rødkålssalat med appelsin, æble og granatæble
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: