Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.
Lun mælken lidt, bland den med yoghurt, og rør gæren ud i blandingen. Smuldr smørret i melet. Bland så det hele, og ælt dejen igennem – enten på bordet eller i en stor skål. Hvis den er lidt for stiv, tilsæt lidt ekstra mælk.
På maskine gør du sådan:
Lun mælken lidt, bland den med yoghurt, og rør gæren ud i blandingen. Tilsæt så 300 g mel, sukker, salt og æg, og rør, til dejen er blød og elastisk, mindst 5 minutter. Skær så smørret i tern, og rør det inden i dejen, ca. 5 minutter mere. Tilsæt så det sidste mel, og rør, til dejen slipper skålen.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 3 kvarter.
Og så vaniljecremen:
Pisk 1 æg, sukker og majsstivelse sammen, til det er uden klumper, bare i hånden. Tilsæt 1 æg, fløde og vaniljesukker, pisk igen, til det er jævnt.
Varm det op, ikke for hurtigt, mens du rører rundt. Vær tålmodig!
Ta’ cremen af varmen, når den er blevet tyk.Tip! Cremen må ikke koge – så gryner den. Hvis cremen klumper, kan du få den jævn med en stavblender.
Køl cremen af, fx ved at sætte den ned i vasken med lidt koldt vand omkring. Eller sæt den udenfor med låg på – omkring fastelavn er det effektivt!
Sådan bliver det til fastelavnsboller:
Rul dejen ud på bordet til en firkant på 40 x 50 cm (OBS - gælder 1 portion/20 stk.)
Skær den i firkanter 10 x 10 cm.
Læg en spiseske creme på hver firkant.
Klem kanterne sammen, så bollerne bliver lukket godt til (se billederne). Du kan evt. fugte kanterne med lidt vand på en bagepensel, så klistrer de godt sammen.
Sæt dem på bagepapir med sammenføjningen nedad. Lad dem efterhæve en halv times tid.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt bollerne ind, når ovnen er varm. De skal have ca. 13 minutter – hold øje. De skal kun tage en lille smule farve. Køl af.
Pynt med en tyk glasur og hvad hjertet ellers lyster.