Følg med her:
Sommerdessert med bær og chokolade – lækker dessertgalette
En galette med bær og chokolade er den nemmeste, lækreste sommerdessert – og et godt, lidt anderledes bud på en sommerkage med bær. Og du kan bruge de røde bær, du har (dvs. fx jordbær, solbær, brombær, blåbær og hindbær. Ribs kun i mindre mængder).
Jeg brugte mest jordbær og supplerede med hindbær og solbær. Jordbær er ikke så kraftige i smagen, men de fungerer supergodt sammen med hindbær og solbær. Så ta’ de bær, du kan finde.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til bunden skal du bruge:
- 50 g mandler
- 75 g mel
- 30 g flormelis
- ¼ tsk vaniljepulver
- ½ citron (skallen)
- 50 g smør (koldt)
- 1 æg (sammenpisket, resten til pensling)
Til fyldet skal du bruge:
- 125 g friske jordbær (gerne blandet med andre bær i sæson)
- 50 g mørk chokolade (max 60 %)
- 1 spsk frisk citronsaft (ikke nødvendigt til syrlige bær)
- 1 spsk kartoffelmel
Til pynt :
- perlesukker
Til servering:
- Vaniljeis
Sådan gør du:
Sådan laver du bunden:
- Start med mandlerne: Hak dem fint i en minihakker eller tilsvarende.
- Riv citronskallen fint, og bland med mel, flormelis og vaniljepulver. Smuldr smørret heri, og saml dejen med lidt af ægget. Læg dejen på køl.
Sådan laver du fyldet:
- Nip og skyl bærrene. Skær jordbær i kvarte eller i skiver.
- Hak chokoladen, ikke for fint. Pres citronsaft.
- Vend bær, chokolade, citronsaft (evt.) og kartoffelmel sammen.
Sådan laver du galetten færdig:
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og hav alle ingredienser ved hånden.
- Rul dejen ud til 1 cirkel, ca. 25 cm i diameter, og læg den på bagepapir. Fordel fyldet på den, og hold god afstand til kanten af dejen. Fold kanterne lidt ind over fyldet.
- Pensl kanterne med lidt sammenpisket æg og drys med perlesukker.
- Bag galetten i ca. 30 minutter, til den har gyldne kanter.
- Server den gerne lun – med vaniljeis.
Galette med sommerens bær … og alt muligt!
Jeg har faktisk allerede fået en del bærdesserter i år, men de fleste af dem har været lidt tamme. Altså, det gælder ikke dem, der bare består af friske, danske jordbær! Dem bliver jeg aldrig træt af. Men jordbærmousse, bær med marengs – det bliver lidt for sødt og karakterløst til mig. Derfor har jeg arbejdet med nogle ekstra smagsstoffer, der fungerer godt med sommerens søde bær:
Chokolade! Du kender nok friske jordbær dyppet i mørk chokolade. Behøver jeg sige mere?
Citronskal! Ideen fik jeg på Cafe Flora i Gilleleje. De havde en cheesecake med en bund, hvor der umiskendeligt var citronskal i. Måske bare fra nogle kiks med citronskal, men lige meget – det var himmelsk! (Det er cafeen i det hele taget, for øvrigt).
Citronsaft! Hvis du bruger hindbær, er det ikke nødvendigt, men der skal lidt ekstra syre til jordbær, som jeg brugte. Det gælder også fx brombær og blåbær.
Mandler! En tærtebund med mandler er bare en bedre tærtebund til en dessert. Også selvom dejen ikke er helt så nem at arbejde med. Punktum.
Vanilje! Bærtærte og vaniljeis – god kombi, ikke? Så hvorfor ikke også give bunden et skud god vanilje?
Andre gode kager og sommerdesserter med bær?
Jeg elsker desserter og kager med frugt og bær, og her får du lige et par af mine andre favoritter: