Følg med her:
Nemt sigtebrød med kærnemælk
Sigtebrød med kærnemælk – det smager!
Nybagt sigtebrød er en herlig spise, både i sig selv med smør – eller med ost eller andet pålæg. Dagen derpå bliver det ekstra lækkert efter en tur på brødristeren.
Du kan bage sigtebrødet ret hurtigt, men hvis du vælger at koldhæve fx natten over, fremhæver du smagen, og du får et ekstra saftigt sigtebrød med en lækker, langtidsholdbar krumme.
Kærnemælken giver et godt fugtigt brød og understreger også sigtemelets syrlighed.
Portionen passer til 4 små brød, der kan være på en plade i ovnen.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- ½ liter kærnemælk (eller et andet surmælksprodukt)
- 15 g gær (25 g, hvis du ikke koldhæver)
- ½ dl vand
- 1,5 tsk salt
- 600 g sigtemel (ca.)
- 1 æg (til pensling)
Sådan gør du:
- Smuldr gæren ud i vandet, og rør, til den er helt opløst. Rør så dejen godt sammen i en stor skål eller på din røremaskine. Dæk dejen, og lad den hæve, gerne lunt en times tid, og vælg nu, om du vil langtidshæve (8-12 timer ved 5-8 grader – anbefales) eller bare lade dejen stå lunt en time eller to mere.
- Form 4 små aflange brød, og læg dem på bagepapir. Lad dem efterhæve lunt en times tid, til de er synligt hævede. Rids dem så på skrå med en skarp kniv – se billederne – og pensl med æg.
- Tænd ovnen på 250 grader. Sæt en bradepande ind på nederste rille og en bageplade over. Når ovnen er helt varm: Hæld et glas vand i bradepanden og træk sigtebrødene over på bagepladen. Bag dem 5 minutter ved den høje temperatur, og skru ned til 180 grader. Bag videre i ca. 20 minutter. Hold øje – hvis de bliver for mørke, kan du dække dem med folie. Det er vigtigt, de bliver gennembagte.
- Du kan også forme boller i samme facon. De skal kun bage ca. 12 minutter.
Min barndoms sigtebrød
Da jeg var barn, var der mors hjemmebagte sigtebrød på bordet stort set hver eneste dag. Dengang syntes jeg faktisk, det var lidt kedeligt – mest fordi det bare lå i en pose i mange dage, og vi havde ingen brødrister.
Tænk, det er sandt. Ingen brødrister.
I dag smager sigtebrødet af barndom (ren idyl, set i bakspejlet), søndagmorgener og jul. Så det gode traditionsrige brød fortjener faktisk en revival.
Selvom sigtebrød til hverdag ikke har overlevet i min husholdning, har min familie en anden lidt tosset tradition, der lever i bedste velgående: Til jul spiser vi sigtebrød med smør og – guess what – brunkager ovenpå! Det skal være min oldemors originale brunkager, som virkelig smager kraftigt og ikke så sødt. Det er en himmelsk kombi. Tro mig.
Et superlækkert brød. Jeg havde kun 600g sigtemel, så det blev også 100 g af høj proteinmel. Det hævede 15 timer i køleskabet, hævede i dampovn og bagt.
Det har en anden krumme end dit men jeg er super tilfreds.
Tusind tak fordi du delte den skønne opskrift
Hej Mona, det er jeg rigtig glad for at høre, tak for at skrive. Og gode tricks til en mere luftig krumme 🙂 Kh Bodil
Fortsættelse af ovenstående for der skulle naturligvis stå 500g sigtemel.