Grøntsager i ovn - nemt tilbehør
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Grøntsager i ovn – nemt tilbehør

Spis regnbuen, siger jeg ofte. Og det er nemt med grøntsager i ovn! Det smager tilmed skønt, det er nemt at lave og passer til nærmest alt!

Så vil du ha’ masser af grønt til din aftensmad, er grøntsager i ovn ganske enkelt genialt tilbehør, som du kan variere i det uendelige.

Grøntsager i ovn – nemt tilbehør

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 35 minutter
Giv de første stjerner!
Tøm køleskabet, og få lækre ovnbagte grøntsager til din aftensmad!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 250 g broccoli
  • 1 rødløg (ca. 75 g)
  • 150 g cherrytomater (eller andre små tomater)
  • 200 g brune champignons
  • 1 peberfrugt
  • 150 g søde kartofler
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 tsk herbes de provence
  • 1 tsk sumak (kan udelades)
  • ¼ tsk salt
  • friskkværnet peber

Sådan gør du: 

  • Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
  • Skyl grøntsagerne, og trim dem (skær de groveste af broccoli, pil løg, skær roden af champignons, fjern stok fra peberfrugten og skur eller skræl de søde kartofler).
  • Skær det hele i ensartede bidder. Tag broccoli fra for sig – den skal i ovnen sidst. Husk, du kan også bruge broccolistokken, bare skræl den og skær den i tern. Små tomater skal bare bruges hele.
  • Bland olie og krydderier i en stor skål, og vend grøntsagerne, minus broccoli, rundt her.
  • Fordel blandingen på bagepapir på to bageplader i ét lag. Sæt grøntsagerne i ovnen – sæt uret på 10 minutter.
  • Vend broccolien i skålen, evt. med lidt ekstra olie. Fordel den på pladerne med grøntsagerne, når de har fået 10 minutter, og giv det hele ca. 10 minutter mere.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tilbehøret, der lukker munden på grøntsagsskeptikerne

Spis regnbuen. 30 planter om ugen. 6 om dagen (siger Fødevarestyrelsen). Vi ved det godt, og alligevel kniber det for mange at få grøntsager nok ind i hverdagen.

Selv sværger jeg til mindst én salat om dagen, men variation skal der til. Og den kommer så her:

Ovnbagte grøntsager er nemlig lækkert, planterigt og farverigt tilbehør, der passer til stort set enhver middag. De er så nemme at lave, at den største opgave sådan set er at få slæbt nogle grøntsager hjem til dit køkken.

Klar til at forvandle grøntsagsskeptikere til grøntsagselskere? At bage grøntsager i ovnen er den nemmeste måde at fremhæve deres kraftige, krydrede smag – med lidt karamelliserede gyldne kanter udenpå og møre og saftige indeni.

Man siger, at en af hemmelighederne bag sundere madvaner er at spise så mange farverige frugter og grøntsager som muligt. De ovnbagte grøntsager lever fint op til det krav – de bugner af grøntsager i alle regnbuens farver. Selv dem, der normalt ikke er vilde med grøntsager, kan nok overtales!

Sådan laver du nemme grøntsager i ovn

Du behøver ikke følge opskriften slavisk (men du må gerne). Tanken er, at du kan kigge i køleskabet, finde hvad du har, og kombinere det nemmeste, grønneste og mest velsmagende tilbehør på en halv times tid. Det meste af tiden ligger grøntsagerne bare og hygger i ovnen.

Og det er virkelig nemt: Skær grøntsagerne i passende stykker, vend dem i olivenolie og dine yndlingskrydderier, og fordel dem i ét lag på bageplader (ét lag og lidt plads imellem er vigtigt!). Opskriften passer til to almindelige bageplader og rækker som tilbehør til 4 personer.

Bare én vigtig ting: Bruger du broccoli, så giv den lidt kortere tid. Jeg foreslår, at du bager resten i 10 minutter først, og derefter tilsætter broccoli. Så bevarer den lidt bid (og farve!).

Ellers skal hele molevitten bare bages ved 225 grader varmluft i 18-20 minutter. Så kan du ordne resten af aftensmaden, opvasken, borddækningen eller måske bare ta’ en velfortjent pause imens.

Basis-krydderblanding til ovnbagte grøntsager

  • Ekstra jomfruolivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Herbes de Provence
  • Sumak

Du kan selvfølgelig også tilsætte presset eller fintrevet hvidløg.

Andre gode krydderkombinationer

Du kan tilpasse din krydring til dit måltid – superenkelt. Bare vælg en anden krydderblanding. Måske har du en god krydderblanding i skuffen allerede – prøv den! Og ellers tjek listen her:

  • Mellemøstligt: Shawarma-krydderi
  • Indisk: Karrypulver, spidskommen, garam masala, chiliflager
  • Mexicansk: Chilipulver, spidskommen, oregano, paprika (eller en tex-mex-blanding)
  • Fransk: Rosmarin og timian – eller kombiner hvidløg, paprika og estragon
  • Italiensk: Top op med fintrevet parmesan de sidste 5 minutter.
  • Græsk: Se mit forslag her:
Græsk krydderi med urter
Det hjemmelavede græske krydderi er genvejen til græsk smag i alt fra kartofler i ovn til grillmad.
Gå til opskrift
Græsk krydderi

Hvilke grøntsager er gode i ovnen?

Denne gang gik jeg med det, jeg havde på lager:

  • Broccoli – frisk i små buketter. Sprøde, næsten brankede i kanterne, virkelig godt.
  • Champignon – halveret. Giver bid og masser af umami.
  • Rødløg – i brede både. De karamelliserer nærmest i kanten og bliver søde indeni.
  • Squash – i tykke skiver, halve eller kvarte. De er gode til at suge smagen fra krydderierne.
  • Peberfrugt – jeg brugte gul for farven.
  • Små tomater – hele. De giver en velkommen syre til grøntsagerne.
  • Søde kartofler – i 2-3 cm tern. Det søde strejf!
Grøntsager i ovn - nemt tilbehør

Du kan sagtens variere efter beholdning, sæson og smag. Her får du lidt kategorier at gå efter:

Tætte kåltyper: Blomkål, broccoli (og broccolini) og rosenkål får en tæt, lidt nøddeagtig smag, når de får varme – og de bliver sprøde i kanterne, virkelig lækkert. Også for dem, der ellers ikke er vilde med kål.

Saftige grøntsager: Aubergine, squash, peberfrugt og græskar i alle afskygninger suger smag til sig fra krydderier og marinade. De bliver bløde og cremede indeni med lidt brændte kanter.

Friske, hurtige grøntsager: Asparges, grønne bønner og fx okra giver et lettere modspil til tungere retter. De bevarer lidt sprødhed og farve, så tallerkenen ser indbydende ud. Pas på, de ikke får for meget (evt. saml dem på en plade for sig, og giv den kortere tid).

Smagsgivere: Løg, forårsløg og fennikel udvikler en naturlig sødme og dybde, der kan løfte hele måltiden. De passer ind både som selvstændigt tilbehør og blandet med andre grøntsager. Bare sørg for, de får tid nok! Især fennikel er virkelig en killer, når den ikke er blevet helt mør – til gengæld himmelsk, når den nærmest falder fra hinanden.

Rodfrugter: Denne gang brugte jeg lidt sød kartoffel, og det smager virkelig skønt. Men du kan også gå all in på alle de andre rodfrugter. Se inspiration her:

Krydrede rodfrugter i ovn
Vinterens bedste tilbehør – det er vist sådan, jeg har det med rodfrugterne i ovnen. Fleksibelt, nemt og fuldt af smag.
Gå til opskrift
Krydrede rodfrugter i ovn opskrift

Tips til de bedste grøntsager i ovn

  1. Vælg den rigtige olie
    Olivenolie er en klassiker, men koldpresset raps-, vindruekerne- eller avocado-olie fungerer også godt.
  2. Fyld ikke pladen for meget
    Grøntsagerne skal have plads omkring sig, ellers damper de i stedet for at blive sprøde.
  3. Opbevaring
    Gem rester i en lufttæt beholder i køleskabet.
  4. Genopvarmning
    Du kan hurtigt genopvarme dem i mikroovnen, men så bliver de bløde (fint nok for en travl dag!). Du kan også varm dem op i ovnen og dermed genopfriske lidt af det sprøde.
  5. Serveringsidéer
    Server som de er, eller brug som fyld i tacos, oven på ris, quinoa eller i salater.

Lækre dips og toppings til servering

Om sommeren, hvor jeg har et godt krydderurtebed, laver jeg ofte en fetacreme, som jeg propper alle mulige krydderurter i – plus lidt hvidløg. Det er den, der er på billederne. Men du kan også lege med alt muligt andet, fx:

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: