Börek – vegetarisk græsk boureki

Tøm køleskabet på græsk - og få en vidunderlig græsk boureki - en vegetarret med squash, løg og kartofler. Eller hvad du har :-)

Börek er det tyrkiske navn for det, der i Grækenland hedder boureki – er en herlig græsk vegetarret, der originalt bliver lavet med squash, løg og kartofler. Her har jeg improviseret lidt efter køleskabets beholdning, og det kan du også gøre. Se tips under opskriften.

Börek - vegetarisk græsk boureki

Börek – vegetarisk græsk boureki

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet 1 time 15 minutter
Giv de første stjerner!
En enkel og virkelig velsmagende vegetarret fra det græske køkken. Server med en god salat.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Grønsagerne først:

  • 350 g kartofler (skrællet vægt)
  • 3 løg
  • 350 g squash (alternativt rodfrugter, græskar)
  • 2 fed hvidløg
  • olivenolie

Til fyldet skal du også bruge:

  • 1 dl fine havregryn
  • 200 g ost (fx en blanding af feta og cheddar eller mozarella)
  • 2 æg
  • ½ tsk kanel
  • 1 tsk spidskommen
  • ½ bundt frisk mynte
  • 1 tsk salt

På toppen skal du bruge:

  • 2 plader plader butterdej (de små i papæsker – ellers er 1 nok)
  • 1 æg
  • sesamfrø

Sådan gør du: 

  • Pil løg og hvidløg. Skur eller skræl rodfrugter. Snit det hele i fine skiver, gerne på mandolinjern eller i maskine. Varm det op i lidt olie i en gryde, mens du jævnligt rører rundt – det tager 10-15 minutter. Tag gryden af af varmen, når grønsagerne er næsten møre.
  • Riv eller findel osten, og hak mynten fint. Tilsæt til fyldet sammen med de øvrige ingredienser. Rør det sammen. Fordel fyldet i et fad på ca. 23 x 23 cm (kan også være et kvadratisk, rundt eller ovalt fad).
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Rul butterdejen ud, så den passer til dit fad. Læg den over fyldet, pensl med æg, og drys med sesamfrø. Du kan pensle med æg igen til sidst – så sidder frøene godt fast.
  • Vupti – bag den i ovnen i ca. 45 minutter, til toppen er gylden.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

En improviseret börek – eller boureki

Du kan sagtens variere indholdet i din börek lidt efter, hvad dit køleskab ligger inde med. Og selv er jeg ikke så god til at følge en opskrift alt for slavisk – heller ikke min egen opskrift – så jeg har efterhånden testet den med lidt af hvert. I squashsæsonen får den squash som originalen … men senere på efteråret og vinteren laver jeg den med græskar og andre rodfrugter. Så får jeg en anderledes vegetarisk boureki – og jeg får tømt køleskabet.

(Og hvorfor skriver jeg både börek og boureki? Fordi så er opskriften nemmere at finde for onkel Google).

En vegetarret fra Kreta

Opskriften her er inspireret af min mor, der havde haft næsen ude i køkkenet på nogle små restauranter på Kreta. Og det er helt i hendes ånd, at jeg heller ikke følger hendes oprindelige foreskrifter 😉 Hun lavede altid om på noget, når hun først kom i gang.

Jeg mener også, jeg har fået den på det græske fastland – og i Tyrkiet i andre variationer. Og indrømmet, jeg freestyler med indholdet. Men med lidt feta, kanel og spidskommen lander smagen helt rigtigt alligevel.

Börek efter tøm-køleskabet-princippet

Faktisk er det en god idé at starte en börek med at kigge i køleskabet. Madspild kan vi jo ikke li’ – så her får du et par tips til, hvad en den kan indeholde:

  • Altid løg. Altid løg, men det har du nok også
  • Altid kartofler. Kartofler indeholder godt med stivelse, og stivelsen holder lidt på resten af fyldet. Så jeg anbefaler, at du altid har kartofler i.
  • Squash. Klassikeren i boureki. Men den kan sagtens erstattes.
  • Græskar. Oplagt i sæsonen. Den bliver mør og lækker lige som squash.
  • Fennikel. Har du en rest, så suppler med den. Bare husk at snitte helt fint (mandolinjern er et hit).
  • Rodfrugter. Har du en rest gulerødder, persillerod, pastinak, selleri eller i den dur, så prøv med dem også. Bare som erstatning for squash i opskriften nedenfor.

Prøv dig frem – og få tømt køleskabet 🙂

Börek er god med en grøn salat eller en grønkålssalat til.

Mere smag af Grækenland?

Hvis du er til græske vegetarretter, så tjek også:

Vegetarisk moussaká med aubergine
Du får masser af smag i denne vegetariske moussaká – med aubergine, svampe, godt med grønsager og krydderier. Server med en salat og de grove madbrød.
Gå til opskrift
Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrød
Vegetarisk stifado med aubergine
En græsk gryderet fuld af smag. Måske har du aldrig fået stifado vegetarisk før – det får du nu!
Gå til opskrift
Vegetarisk stifado med aubergine gryderet

GemGem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Prøvede retten uden Hokkaido men med kartoffel skiver i stedet, og uden butterdejslåg, som vi fik den på en restaurant på Kreta. Det smagte rigtigt godt. Lækkert.

  2. Hej Thomas,
    Dejligt at høre! Det er lige præcis sådan, opskriften skal bruges, synes jeg. Og smagen af Kreta er bestemt ikke det værste …
    Tak fordi du læser med 🙂 Kh Bodil