Små rugbrød til madpakken – uden surdej

Er skiverugbrød lidt kedeligt i madpakken, så prøv at bage små rugbrød i stedet - genialt til en sund rugbrødssandwich.

Hvis du synes, skiverugbrød er lidt kedeligt i madpakken, så prøv små rugbrød i stedet for. Så får du en sund rugbrødssandwich – og fyldet bestemmer du selv.

Jeg er stor fan af rugbrød med kerner, så her er både rugkerner, hørfrø, sesamfrø og solsikke- eller græskarkerner.

Opskriften her er uden surdej, men er du surdejsfreak, kan du med fordel hoppe over til opskriften på madpakkerugbrød med surdej.

Har du tid til koldhævede små rugbrød?

Som udgangspunkt synes jeg, brød bliver bedst, når dejen får tid. Så når jeg har tid – eller får planlagt – lader jeg dejen hæve koldt natten over (eller dagen igennem). Hvis du har mere travlt, kan du sagtens lade dejen hæve ved stuetemperatur og få gode rugbrød ud af det.

Rugbrød til madpakken uden surdej

Små rugbrød til madpakken

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Hæve- og trækketid 10 timer
Samlet 10 timer 55 minutter
Giv de første stjerner!
Små rugbrød, lidt som rugklappere, du bare kan have klar i fryseren, når du smører madpakke. Eller pludselig er sulten!
Antal: 20 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 200 g skårne rugkerner
  • 3 dl vand
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 100 g grækarkerner eller solsikkekerner
  • 1 flaske mørkt hvidtøl
  • 20 g gær
  • 3 dl kærnemælk (eller andet syrnet mælkeprodukt)
  • 1 spsk salt
  • 650 g rugmel

Til pynt og drys:

  • 1 æg + 2 spsk vand
  • ekstra sesamfrø

Sådan gør du: 

  • Sæt rugkernerne i blød i vandet mindst 6 timer i en god stor skål.
  • Bland så de øvrige ingredienser i. Tilpas mængden af rugmel, så dejen ikke bliver for stiv.
  • Lad nu dejen hæve til næsten dobbelt størrelse. Den kan stå ca. 8 timer, hvis den står ved køleskabstemperatur – står den lunt tager det ned til 2 timer.
  • Bred dejen ud på et stykke bagepapir. Dyp en bred grydeske eller bare hænderne i vand, og glat dejen ud til en stor firkant. Den må gerne fylde hele pladen. Lad den hæve ved stuetemperatur en times tid.
  • Inden du sætter dem i ovnen: Skær rugbrødene ud – 4 x 5 eller måske 4 x 6. Pensl med æg- og vandblandingen, drys med sesamfrø og pensl igen. Så sidder sesamfrøene fast. Du kan også drysse med andre ting.
    Det er en fordel at skære brødene ud før bagning, da man så slipper for, at skorpen finder på at hoppe af (kan ske, hvis dejen er en lille smule overhævet).
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og når ovnen er varm: Sæt pladen ind i midten af ovnen, og bag rugbrødene 35-40 minutter.
  • Lad brødene køle af på en bagerist. Skær eller bræk dem fra hinanden. De er nemmest at flække dagen efter.

Muttis tips

Du kan også lave chokorug af samme dej. Se forslag under opskriften.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Små rugbrød uden surdej

Tip! Små rugbrød er gode at fryse

Som en tommelfingerregel kan du fryse brød i ca. 3 måneder. Små rugbrød bliver ikke dårlige af at ligge længere, men de bliver nok lidt tørre og knap så lækre.

Små rugbrød til madpakken uden surdej

Du kan også lave chokorug af samme dej

Er du fan af chokorug lige som mig, kan du nemt trylle dejen om til de bedste hjemmebagte chokorug.

Jeg vil anbefale, du kun laver en halv portion af dejen til chokorug. Så bliver der ca. 20 chokorug, og du kan lave den anden halvdel til almindelige små rugbrød, evt. i en lille bradepande på ca. 22*33 cm, så du har faste kanter.

Sådan gør du:

Tag en halv portion af dejen her. Tilsæt 200 g mørk hakket chokolade, og følg ellers fremgangsmåden her:

Chokorug – bag dem selv!
Du kender nok de himmelske chokorug fra Lagkagehuset. Hvorfor ikke bage dem selv? Tro mig, det bliver de kun endnu bedre af. Og billigere …
Gå til opskrift
Chokorug - sådan bager du dem selv!
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: