Følg med her:
Frugttærte med abrikos, rabarber og hindbær
Elsker du frugttærte, men har du svært ved at vælge? Og skal din frugttærte have den mest vidunderligt lækre mandelbund? Så er de små mandeltærter lige det, du leder efter. Hvis du oven i købet har hjerteformede muffinforme, kan de også blive en ekstra sød hilsen – til dig selv og til andre.
Jeg lavede frugttærterne med:
- Abrikoser: Del dem i både, og kog dem op i 2-3 minutter med lidt sukker og vanilje.
- Rabarber: Snit dem i 1 cm tykke skiver, og kog dem op i 5-10 minutter med lidt sukker og evt. vanilje, citronskal eller revet ingefær.
- Hjemmelavet hindbærmarmelade.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til mandeltærtebunden skal du bruge:
- 125 g smør (stuetemperatur)
- 125 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 175 g mel
- 1 tsk bagepulver
- 100 g mandler
- 1 æg
Til frugtfyldet skal du bruge:
- Frugtstykker (fx abrikos, rabarber eller hindbær)
- 1 dl sukker
- Evt. vaniljesukker, fintrevet citronskal eller til rabarber: fintrevet ingefær ( – eller hvis du bruger blommer eller solbær: kanel.)
Sådan gør du:
- Start med dejen: Hak mandlerne fint, fx i minihakker. Rør smør og sukker sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser til dejen. Læg den på køl en halv time (eller længere).
- Smør 16 muffinforme (eller en tærteform).
- Rul dejen ud, så den passer til din form – eller muffinformene. Dejen er liiiidt drilsk, fordi der er hakkede mandler i. Du kan også presse dejen i facon, hvis det er nemmere.
- Fordel frugten ovenpå og drys med sukker (hvis frugten er tilberedt med sukker, skal du ikke også drysse).
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Små muffins ca. 30 minutter. En stor tærte skal have ca. 1 time. De må gerne tage farve i kanten.
- Servér frugttærterne lune med flødeskum eller creme fraiche.
Muttis tips
- solbær – med kanel
- blåbær – med citronskal
- blommer – med vanilje.
Lækre mandelbunde med frugt
I stedet for en almindelig mørdej har jeg lavet en mandeldej, så du får sprøde mandelbunde. De får et godt bid, når du bruger hakkede mandler (finthakkede) i stedet for helt fint mandelmel.
Du kan sagtens bruge nødder i stedet for, hvis du foretrækker det. Så vil jeg anbefale, at du rister nødderne ved 150 grader i ovnen først – ca. 20-25 minutter. Det giver en fantastisk smag.
Bag én stor frugttærte eller mange små
Opskriften passer til ca. 16 små frugttærter – og de behøver ikke være hjerteformede!
Du kan også bruge en almindelig tærteform og kun bruge én slags frugt.
Frugttærter med din yndlingsfrugt
Jeg elsker kombinationen af de søde mandler og syrlig frugt, og du kan – alt efter sæson og humør – lave dem med fx blommer, solbær eller måske blåbær? Eller citrusfrugter? Jeg får helt lyst til at prøve.
Du behøver ikke tilberede frugten forud, som jeg gjorde her. Du kan også bare snitte frugten fint og drysse med lidt sukker.
Oprindeligt er opskriften min veninde Mariannes fænomenale blommetærte, men her blev det små mandeltærter i mine elskede muffinforme. Mums, tak Marianne!