Følg med her:
Hot gulerodssuppe med ingefær
Gulerødder er en af de ting, jeg altid har i huset, og ud over at være min daglige snack får de nyt spændende liv, når det bliver suppesæson. Gulerodssuppen er virkelig simpel at lave, og den kræver mest af alt nogle krydderier og et par appelsiner. Og så smager den saftsusme godt – oven i købet!
Spis den som hovedret på en hverdag – eller server den som en forret.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- olivenolie
- 1 kg gulerødder
- ½ rød chili (eller lidt mere, alternativt chiliflager)
- 15 g frisk ingefær
- 2 appelsiner (1,5 dl appelsinsaft)
- ½ tsk stødt spidskommen
- 5 dl grønsagsbouillon
- salt og friskkværnet peber
- 1 lime (saft efter smag)
Ristede kikærter
- 1 dåse kikærter
- ½ tsk garam masala
- ½ tsk paprika
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk salt
- ¼ tsk gurkemeje
- 3 spsk olivenolie
Tilbehør og pynt, fx
- græsk yoghurt
- chiliflager
- lidt hakkede krydderurter (fx persille eller koriander)
- brød
Sådan gør du:
Kikærterne først:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Dræn kikærterne, dup dem tørre, og vend kikærterne i olie, salt og krydderier (improviser gerne). Fordel dem på bagepapir, og rist dem i ovnen i ca. 25 minutter.
Imens laver du suppen:
- Pil og hak løg og hvidløg groft. Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde skiver (tynde skiver bliver hurtigt møre).
- Tag en god suppegryde frem. Svits løg og hvidløg i olivenolie ved blid varme, til de er klare.
- Imens: Trim ingefær og skær i tynde skiver. Udkern chilien, og skær også den i skiver. Pres appelsinsaft. Tilsæt så spidskommen i gryden, vend rundt et minuts tid, og tilføj gulerødder, ingefær, chili, bouillon og vand.
- Kog suppen i ca. 20 minutter, til gulerødderne er helt møre.
- Tag gryden af varmen, og tilsæt appelsinsaft. Tag nu din stavblender og kør løs, til suppen er jævn. Smag til.
- Server suppen med kikærterne, lidt græsk yoghurt, chiliflager og grønt pynt. Se forslag til brød nedenfor.
Tip! Brød til suppen
Skal det være groft? Så prøv fx græskarbollerne
Skal det være indisk? Så prøv naanbrødene
Skal det mætte med ekstra protein? Så snup de marokkanske pandebrød
Skal det bare være som slik? Så er det foccaciaen, der skal til
Skal det være pivnemt? Så rist lidt rugbrød i olie på en pande!
Ristede kikærter giver fylde til din gulerodssuppe
Jeg serverer næsten altid brød til suppe, men det er nu også godt med noget protein, der mætter. Det kan du hurtigt klare, hvis du starter med dem – og laver suppen, mens de rister i ovnen:
Dræn en dåse kikærter, dup dem lidt tørre, og rist dem med salt, olie og det krydderi, du foretrækker. Det kan du gøre på panden – eller i ovnen, hvor de bliver mere sprøde.
Andre supper til snuen?
De fleste af mine supper får lidt krudt, så de er rigtig gode i snuesæsonen. Prøv fx: