Følg med her:
Små rugbrød til madpakken – uden surdej
Hvis du synes, skiverugbrød er lidt kedeligt i madpakken, så prøv små rugbrød i stedet for. Så får du en sund rugbrødssandwich – og fyldet bestemmer du selv.
Jeg er stor fan af rugbrød med kerner, så her er både rugkerner, hørfrø, sesamfrø og solsikke- eller græskarkerner.
Opskriften her er uden surdej, men er du surdejsfreak, kan du med fordel hoppe over til opskriften på madpakkerugbrød med surdej.
Har du tid til koldhævede små rugbrød?
Som udgangspunkt synes jeg, brød bliver bedst, når dejen får tid. Så når jeg har tid – eller får planlagt – lader jeg dejen hæve koldt natten over (eller dagen igennem). Hvis du har mere travlt, kan du sagtens lade dejen hæve ved stuetemperatur og få gode rugbrød ud af det.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 200 g skårne rugkerner
- 3 dl vand
- 1 dl hørfrø
- 1 dl sesamfrø
- 100 g grækarkerner eller solsikkekerner
- 1 flaske mørkt hvidtøl
- 20 g gær
- 3 dl kærnemælk (eller andet syrnet mælkeprodukt)
- 1 spsk salt
- 650 g rugmel
Til pynt og drys:
- 1 æg + 2 spsk vand
- ekstra sesamfrø
Sådan gør du:
- Sæt rugkernerne i blød i vandet mindst 6 timer i en god stor skål.
- Bland så de øvrige ingredienser i. Tilpas mængden af rugmel, så dejen ikke bliver for stiv.
- Lad nu dejen hæve til næsten dobbelt størrelse. Den kan stå ca. 8 timer, hvis den står ved køleskabstemperatur – står den lunt tager det ned til 2 timer.
- Bred dejen ud på et stykke bagepapir. Dyp en bred grydeske eller bare hænderne i vand, og glat dejen ud til en stor firkant. Den må gerne fylde hele pladen. Lad den hæve ved stuetemperatur en times tid.
- Inden du sætter dem i ovnen: Skær rugbrødene ud – 4 x 5 eller måske 4 x 6. Pensl med æg- og vandblandingen, drys med sesamfrø og pensl igen. Så sidder sesamfrøene fast. Du kan også drysse med andre ting.Det er en fordel at skære brødene ud før bagning, da man så slipper for, at skorpen finder på at hoppe af (kan ske, hvis dejen er en lille smule overhævet).
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og når ovnen er varm: Sæt pladen ind i midten af ovnen, og bag rugbrødene 35-40 minutter.
- Lad brødene køle af på en bagerist. Skær eller bræk dem fra hinanden. De er nemmest at flække dagen efter.
Muttis tips
Tip! Små rugbrød er gode at fryse
Som en tommelfingerregel kan du fryse brød i ca. 3 måneder. Små rugbrød bliver ikke dårlige af at ligge længere, men de bliver nok lidt tørre og knap så lækre.
Du kan også lave chokorug af samme dej
Er du fan af chokorug lige som mig, kan du nemt trylle dejen om til de bedste hjemmebagte chokorug.
Jeg vil anbefale, du kun laver en halv portion af dejen til chokorug. Så bliver der ca. 20 chokorug, og du kan lave den anden halvdel til almindelige små rugbrød, evt. i en lille bradepande på ca. 22*33 cm, så du har faste kanter.
Sådan gør du:
Tag en halv portion af dejen her. Tilsæt 200 g mørk hakket chokolade, og følg ellers fremgangsmåden her: