
Vil du bage bananpandekager uden æg? Så er opskriften her.
Når jeg bager til mine søde kolleger på kontoret, får jeg altid spørgsmålet: Kan du lave det uden æg? – for en af mine kontorkolleger er allergisk over for æg. Så jeg tænkte, jeg ville gå hele vejen og lave veganske bananpandekager. Og faktisk er bananpandekager uden æg ret ligetil.
Bananpandekager uden æg – hvordan?
Normalt har æg i hvert fald to funktioner i bananpandekager: Æg får pandekagerne til at hæve og gør dem luftige. Og de skaber en blød krumme, der sætter sig i en kagestruktur. Men som du kan se, har mine bananpandekager uden æg hverken det ene eller det andet problem: De er lette og luftige, og de holder faconen superflot.
Egentlig er det måske ikke det store mysterium, for som min datter sagde: Man bager jo også luftigt brød uden æg. Her er det gær, der får dejen til at hæve, og melet skaber strukturen (i brød arbejder jeg meget med glutenstruktur, og det gør jeg ikke i kager, fordi mine pandekager ikke skal have den elastiske krumme – men lad nu det ligge).
Hvis vi kigger på ingredienser til pandekager uden æg, ser det således ud:
- Bananer: De gør pandekagerne søde og giver en lækker, fugtig pandekage.
- Plantedrik: Ja, bare væske. Men jeg tænkte, jeg lige så godt kunne køre helt plantebaseret, når jeg nu alligevel tog æggene ud. Du kan også bruge almindelig mælk.
- Peanutbutter: Smagen er verdens bedste makker til bananer, hvis du spørger mig. Og peanutbutter bidrager også med lidt fedtstof i dejen.
- Mel: Hvedemel har bare en eminent evne til at skabe en dej, der er nemt at arbejde med. Jeg brugte kagemel (med lavt proteinindhold), da det giver den rigtige kagestruktur – kort og let.
- Bagepulver og natron: Uden æg (og luftig æggehvide) skal der hævemiddel i. Jeg kombinerer bagepulver og natron, og bemærk, at når du bruger natron, skal der også syre i dejen. Så den får lige …:
- Citronsaft. Bidrager også med smag til pandekagerne.
- Salt. Ja, det er sjovt, at der skal salt i sødt bagværk, men det fremhæver smagen af de øvrige ingredienser. Bare lidt. Især godt sammen med peanutbutter, synes jeg.

Ekstra krydderi i pandekagerne
Hvis du har det lidt som min søster – hun siger altid, at hun ikke er så vild med smagen af bagepulver – så prøv at krydre dig ud af det.
Og her griber jeg strakt til de gode klassikere: Kanel, kardemomme eller favoritten: Citronskal. Og en smule allehånde. Det er nemt. Og det giver masser af smag i bananpandekagerne.
Tilbehøret til bananpandekagerne – her er der frit slag. Det ku’ være solbærsyltetøj og is. Græsk yoghurt og frugt til en brunch. Eller andre søde sager fra dit køkkenskab. Jeg holdt mig til lidt frisk frugt og en helt simpel chokoladesauce. Den får du også opskriften på – plantebaseret, naturligvis.
De omvendte bananpandekager – de er her!
Hvis der gerne må komme æg i dine bananpandekager, men du gerne vil lave dem uden mel, mælk og sukker, så kig forbi mine andre bananpandekager her. Dem laver jeg med æg og havregryn. Og jeg ved, de falder i særdeles god jord hos en af familiens yngste, der lærte opskriften udenad allerede, da han var to!