Følg med her:
Hjemmelavet hummus – med tip om holdbarhed
Foretrækker du en cremet og blød hummus, eller skal den have struktur og bid? Når jeg spørger omkring, er det næsten en religionskrig – dog næppe helt på højde med konflikterne i Mellemøsten, hvor den kommer fra – men alligevel.
Heldigvis er det til at styre, så du får din hummus, som du helst vil.
Cremet hummus – eller chunky?
I mange år har jeg lavet hummus helt fra bunden med tørrede kikærter, der skal ligge i blød til i morgen, koges, drænes og blendes med tahin, hvidløg, olivenolie, spidskommen og citron. Det blev en forrygende god hummus. Men jeg undrede mig over, hvordan min lokale hummuspusher fik sin hummus så blød og cremet. Det var min ikke.
Indtil!
Indtil jeg fik luret tricket. Det hedder natron. Og det kan du læse mere om her. Det er ikke svært, og det kræver ikke særlige maskinkræfter. Tværtimod. Kikærterne skal stå i blød i vand med lidt natron. Eller – hvis du glemmer det – put natron i kogevandet.
Et bonustrick er isterning-tricket: Blend en isterning med. Så får du en endnu mere luftig og let hummus.
Egentlig er det vel bare et spørgsmål om smag. I opskriften her bruger jeg kikærter fra dåse, som er langt det hurtigste.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 240 g kikærter (tilberedte, svarer til en dåse drænet)
- 2 spsk kogevand eller væde fra dåsen
- 1 isterning (valgfrit)
- 1,5 spsk tahin (jeg bruger den lyse)
- 1,5 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- ½ tsk spidskommen (kan udelades)
- ¼ tsk salt
- 2 spsk citronsaft (evt. lidt mere)
Sådan gør du:
- Pres hvidløg. Blend så kikærter, isterning, lidt kogevand, tahin, citronsaft, hvidløg, spidskommen, salt og olie godt sammen.
- Tilsæt så olien og lidt koldt vand sammen med kikærterne.
- Smag til! Balancen med citron og salt er altafgørende. Din hummus skal være helt blød og klistret. Hvis den er for tør, kan du tilsætte ekstra vand eller olivenolie.
- Sæt din hummus i køleskabet mindst en halv time, inden du serverer.
Muttis tips
Hummus og holdbarhed: Kan man fryse hummus?
En frisklavet hummus holder en uges tid i køleskabet. Bare husk at opbevare den koldt. Du skal ikke lade den stå fremme et par timer til frokost hver dag … 🙂
Men hvis du tænker – kan jeg nå at spise det hele på en uge?
Så kan du gemme din hummus i små portioner i fryseren, fx i små plastbokse. Ta’ en op ad gangen, og sæt den på køl. Når den ene er ved at være tom, tager du bare den næste op. Den skal muligvis lige spices op med frisk citronsaft. Så er den klar.
Du kan også smage hummusen til med krydderier eller krydderurter, så du får en ny smag hver gang.
Du kan opbevare din hummus i fryseren i hvert fald 4 måneder.
Kan du lave hummus uden en foodprocessor?
Bare rolig, du skal ikke have fat i den nærmeste maskinstation for at få en god, jævn og lækker hummus. Jeg har i mange år klaret mig fint med en stavblender. Du kan også bruge en blender eller minihakker. Eller selvfølgelig en foodprocessor.
Bruger du stavblender, så lad blenderglasset blive i skabet. Det er kun til besvær. Tag i stedet en lidt bredere skål, en ganske almindelig røreskål. Gerne lidt oversize, så du kan mosle rundt uden at sprøjtelakere køkkenet med hummus imens. Hvis du synes, din hummus ikke rigtig vil samle sig, så bare tilsæt lidt ekstra vand.
Bruger du kikærter på dåse?
Du kan sagtens bruge kikærter på dåse til din hummus, men jeg garanterer ikke, at du får den helt cremede konsistens ud af det. Der er sikkert forskel på, hvor meget de forskellige brands koger deres kikærter – nogle gange er de ret faste, andre gange mere udkogte. Så her må du prøve dig lidt frem.
Et tip: Prøv med butter beans fra dåse i stedet. Det smager fuldt ud lige så godt, lidt mildere, og de er typisk blødere og nemmere at blende.
Godt tilbehør til (næsten) alt
Hvad bruger du hummus til? Oprindeligt fik jeg det som forret på en libanesisk restaurant, jeg arbejdede på. Men du kan bruge den til nærmest alt:
- Tilbehør til middelhavsmad, fx falafel
- Til frokost på ristet rugbrød
- Dip til grønsagsstave, ovnkartofler, grissini, chips, knækbrød …
- Som fyld og topping sammen med fx madpandekager og madvafler.
Hummus og protein – en historie med nuancer
Det vil være fristende at sige, at fordi hummus er lavet af kikærter, er dippen også fuld af proteiner. Meeen, fuld og fuld …
Lad os starte med dit daglige behov for protein. Her anbefaler Sundhed.dk, at du som voksen får 0,8-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Hvis du vejer 70 kg, skal du altså have 56-105 g protein, hvis du har et normalt aktivitetsniveau. (Ja, det var et bredt spænd – men sådan lyder anbefalingen altså. Jo ældre du er, jo større behov). Og hvad er et normalt aktivitetsniveau … Nå.
Men en spsk hummus (15 g) indeholder i omegnen af 1 g protein, så hvis vi antager, at du bruger 4 spsk hummus til en rugbrødsmad, har du fået ca. 4 g protein. Til sammenligning indeholder et æg på 60 g ca. 8 g protein og en avocado på 100 g ca. 2 g protein.
Så kan du begynde at regne på, hvor mange hummusmadder, der skal til for at dække dit daglige behov. En del, vil jeg sige. Men som en del af en varieret kost er det fremragende. Og så smager det jo godt 🙂
Hjemmelavet hummus på flere måder
Du kan give din hummus smag og fylde på alle mulige måder. Bagte grønsager er godt – lige som smagen af andre verdenskøkkener. Her får du et par forslag:
Skal det være helt simpelt, kan du også bare tilsætte krydderurter, soltørrede tomater eller en chilisauce for ekstra spice.
God opskrift ?
Elsker humus og din opskrift er supe
Mug og mine gæster elsker en god blød cremer humus i pitabrød, på salat og i salater og sikkert andre steder, men som tilbehør til feks. Gril er en grov humus lavet efter din opskrift men med en gammel kødhakker og rørt med ske bedre end blender syntes jeg og mine gæster
Tak for din kommentar – det er faktisk et godt take på, hvornår hummus skal være hhv. fin og grov. Jeg har aldrig tænkt over det på den måde, men det giver fuldt ud mening. Det vil jeg huske! Kh Bodil