Følg med her:
Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme
Gammeldags fastelavnsboller med creme og glasur – bare tanken, så bliver de fleste af os vist katapulteret tilbage til dengang, vi selv ikke var meget højere end fastelavnstønden. Og det altid var ‘de store’, der endelig fik banket tønden ned.
Nå, men heldigvis kan du selv ta’ fuldstændig kontrol over fastelavnsbollebagningen, og det er så det næste store slag, der skal slås: Med gammeldags vaniljecreme? Eller med marcipanremonce? Eller begge slags – ja, hvorfor ikke.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 1,5 dl mælk
- 40 g gær
- 175 g smør
- 500 g mel
- ½ tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1 dl yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)
- 1 æg
- evt. lidt ekstra mælk
Til vaniljecremen skal du bruge:
- 2 æg
- 2 spsk sukker
- 1 spsk majsstivelse
- 2,5 dl fløde
- 1 tsk vaniljesukker (eller 1/4 tsk vaniljepulver)
Til pynt:
- flormelis
- kakaopulver
- hakkede pistacienødder eller krymmel (evt.)
Sådan gør du:
Dejen først:
- Lun mælken lidt, og rør gæren ud i den. Smuldr smørret i melet. Bland så det hele, og ælt dejen igennem – enten på bordet eller i en stor skål. Hvis den er lidt for stiv, tilsæt lidt ekstra mælk. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 3 kvarter.
Og så vaniljecremen:
- Pisk alle ingredienser sammen i en gryde – bare i hånden – og varm det op, ikke for hurtigt, mens du rører rundt. Vær tålmodig!
- Ta’ cremen af varmen, når den er blevet tyk.Tip! Cremen må ikke koge – så gryner den.
- Køl cremen af, fx ved at sætte den ned i vasken med lidt koldt vand omkring. Eller sæt den udenfor med låg på – omkring fastelavn er det effektivt!
Sådan bliver det til fastelavnsboller:
- Rul dejen ud på bordet til en firkant på 40 x 50 cm.
- Skær den i firkanter 10 x 10 cm (en udregning viser, at der bliver 20 stk).
- Læg en spiseske creme på hver firkant.
- Klem kanterne sammen, så bollerne bliver lukket godt til (se billederne). Du kan evt. fugte kanterne med lidt vand på en bagepensel, så klistrer de godt sammen.
- Sæt dem på bagepapir med sammenføjningen nedad. Lad dem efterhæve en halv times tid.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt bollerne ind, når ovnen er varm. De skal have ca. 13 minutter – hold øje. De skal kun tage en lille smule farve. Køl af.
- Pynt med en tyk glasur og hvad hjertet ellers lyster.
De gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme er helt vidunderligt bløde og gode. En ægte børnefavorit – også til store børn! Cremen er lavet fra bunden på æg, fløde og vanilje, og den smager så godt, at man skal passe på ikke bare at sluge den direkte fra gryden.
Nej, det kunne jeg da aldrig finde på …
Fastelavnsboller kan fryses
Du kan fryse fastelavnsbollerne, før du lægger glasur på. Altid gode at ha’ i baghånden, også selv om det ikke er fastelavn.
De holder sig fint 3 måneder i en dybfryser (-18 grader).
… og du kan genopvarme bollerne
Fastelavnsboller er bedst, når de er friskbagte. Hvis der ligger et par stykker dagen efter, kan du lune dem lidt, og her vil jeg faktisk anbefale mikroovnen. Prøv med 10 sekunder. De skal jo ikke blive varme, bare lige lune.
Hvis de allerede har fået glasur, så er det ikke supergodt at varme den også. Men du må prioritere: Lun bolle. Eller pæn glasur …
Jeg bruger som regel ikke glasur, men mørk chokolade ovenpå. Læg et halvt stykke pålægschokolade på hver bolle, mens de stadig er varme, så smelter det. Eller luksusudgaven: et stykke caféchokolade (5 g) på hver, som smøres lidt ud, når det er smeltet 😋
Det er noget jeg har lært af mor 😇
Hej søs, det kan jeg godt huske, mor gjorde (sidste version er vist din forbedring). Synes, det er bedst, hvis man spiser dem med det samme – ikk? Kh Bodil