Tip: Hvorfor bage med surdej?

Hvorfor bage med surdej? Det er der mange gode grunde til. Her får du en lille introduktion - og et par opskrifter på surdejssucces :-)
Hvorfor bage med surdej?

Når du nu alligevel bruger tid på at bage dit eget brød, hvorfor så ikke bruge surdej og få hele pakken? Dybde i smagen, saftig krumme, der holder brødet frisk længe. Og en glad mave. Ja, det er det, surdejen gør for dig. Både når du bager hvedebrød og rugbrød.

Men hvordan får du fat i en surdej?

  • Efterlys den blandt dine venner, fx på facebook
  • Eller lav den selv. Det tager nogle dage, men det kræver ingen underlige ingredienser eller magiske ritualer. Bare mel, vand og tid.

Hvorfor bage med surdej?

Du har sikkert fået det der fantastiske brød, der har store flotte lufthuller, og som bare smager af meget mere end det der tørre pap, man desværre stadig får stukket i næsen mange steder. Her er surdej bare en vigtig del af forklaringen. Og et godt sted at starte.

Surdejsbrød har en række indlysende fordele:

  • Surdejsbrød smager af mere
  • Det får en bedre og mere saftig krumme
  • Det holder længere
  • Det er lettere for maven at fordøje
  • Surdejsbrød med lang hævetid er også blidere for din mave, hvis den ikke er så glad for gluten.
Surdejsstarter - opskrift på surdej

En surdej  er lidt vild

Modsat almindeligt gær fra køledisken udvikler surdejen sin egen personlighed, karakter og smag over tid. Afhængigt af, hvad du fodrer den med, hvor ofte du bruger den, hvordan klimaet er i dit køkken osv. Hver surdej har sit eget liv, og hvis du opbevarer den i køleskabet, kan den sagtens holde længe mellem hver bagning.

Hemmeligheden er, at surdejen ikke bare har kultiverede, ensrettede gærceller som dem, du køber i små, firkantede pakker. Surdejen udvikler vilde gærceller – lidt fra starten og flere over tid. Og det kan smages.

Surdej er godt for mikrobiotaen i din mave

Mikrobiotaen er det det, vi kaldte tarmfloraen i gamle dage – men nu er de kloge blevet klogere, så nu hedder det mikrobiota. Eller mikrobiom.

… og en disclaimer: Jeg er ikke fagperson på feltet, så her læner jeg mig op ad Den Store Danske, der skriver:

Tarmens mikrobiota er det komplekse samfund af mikroorganismer, der lever i menneskers mave-tarmkanal. Ofte anvendes også begrebet mikrobiom om dette samfund. De to begreber benyttes i flæng og betyder da også næsten det samme, men mens mikrobiota henviser direkte til mikroorganismerne, bruges mikrobiom til at understrege, at man taler om både mikroorganismerne og de gener, de tilsammen indeholder.

OGSÅ KENDT SOM 
tarmflora, hvilket er et ord, der ikke længere anvendes blandt forskere og andre fagfolk, da det implicerer, at alle mikroorganismerne tilhører planteriget, hvilket ikke er tilfældet.

Nå. Men det lader til, at sådan et fermenteret surdejsbrød giver mindre ondt i maven, oppustet mave osv. Og sikkert en hel masse andre gode sideeffekter, der følger med. Nogle af de kloge kalder tarmen for vores tredje hjerne (efter lille- og storhjernen), så det giver god mening at fodre den med det, den bedst kan li’.

Surdej vs. gær – hvad er forskellen?

Hemmeligheden er, at surdejen udvikler masser af naturlige bakterier, forskellige gærbakterier og ikke mindst mælkesyrebakterier, som din tarm elsker.

Normalt bliver proteiner fra kosten  nedbrudt af enzymer i fordøjelsessystemet, men “glutens aminosyrekæder er opbygget på en særlig måde, som gør, at enzymerne har svært ved at komme i nærheden af de områder, hvor de skal klippe aminosyrerne over”, kan jeg læse mig til. Det betyder, at der kommer lange aminosyrekæder fra gluten langt ned i tarmen, og det lever det fleste af os fint med. Men hos nogle mennesker udløser det problemer med fordøjelsen.

Imidlertid lader det til, at mange, der ellers får maveproblemer af almindeligt hvedebrød, kan have glæde af surdejsbrød. Surdejen – som jo altid kommer i kombination med god tid –  gør tilsyneladende brødet nemmere at fordøje eller afhjælper noget af det, der ellers irriterer en sart mave. (Og endnu en disclaimer: Nej, surdej er ikke løsningen, hvis du har cøliaki). Men prøv det, hvis din mave bliver irriteret af almindeligt hvedeholdigt brød – og du bare gerne vil kunne spise lidt hvedebrød en gang imellem.

Hvis du vil i gang med surdejsbageriet, så start med opskriften på surdej her – og glæd dig til at prøve en af surdejsopskrifterne.

Surdejsboller uden gær – med sesam
Elsker du surdejsboller, får du den rene vare her: Boller bagt udelukkende med surdej, uden gær som hævemiddel. Jeg har givet dem sesam også – fordi jeg elsker sesam.
Gå til opskrift
Surdejsboller uden gær – lækre, luftige boller med sesam
Surdejsboller med eller uden røremaskine
En grundopskrift på surdejsboller, som jeg altid vender tilbage til. En god begynderopskrift på de fantastiske boller med sprød skorpe, store lufthuller og saftig krumme.
Gå til opskrift
Surdejsboller med eller uden røremaskine

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *