Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Finskbrød hører til julens helt store klassikere hjemme hos os. Sådan en småkage, der knaser lystigt, smager sødt og smørmættet – og drysser perlesukker ud over hele køkkenet, når man tager den første bid. Jeg ved ikke, hvordan du har det, men for mig er julens bagværk noget af det hyggeligste. Og finskbrød? De skal være hjemmebagte. Nybagte. Punktum.
Denne opskrift er min mors – og derfor selvfølgelig også den bedste. Den er enkel, nostalgisk og med lige præcis dét, der gør finskbrød til finskbrød: Smør, sukker og mandler. Det eneste, jeg har tilføjet, er det lille kagerulle-trick til sidst, som giver den karakteristiske, lidt flade form og sørger for, at topping sidder fast. Se videoen under opskriften.
En sjov ting ved de her finskbrød er, at dejen faktisk slet ikke indeholder æg. Det gør dem ikke bare ekstra sprøde og smuldrende – det betyder også, at de er velegnede til dig, der gerne vil bage uden æg. Eller som måske bare er løbet tør for æg midt i julesmåkageræset.
Æg bruger jeg kun til at pensle med, så mandler og perlesukker kan hænge fast. Og det fungerer altså fremragende. Hvis du vil gøre dem helt æggefri, kan du sagtens pensle med en smule mælk eller plantefløde i stedet.
Det bedste ved finskbrød (udover smagen) er måske, at de er så hurtige at lave. Der er ikke noget med at rulle og stikke ud i timevis – her former vi bare dejen til stænger, drysser løs og giver dem en kort bagetid. Men! Jeg vil virkelig anbefale, at du venter med at bage dem til lige før jul. De smager klart bedst, når de er nybagte. Sprøde, smørmættede og med den fineste balance mellem sødt og nøddeagtigt.
Da min far levede, lærte jeg at bage dem lige op til jul – for det var nok hans yndlings-julesmåkage, og han satte virkelig pris på den nybagte. Nu om stunder plejer jeg at lave en portion lillejuleaften, når vi tuner ind med benene oppe, julemusikken i ørerne og te i koppen. Og så holder de sig sprøde og lækre i nogle dage – altså, hvis de ikke forsvinder før.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Finskbrød er sådan en småkage, der giver julelys i øjnene, også når de små trimler ind ad døren til vores julepakkespil i juledagene. De er simple, smøragtige, sprøde – og drysset med alt det gode. Jeg elsker, hvordan de oser af barndom og køkkenhygge. Og jeg lover, at selv nybegyndere kan få dem til at lykkes.
Så hvis du mangler en nem, klassisk julesmåkage – men med masser af smag og charme – så prøv de her finskbrød. De er et lille stykke jul, du selv kan bage.
Glædelig bagelyst – og glædelig jul!
Kig forbi min opskrift på vaniljekranse med mandler – eller honningkage brosten med romglasur! Og husk, du kan finde hele min julebagekategori lige her.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)