Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Pandestegt kulmule er en lille festmiddag, der smager af sommer - med kantareller, spinat og inspiration fra Svinkløv Badehotel. Prøv selv!

Pandestegt kulmule er en lille festmiddag, du også nemt kan lave på en hverdag. Her får du den i en lidt særlig udgave, hvor den ikke er brødstegt, men kartoffelstegt: Med tynde skiver kartoffel, som bliver knasende sprøde på panden. Tilbehøret smager af sommer og sensommer: Kantareller, spinat og fløde. Plus kogte kartofler, der er gode til at samle flødesaucen op med.
Min opskrift på kulmule er inspireret af en nordjysk sommer. Både i tilberedningen – og i tilbehøret.
Vi elsker svampe, og de allerbedste er dem, vi finder selv. I sommermånederne – og efteråret – samler vi kantareller på alle vores hemmelige steder, og det bliver til ganske mange! Også flere end vi kan spise, selv om vi gør os umage.
Så resten af året ligger sommeren i min fryser – i små bokse med omhyggeligt indsamlede, rengjorte og svitsede kantareller. (Heldigvis er min mand meget dedikeret til den opgave). Kantarellerne er himmelske til mange ting, og fordi vi har så mange, er jeg altid lidt på jagt efter nye opskrifter.
Du kan nu også sagtens bruge andre svampe. Hvis du køber dem, så vælg nogen af de mørke, der smager af lidt mere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Her kommer kantarellerne sammen med en fisk, der er stegt á la Svinkløv Badehotel. Der fik vi den et år med tynde, sprøde kartoffelskiver på toppen. Det er et smukt syn, og samtidig smager det virkelig, virkelig godt. Kunsten er at placere de tynde kartoffelskiver på den skindfri side af kulmulefileten – og lime dem fast med lidt æggeblomme (og gi’ smag med et drys friske krydderurter). Så steger du fisken på kartoffelsiden først, og vender den til sidst om på skindsiden. Voilá. Sprød kulmule.
Når man tilbereder kulmulen med både kantareller, spinat og fløde, mangler den ikke så meget. I forsommeren får den selvfølgelig nye kartofler ved siden af. Og persille.
Senere på året går vi lidt mere free style med hasselback kartofler eller rodfrugter i ovnen, dog krydret så det ikke tager magten fra kulmulen.
Jeg har et par andre opskrifter med fisk, hvor du sagtens kan bruge kulmule. Den ene med en skøn mild karrysauce, fuld af grønsager. Her bliver fisken stegt på panden.
Den anden en opskrift, der er inspireret af et besøg på en italiensk restaurant. Med squash, tomater og lidt fløde. Her bliver fisken bare dampet sammen med pastaen, så du er fri for at finde en pande frem.


Kulmule er i familie med torsken, men dens kød er finere. En meget delikat fisk, der også er ganske nem at tilberede.
Når du køber kulmule i Danmark, har den typisk svømmet rundt i Kattegat og Skagerak, selvom den også findes i andre farvande – dog ikke i Østersøen. Den kan blive ret stor – op til 10-15 kg, hvis den lever længe (op til 20 år!) – med en længde på op til 140 cm. De fleste er dog kun halvt så lange, når de ryger i nettet hos fiskerne.
En af fordelene ved kulmule i Danmark er, at de ikke bliver fanget med trawl. Trawl kan skade havbunden. Men desværre er der andre ulemper: Kulmulen kan blive genstand for overfiskning, og det er ikke ualmindeligt, at der er ret stor bifangst af mere sårbare arter. Tjek hos din fiskehandler, hvor og hvordan din fisk er fanget – så er du med til at øge opmærksomheden på det.
Kulmulen er en rovfisk. Hvis du finder billeder af den, ser den heller ikke særlig venlig ud. Den hapser småfisk som sild og brisling, når den jager om natten. Om dagen holder den til længere nede ved havbunden.
Jeg kan ikke huske, jeg fik meget kulmule som barn, men i dag er den en helt almindelig fisk hos fiskehandleren. Både i den fysiske butik og på nettet. Og dermed også på vores middagsbord.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)