Græskarkage – skøn krydderkage med glasur

En sød, fugtig og svampet græskarkage. Bagt med banan og et frisk strejf af appelsin. En smule sund, måske, men også syndigt god!

Her får du en herlig krydderkage med græskar, der gør den ekstra fugtig og lækker. Og elsker du kage med glasur og smagen af appelsin – så er den lige noget for dig.

Græskarkage, krydderkage – eller brød?

Jeg var længe i tvivl om, jeg skulle kalde min græskarkage for en kage eller et brød. Altså – når et banana bread hedder ‘brød’, så kan en græskarkage med banan, bagt i brødfacon vel også? Den er i hvert fald bagt i en rugbrødsform, og den er ca. lige så sundt som banana bread.

Det vil sige: Ikke spor.

Så krydderkagen vandt, for det ér en kage, og hvis du hellere vil bage den i en springform, vil det garanteret fungere fint. Hvis du elsker banana bread, er græskarkagen også lige noget for dig.

Sød. Tæt. Fugtig. Svampet. Og her med et frisk strejf af appelsin. Jo, det er umagen værd. Og måske det helt rigtige til halloween, hvis du fejrer den slags?

Krydderkage - skøn græskar-kage med glasur

Græskarkage med appelsin og glasur

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter
Samlet 1 time 45 minutter
Giv de første stjerner!
Et skøn efterårskage med græskar og det, amerikanerne kalder 'pumpkin pie spice'. Varme krydderier. Og appelsinglasur!
Antal: 1 kage

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til kagen skal du bruge:

  • 175 g græskarmos
  • 50 g valnødder
  • 325 g hvedemel (evt. stenkværnet)
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • 1,5 tsk græskartærtekrydderi (købt eller blandet – se nedenfor)
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 2 bananer
  • 225 g farin
  • 100 g smør (stuetemperatur)
  • 1 dl creme fraiche
  • 3 æg

Til græskartærtekrydderiet skal du bruge:

  • 4 spsk stødt kanel
  • 3 tsk stødt ingefær
  • 3 tsk stødt muskatnød
  • tsk stødte nelliker

Til pynt skal du bruge:

  • Saft af ½ appelsin
  • Revet skal af ½ appelsin
  • flormelis
  • 20 g valnødder

Sådan gør du: 

  • Skær græskar i tern, og kog i rigeligt vand (uden salt) i ca. 20 minutter. Dræn vandet fra, og blend græskarternene til mos.
    Husk, at butternut græskar skal skrælles – de behøver du ikke med hokkaido.
  • Beklæd en stor rugbrødsform med bagepapir.
    Du kan også bruge en springform – eller bage i muffinforme.
  • Rist alle valnødderne på en tør pande (både til dej og til pynt). Hak dem, og tag ½ dl fra til pynt.
  • Bland hvedemel, bagepulver, natron, græskartærtekrydderi og vaniljepulver. Mos bananerne. Riv skal af appelsinerne (riv skal af 2, og gem lidt til glasuren). Pres saften af appelsinerne (gem 3 spsk til glasuren).
  • Pisk det bløde smør sammen med farin i ca. 5 minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser: Melblandingen, æg, creme fraiche, mos af bananer og græskar, krydderier, valnødder samt appelsinsaft og -skal. Pisk kun lige, til dejen er jævn og glat.
  • Hæld dejen op i formen. Sæt nu ovnen på 170 grader varmluft, og bag den i 75 minutter. Tjek med en gaffel, strikkepind eller lignende, at den er gennembagt (der må ikke følge dej med op, når du stikker i kagen). Hvis den ikke er helt færdig – giv den 10 minutter mere og gentag testen. Lad kagen køle af – først 15 minutter i formen. Vend den så ud på en bagerist.
  • Når kagen er kølet af: Bland appelsinsaft, appelsinskal og flormelis til en tyk glasur. Fordel det over græskarkagen, og drys med hakkede valnødder. Voilá!

Muttis tips

Du kan lave dit eget pumpkin pie spice – græskartærtekrydderi ved at blande:
  • 4 spsk stødt kanel
  • 3 tsk stødt ingefær
  • 3 tsk stødt muskatnød
  • 1½ tsk stødte nelliker
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Græskarkage med pumpkin spice

I min research til krydderkagen faldt jeg over noget, amerikanerne kalder pumpkin pie spice – altså et græskartærtekrydderi, og det tænkte jeg passede lige til min krydderkage med græskar. Kanel, ingefær, muskatnød og nelliker. Mest af det første, mindst af det sidste.

Med græskartærtekrydderiet kommer krydderkagen lidt i familie med både min gulerodskage med banan og en god honningkage, som jeg også elsker. Men mere fugtig i krummen (og lidt mere besværlig, når jeg nu skal være ærlig).

Den fugtige krumme skyldes især græskar og banan – og her på 6. dagen er kagen stadig god og svampet, kan jeg oplyse.

Krydderkage - skøn græskar-kage med glasur

Tip om græskarmos

Du kan lave en større portion græskarmos og gemme den overskydende mængde i fryseren. Så har du til græskarrisotto eller græskarvafler en anden dag 🙂 Eller du kan bruge det i almindeligt brød og boller – og få den lækreste fugtige krumme.

Andre opskrifter med græskar?

Hvis du nu står med et græskar og tænker – hvad kan jeg bruge resten til – så kommer der et par forslag her. I risottoen kan du også bruge græskarmosen:

Nem græskarrisotto med svampe
En cremet risotto med en sød twist af græskar og ellers klassisk risotto-nydelse: Svampe og parmesan. Mamma mia!
Gå til opskrift
Nem risotto med græskar og svampe
Vegetarisk butter chicken med græskar
En vegetarisk version af den bløde, lækre indiske butter chicken. Uden butter, uden chicken, men med masser af velsmag og græskar!
Gå til opskrift
Vegetarisk butter chicken - med græskar
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: