Følg med her:
Gammeldags nellikebrød – koldhævet krydderbrød
Gammeldags nellikebrød er en klassiker i min familie – en klassiker, jeg næsten havde glemt. Nellikebrødet er et krydderbrød, der smager supergodt bare med koldt smør. Eller måske med lidt brombærsyltetøj og ost. Eller hvad du nu foretrækker på sådan et lidt sødt krydderbrød.
Opskriften på nellikebrød har jeg (selvfølgelig) fra min mor, men jeg har justeret lidt. Siden jeg er begyndt at bage brød med meget bløde deje, synes jeg, denne her blev lige lovlig tung. Og – detalje – jeg fik lyst til at bage brødet i form! Normalt har vi bare flettet brødet, og lagt det direkte på bagepapir, og det kan du selvfølgelig også.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 5 g gær
- 3 dl mælk (evt. kærnemælk)
- 500 g hvedemel
- 6 g salt
- ½ dl sirup
- 1 tsk nelliker
- 1 tsk stødt ingefær
- ½ æg (sammenpisket, til pensling)
- 1 spsk birkes (eller chiafrø)
Sådan gør du:
- Opløs gæren i lidt af mælken, og ælt så dejen grundigt sammen. Gerne på røremaskine, til den slipper kanterne.
- Beklæd 1 lille rugbrødsform med bagepapir.
- Del dejen i 3 lige store klumper. Rul dem til lange pølser, og flet dem, så de lige passer ned i brødformen. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet 2-3 timer (til det er begyndt at hæve synligt), og sæt det så til at hæve i køleskabet 8-14 timer, som det passer bedst.
- Tag brødet ud af køleskabet, og tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl brødet med æg, og drys med birkes eller chiafrø.
- Når ovnen er helt varm: Sæt brødet ind, og sæt uret på 10 minutter. Skru så ned til 180 grader, og bag videre i ca. 25 minutter, til brødet er smukt gyldent og gennembagt. Vip det ud, og køl det af på en bagerist.
- Server med smør, ost eller marmelade. Eller lidt af det hele. NB. Brødet er også særdeles velegnet til at riste i skiver!
Muttis tips
Mit nellikebrød blev koldhævet
Når jeg valgte at bage nellikebrødet i form, var det bare også fordi, jeg ville koldhæve det. Det plejede min mor ikke, men jeg tænkte: Mere smag, bedre holdbarhed – jeg prøver! Og det gik godt.
Hvis du vil bage brødet hurtigt samme dag, skal du bruge 25 g gær i stedet for 10 g. Så kan brødet hæve på køkkenbordet og blive klar til ovnen på et par timer – alt efter hvor varmt der er i dit køkken.
Og du kan selvfølgelig også bage nellikebrød som små boller i stedet. Eller små flettede brød. De skal bages ca. 15-20 minutter, alt efter størrelse.