Følg med her:
Börek – vegetarisk græsk boureki
Börek er det tyrkiske navn for det, der i Grækenland hedder boureki – er en herlig græsk vegetarret, der originalt bliver lavet med squash, løg og kartofler. Her har jeg improviseret lidt efter køleskabets beholdning, og det kan du også gøre. Se tips under opskriften.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Grønsagerne først:
- 350 g kartofler (skrællet vægt)
- 3 løg
- 350 g squash (alternativt rodfrugter, græskar)
- 2 fed hvidløg
- olivenolie
Til fyldet skal du også bruge:
- 1 dl fine havregryn
- 200 g ost (fx en blanding af feta og cheddar eller mozarella)
- 2 æg
- ½ tsk kanel
- 1 tsk spidskommen
- ½ bundt frisk mynte
- 1 tsk salt
På toppen skal du bruge:
- 2 plader plader butterdej (de små i papæsker – ellers er 1 nok)
- 1 æg
- sesamfrø
Sådan gør du:
- Pil løg og hvidløg. Skur eller skræl rodfrugter. Snit det hele i fine skiver, gerne på mandolinjern eller i maskine. Varm det op i lidt olie i en gryde, mens du jævnligt rører rundt – det tager 10-15 minutter. Tag gryden af af varmen, når grønsagerne er næsten møre.
- Riv eller findel osten, og hak mynten fint. Tilsæt til fyldet sammen med de øvrige ingredienser. Rør det sammen. Fordel fyldet i et fad på ca. 23 x 23 cm (kan også være et kvadratisk, rundt eller ovalt fad).
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Rul butterdejen ud, så den passer til dit fad. Læg den over fyldet, pensl med æg, og drys med sesamfrø. Du kan pensle med æg igen til sidst – så sidder frøene godt fast.
- Vupti – bag den i ovnen i ca. 45 minutter, til toppen er gylden.
En improviseret börek – eller boureki
Du kan sagtens variere indholdet i din börek lidt efter, hvad dit køleskab ligger inde med. Og selv er jeg ikke så god til at følge en opskrift alt for slavisk – heller ikke min egen opskrift – så jeg har efterhånden testet den med lidt af hvert. I squashsæsonen får den squash som originalen … men senere på efteråret og vinteren laver jeg den med græskar og andre rodfrugter. Så får jeg en anderledes vegetarisk boureki – og jeg får tømt køleskabet.
(Og hvorfor skriver jeg både börek og boureki? Fordi så er opskriften nemmere at finde for onkel Google).
En vegetarret fra Kreta
Opskriften her er inspireret af min mor, der havde haft næsen ude i køkkenet på nogle små restauranter på Kreta. Og det er helt i hendes ånd, at jeg heller ikke følger hendes oprindelige foreskrifter 😉 Hun lavede altid om på noget, når hun først kom i gang.
Jeg mener også, jeg har fået den på det græske fastland – og i Tyrkiet i andre variationer. Og indrømmet, jeg freestyler med indholdet. Men med lidt feta, kanel og spidskommen lander smagen helt rigtigt alligevel.
Börek efter tøm-køleskabet-princippet
Faktisk er det en god idé at starte en börek med at kigge i køleskabet. Madspild kan vi jo ikke li’ – så her får du et par tips til, hvad en den kan indeholde:
- Altid løg. Altid løg, men det har du nok også
- Altid kartofler. Kartofler indeholder godt med stivelse, og stivelsen holder lidt på resten af fyldet. Så jeg anbefaler, at du altid har kartofler i.
- Squash. Klassikeren i boureki. Men den kan sagtens erstattes.
- Græskar. Oplagt i sæsonen. Den bliver mør og lækker lige som squash.
- Fennikel. Har du en rest, så suppler med den. Bare husk at snitte helt fint (mandolinjern er et hit).
- Rodfrugter. Har du en rest gulerødder, persillerod, pastinak, selleri eller i den dur, så prøv med dem også. Bare som erstatning for squash i opskriften nedenfor.
Prøv dig frem – og få tømt køleskabet 🙂
Börek er god med en grøn salat eller en grønkålssalat til.
Mere smag af Grækenland?
Hvis du er til græske vegetarretter, så tjek også:
Mums!
Prøvede retten uden Hokkaido men med kartoffel skiver i stedet, og uden butterdejslåg, som vi fik den på en restaurant på Kreta. Det smagte rigtigt godt. Lækkert.
Hej Thomas,
Dejligt at høre! Det er lige præcis sådan, opskriften skal bruges, synes jeg. Og smagen af Kreta er bestemt ikke det værste …
Tak fordi du læser med 🙂 Kh Bodil