Følg med her:
Grønkålssalat – sådan! 6 opskrifter og lækre dressinger
Grønkålssalat kan være den lækreste salat, jeg kender – og den kan være det kedeligste bekendtskab, hvis den ikke er tilberedt ordentligt.
Her får du 6 forskellige opskrifter på grønkålssalat – der er lidt til alle årstider fra højsæsonen i efteråret til vinter, forår og sommer.
Under opskrifterne får du også mine 6 bedste tips til, hvordan du får en virkelig lækker grønkålssalat.
6 lækre salater med grønkål
Hvilken grønkålssalat er du på jagt efter? Her får du et par forslag:
Grønkålssalat kræver en særlig, kærlig behandling
Grønkål strutter af både vitaminer og antioxidanter, og kålen er propfuld af fibre, din mave (og din mikrobiota) elsker. Men! Grønkål kan være noget af en strid fætter, når den er helt frisk. Sådan på ‘nøj, hvor det smager sundt’-måden, og det er sjældent en kompliment. Stiv og modvillig i munden, og det skaber jo ikke mange grønkålstilhængere. Eller passionerede grønkålsfans, for den sags skyld.
Så hvad kan du gøre, hvis gerne have frisk salat med grønkål, uden at skulle gnaske som en kanin det halve af dagen?
Det var min store udfordring, så jeg fik store ører, da min datter fortalte, hvordan man gør grønkålen blød og lækker.
Hemmeligheden er massage! Hvem bliver ikke sød, blød og medgørlig, hvis de får lidt massage med en lækker massageolie? You bet. Det gør grønkål også.
Tippet gælder også fx palmekål. Og faktisk også savoykål, hvidkål, rødkål og spidskål.
Tricket er også så simpelt, at det næsten gør ondt. Men lad os begynde ved begyndelsen:
1. Sådan skyller du grønkål
Sådan en krøllet, økologisk grønkål, frisk fra marken, kan gemme på mange smådyr og urenheder. Nogle gange får du også en grønkål, der tydeligvis er blevet lidt slatten af at ligge i butikken. Begge dele kan du fixe med koldt vand:
- Skær eller riv grønkålen fri af stænglerne.
- Få ren grønkål: Læg den i vand i en stor skål eller balje, så urenheder bliver skyllet af. Hvis det er rigtig slemt, kan du skifte vandet et par gange.
- Få sprød grønkål: Hvis kålen er lidt kedelig i konsistensen, kan du lade den ligge i det kolde vand i alt fra et kvarter til en hel dag. Resultat: Den suger vandet til sig og bliver supersprød.
- Gør grønkålen klar til brug: Dryp eller slyng vandet af – nemmest med en salatslynge, men du kan også rulle kålen ind i et rent viskestykke og slynge eller duppe vandet af.
2. Massage! Sådan krammer du grønkål til grønkålssalat
Få krammet på din kål – med massage. Det er så simpelt, som det er sagt:
- Fordel 1-2 tsk olivenolie i hænderne, og masser grønkålen. Det tager et minuts tid. Du vil se, at grønkålen bliver mørkegrøn, og du kan mærke, den bliver blød og medgørlig. Måske kan du også ligefrem høre, at den ikke længere piver som en gammel havelåge 😉
- Hak grønkålen, som du bedst kan li’ den. Groft eller fint, i hånden eller foodprocessor.
3. Opbevar grønkål rigtigt til flere dage
Hvis du ikke skal bruge al grønkålen inden for et par dage, er det en god idé at vente med massagen og hakkeriet, til kålen skal bruges. Ofte pakker jeg bare den skyllede kål i et viskestykke og lægger det i en pose i køleskabet. Så holder den sig frisk længere. (Det er vigtigt, at viskestykket er vådt – det kan du læse mere om her).
Du kan også opbevare den stadig fugtige grønkål i en stor dåse med tætsluttende låg. Så er det nemt at tage en håndfuld frem, når du vil lave en hurtig grønkålssalat.
4. Bland grønkål med noget blødt
Et andet godt grønkålstrick er at blande noget blødt i salaten. Noget, der pakker kålen lidt ind og suger godt med dressing til sig. Det kan fx være:
- Kogt quinoa
- Tilberedte bønner, fx canellini eller sorte bønner. Eller belugalinser
- Blødt fyld som avocado, tomater, nektariner og smuldret feta.
5. Få protein i din grønkålssalat
Hvis du bruger din grønkålssalat som måltidssalat, er det en god idé at supplere med noget protein. Det foreslår jeg typisk i mine opskrifter, men her får du lige den helt generelle anbefaling. Du kan fx servere med:
- Kogt, afkølet quinoa
- Tilberedte bælgfrugter som kikærter, sorte bønner eller pillede edamamebønner
- Sprøde ovnristede kikærter
- Pandestegte (krydrede) butterbeans
- Alle slags hummus – fx den klassiske eller den med aubergine
- Stegt halloumi, tofu, tempeh etc. i skiver eller tern
Du kan selvfølgelig også tilsætte en rest fra din aftensmad – fx kylling.
6. Giv grønkålssalaten en virkelig god dressing
Mit salatmotto er, at det er dressingen, der er dronningen. En af grundene til, at jeg virkelig elsker salater, er, at jeg altid tænker over dressingen – og det er ekstra vigtigt, når det er en kålsalat.
Her får du to af mine favoritter – men snus lidt rundt på bloggen og find alle de andre!
Hej
Hvilken olivenolie bruger du?
Hilsen Karina
Hej Karina, det er meget forskelligt – men altid en økologisk og altid en ekstra virgin (fordi den er mindst forarbejdet og indeholder flest polyfenoler – lang historie. Polyfenoler er gode for bl.a. vores mikrobiom i maven og vores hjertesundhed).
Jeg vil sige, du skal smage dig frem, for nogle olier er meget kraftige (fx fra Colombani). Det vigtige er, at det er olie, du kan li’.
Ikke så meget konkret hjælp, håber du finder ud af det.
Kh Bodil