Følg med her:
Karry med aubergine – en knaldgo’ vegetarisk gryderet
Det er simresæson, og jeg kastede mig over en vegetarisk karry med aubergine. Masser af gode krydderier, friske tomater og kokosmælk. Den minder nok ikke så meget om det, jeg vil kalde en dansker-karry – sådan en á la boller i karry. For jeg vil hellere ha’ min karry i indisk stil med kokosmælk og grønsager.
Du kan sagtens give den flere grønsager, hvis du har lyst. Kig hvad du har i køleskabet – jeg kunne for eksempel tilføje noget blomkål eller broccoli i buketter.
Du kan også skifte kikærter med blandede bønner eller de bønner, du nu har på lager.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 aubergine
- olivenolie
- 3 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 10 g frisk ingefær
- ½ rød chili (eller efter smag)
- 1 spsk stødt garam masala
- 1 tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk stødt koriander
- 500 g store tomater i tern
- 3 spsk tomatpure (fx fra tube)
- 1 spsk soya
- 1 dåse kikærter
- 1 dåse kokosmælk (den fede)
- evt. salt
- Evt. to store håndfulde frisk spinat
Tilbehør fx
- Ris eller naan (opskrift på naan)
- Mango chutney
- Peanuts (ristede, usaltede )
- Kokosmel (ristet på panden)
Sådan gør du:
- Start med aubergine. Skær den i tykke skiver, og giv dem lidt olie på begge sider. Læg dem under grill i ovnen (ikke helt op under grillen, 2. rille under) – ca. 5 minutter på den ene side og 3 på den anden, til de er møre og gyldne. Skær dem i tern.
- Sæt ris over, hvis du ønsker ris til.
- Pil løgene, og skær dem i tynde skiver. Pil og riv eller pres hvidløg. Sauter dem ved mellemvarme, til løgene er klare, ikke brune. Imens: Riv ingefær, og hak chili fint. Tilsæt i gryden sammen med de tørre krydderier, og vend rundt et minuts tid.
- Skær tomaterne i grove tern.
- Smid tomaterne op i gryden til løgene, ikke for varmt. Lad dem ligge og dampe under låg 5 minutter, mens du vender dem rundt ind imellem. Tilsæt så tomatpure, soya, kokosmælk, kikærter og auberginer, og varm godt igennem. Hvis du vil have spinat i – vend den i til sidst, og server, straks den er faldet sammen. Smag til med salt.
- Server. Pynt med lidt frisk koriander, hvis du har …
Hvor stærk skal din aubergine curry være?
Karry findes i tusindvis af varianter, vegetarisk karry i lidt færre, og karry med aubergine i knap så mange. Men stadig … denne her smager skønt uden at brænde hele huset af. Og hvis du elsker den brændende smag, så bruger du bare mere frisk chili.
Den er nem at lave, og du har mad på bordet på under en time. Husk lige at overveje, hvad du vil have til – du får et par tips nedenfor. Du kan også bare spise den uden tilbehør – den er sådan lidt one-pot-curry-agtig.
Mere karry på middagsbordet?
Hvis du kan li’ vegetarisk karry, kan du måske også li’:
Strålende – supplerede med kogte kartofler
Tak for din kommentar, Michael – den varmer 🙂 Og ja, heldigvis kan man jo supplere, som man har lyst til. Andre grøntsager kan garanteret også bruges, hvis der er rester i køleskabet. Kh Bodil
Virkelig lækker og meget mættende – og så var den hurtig og let at lave
Tak Birgitte, det er jeg virkelig glad for at høre! Den må jeg hellere lave snart igen 🙂
Kh Bodil