Følg med her:
Kransekagekonfekt med chokoladebund
Hjemmebagt kransekage er det perfekte søde punktum – både konfirmation, fest og bryllup. Og selvfølgelig til at afslutte det gamle år – og til at byde det nye år velkommen. Til kaffen og til boblerne nytårsaften. Sjovt nok kan jeg altid spise et par stykker, selvom nytårsmiddagen jo ikke hører til årets mindste måltider.
Det handler simpelthen om, at hjemmebagt kransekagekonfekt smager allerbedst. Og den er faktisk nem at lave, når du har fat i de rigtige ingredienser.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 300 g kransekagemasse (Odense Kranse XX, find det på nettet )
- 75 g sukker
- ¾ dl æggehvide
Til pynt:
- 150 g mørk chokolade
- Nødder, smuttede mandler og cocktailbær
Sådan gør du:
- Riv marcipanmassen groft og bland med sukker og æggehvide i en gryde. Lun massen langsomt, mens du rører jævnligt. Massen skal blive jævn og lun (ca. 40 grader).
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Put så massen over i sprøjteposen, og sprøjt ud på bagepapir i små toppe. De hæver lidt, når de bliver bagt, så sæt dem med lidt afstand. Hvis massen er lidt for stiv, kan du bløde den op ved at give sprøjteposen 10 sekunder i mikroovnen (dog ikke, hvis du bruger stjernetylle af metal).
- Pynt med nødder, smuttede mandler eller cocktailbær, bag dem i ca. 10 minutter. Kransekagekonfekten skal have fine lysebrune striber. Hold øje.
- Når de er kølet af på en bagerist, kan du give dem chokoladebund: Hak chokoladen fint og smelt halvdelen blidt, mens du rører konstant, fx med en gummispatel. Vær tålmodig! Den skal blive 50 grader varm. Når den ene halvdel er smeltet og 50 grader, sluk, tag skålen af varmen og rør den anden halvdel chokolade i. Rør, til den er helt smeltet.
- Dyp bunden af hvert stykke kransekagekonfekt forsigtigt i chokoladen, og skrab efter med en smørekniv. Sæt dem tilbage på bagepapiret, og stil dem køligt, så chokoladen kan størkne.
Muttis tips
Lav din egen kransekagemasse til sprøjtepose
Som du nok kan gætte, bager vi altid vores kransekagekonfekt til nytår selv i min familie. Og nu skal du høre hvorfor:
Ét år lod jeg mig friste til at prøve de flotte opsatser, de har i Føtex. Et kransekagetårn, der så superflot ud. Men! Hold nu op, hvor var det tørt og ALT for sødt. En kæmpe skuffelse, når jeg nu altid har været forkælet med min mors hjemmebagte kransekage. Så her kommer den ægte vare: En lækker kransekagemasse til sprøjtepose. Den giver ca. 40 stykker kransekagekonfekt.
Hvis du vil bage et kransekagetårn, skal du gange portionen med 3. Instruktion følger længere nede.
Bag din kransekage med speciel marcipan fra Odense Marcipan
Bemærk, at hvis du bruger almindelig marcipan, vil din kransekage have tendens til at flyde ud. Så gør dig selv en tjeneste og få fat i rigtig bagemarcipan. Jeg bruger Odense Marcipans Kranse XX. (Hvis linket driller – søg på Odense kranse xx).
Hvis du ikke kan nå at få fat i den, vil jeg faktisk anbefale, at du i stedet køber færdigblandet kransekagemasse i supermarkedet.
NB – update: Jeg kan se, man nu kan købe bagemarcipan. Det må være det, du skal have fat i. Når jeg ser på ingredienserne, ser det ud til at matche min Kranse XX. Jeg skal nok teste og opdatere.
5 trin til lækker hjemmebagt kransekagekonfekt
- Riv marcipanen groft i hånden, og lun den langsomt i en gryde sammen med æggehvide og sukker. Den skal være ca. 40 grader (godt håndvarm).
- Fyld den i en sprøjtepose med stjernetylle, og sprøjt ca. 40 små toppe ud.
- Pynt dem med fx nødder, mandler eller cocktailbær.
- Bag dem i ca. 10 minutter ved 175 grader varmluft.
- Køl dem af, dyp bunden i smeltet mørk chokolade.
Giv kransekagekonfekten lidt afstand på bagepapiret. De små stykker hæver lidt i ovnen.
Tip! Du kan sagtens fryse din kransekage
Kransekage er god at fryse, og den tør op på ganske få minutter ved stuetemperatur.
Bruger du pasteuriserede æggehvider til kransekagemassen? Eller ved du om det kan bruges? 🙂
Hej Louise, jeg plejer at bruge pasteuriserede – men du kan sagtens bruge friske også, da massen bliver bagt (og dermed opvarmet over 75 grader). Håber det giver mening 🙂 God bagelyst! Kh Bodil