Følg med her:
Afrikansk kylling i cremet peanut-tomatsovs
Trænger du til sådan en rigtig comfy gryderet, fuld af smag og fylde – så prøv en afrikansk kylling i peanut-tomatsovs. Kylling i tomatsovs har du sikkert fået mange gange – og det er også godt – men når du tilsætter peanutbutter og en god håndfuld varme krydderier, så breder hyggen sig på en helt anden måde.
Jeg fik inspirationen fra en ægte afrikansk høvding, vi havde besøg af for mange år siden. Dengang havde jeg ikke hørt om peanutbutter til andet end bananmadder, så jeg var pænt overrasket, da han puttede det i gryden sammen med tomater og kylling. What?
Men jeg vil tro, peanutbutter fungerer som en slags erstatning for fløde, som de nok ikke bruger meget af på de kanter. I hvert fald får man en rigtig cremet sauce, der mætter på den flødeagtige måde.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1600 g kylling (hel eller stykker (ca. vægt med ben))
- 1,5 tsk paprika
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 rød chili (tjek styrken og juster)
- 15 g frisk ingefær
- 1 dl peanutbutter
- 2 dåser hakkede tomater
Til servering fx:
- ris eller fladbrød (opskrift på fladbrød)
- frisk koriander
- ristede peanuts (jeg foretrækker usaltede)
Sådan gør du:
- Partér kyllingen i ca. 10 stykker, vend dem i salt, peber og paprika, og brun dem lidt i varm olivenolie i en god stor gryde. Tag stykkerne op, og sluk for varmen.
- Pil løg og hvidløg, og fjern frøstand fra chilien. Hak løget i fine både. Hak hvidløg, chili og ingefær helt fint (eller riv det eller hak det i en minihakker). Op i gryden med det ved lav-mellemvarme, til løgene er klare og møre.
- Tilsæt så tomat og peanutbutter, og rør rundt, til peanutbutteret er nogenlunde smeltet og fordelt. Der skal nok lidt mere varme til.
- Nu skal kyllingestykkerne også op i gryden, og det hele skal simre, til kyllingen er godt mør. Det tager mindst en halv time, alt afhængigt af kødstykkernes størrelse. Men det skader ikke, at det simrer 1 times tid.
- Server med det ønskede tilbehør.
Hvad skal der til sådan en afrikansk kylling-gryderet?
Sovsen er så tyk, at den egentlig ikke kræver meget ved siden af. Men du kan selvfølgelig koge ris til – så skal du bare sætte dem over, mens kyllingen simrer. Eller lave naan – det er nemt og hurtigt.
Husk selvfølgelig frisk koriander og ristede peanuts på toppen også …
Og hvis du har det lidt som mig – der skal grønsager til ALT – så snit en frisk kålsalat til. Fx spidskål med ristede peanuts og appelsindressing. Tilsæt evt. æblestykker også.
Tjek altid din chili, før du hælder den i retten!
Der er stor forskel på chilier, også selvom de hedder det samme eller endda ligger i den samme pakke. Så test altid, før du bare bruger løs. Siger jeg af erfaring. Jeg bruger oftest bare de mest almindelige fra supermarkedet (fireflame), men nogle gange smager de som rød peber – andre gange brænder de som ind i …
No stress-gryderet
Nu tænker du – hvis det skal smage af noget, så er det sikkert besværligt. Men det er det ikke. Faktisk er det en ret nem ret, og du får virkelig en lækker eksotisk rejse til din aftensmad.
Hvad skal æggene i din opskrift med kylling i penutsuce?
Hej Ruth, æg – det måtte jeg lige tjekke. Kan det passe, du har læst 2 løg som 2 æg? For der står ingen æg i opskriften 🙂 Kh Bodil