Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Tranebærcrumble - uimodståelige cranberry bars

Min tranebærcrumble er en frisk, syrlig og ret julet variation over temaet crumble cake. Crumble forbinder jeg sjovt nok mest med sommer – fx en rabarbercrumble, der er en dessert – men nu faldt jeg over tranebær i butikkerne og tænkte – hey, tranebær er da det ideelle modspil til en sød crumbledej. Tranebær er virkelig kraftige i smagen og tilmed flotte og julede i farven!

Denne gang ville jeg ikke bage en dessert, så min tranebærcrumble fik en tæt bund, der gør det nemt at skære kagen ud til tern eller barer. Ideelt til kaffen :-)

Amerikansk inspirerede tranebærcrumble bars

Det er sjovt, som forskellige lande har forskellige traditioner for råvarer. Ud over cranberries – eller tranebær – har amerikanerne også noget med cashewnødder, og de passer perfekt i en crumble. Du kan også bruge mandler eller nødder, hvis du foretrækker det.

For at give min tranebærcrumble ekstra intens smag har jeg bagt den med farin i stedet for almindeligt sukker. Mmmm, det kunne godt blive en ny trend!

Melet er min evige favorit – det stenformalede mel fra Valsemøllen. Sammen med havregrynene og cashewnødderne giver det lidt ekstra struktur, som jo hører til en god crumble.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Tranebærkager - uimodståelig tranebærcrumble til jul

Desserter og kager

Rækker til: 24

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 35-40 minutter

Til grunddejen skal du bruge:

  • 150 g Valsemøllen stenformalet økologisk hvedemel

  • 200 g økologiske havregryn, finvalsede

  • 200 g farin

  • 1/4 tsk salt

  • 1/2 tsk bagepulver

  • 250 g smør

Til bunden skal du også bruge:

  • 1 æg (eller, hvis du ikke tåler æg: bland 1 spsk chiafrø med 3 spsk vand og lad det trække i 10 minutter)

Til crumblen ovenpå skal du også bruge:

  • 50 g hakkede cashewnødder

Til tranebærsaucen skal du bruge:

  • ½ dl vand

  • 60 g sukker

  • 250 g tranebær, friske eller frosne

Husk også:

  • En form på ca. 23 x 33 cm

  • Bagepapir

Sådan laver du bund og crumble:

  1. Start med grunddejen: Hak smørret ind i de tørre ingredienser, og ælt dejen hurtigt sammen. Del den i 2 – den ene klump lidt større end den anden.

  2. Den største klump er bunden. Tilsæt æg (eller æg-erstatning), og ælt dejen jævn.

  3. Den mindste klump er til crumble: Hak cashewnødderne groft, og ælt dem ind i dejen.

Sådan laver du tranebærsaucen:

  1. Hæld vand, sukker og tranbær i en lille gryde, kog det op, og lad det simre 5 minutter.

Sådan gør du tranebærkagen færdig:

  1. Beklæd din bageform med bagepapir, og pres dejen til bunden jævnt ud i den. Fordel tranebærsaucen ovenpå, og smuldr crumbledejen øverst. Pres den lidt ned.

  2. Bag kagen ved 160 grader i 35-40 minutter, til den har gyldne kanter. Lad den køle af, før du skærer den ud. Jeg skar min ud til 24 stykker – 4 * 6.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Du kan også bage den julede kage uden æg

Kagen blev egentlig opfundet til et køkkenmøde på mit kontor. Der er gået lidt sport i at levere lidt sødt og lækkert til vores fælles køkken – alt fra saltmandler og morgenbrød til clementiner, pebernødder og chokoladekiks.  Og det er jo en invitation til en bagetosse som mig …

Men det kom mig for øre, at der var en, der ikke tålte æg. Så skulle der eksperimenteres! Først prøvede jeg bare at udelade æg. Det smagte godt, skulle jeg hilse at sige – men jeg var ikke tilfreds. Det smuldrede en del. Så nu har jeg to versioner: En med æg og en med æg-erstatning. Begge dele fungerer fremragende.

Tranebærcrumble - uimodståelige cranberry bars

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Tranebærcrumble – uimodståelige tranebærkager

  1. Jeg havde nogle friske tranebær med hjem fra en fotooptagelse og viste ikke helt hvad jeg skulle bruge dem til.
    Så tænkte jeg at Muttionline måske havde en opskrift jeg kunne bruge, så jeg slog tranebær op og denne opskrift inspirerede mig.
    Jeg fugte næsten opskriften, men jeg havde ingen cashewnødder så jeg brugte mandler i stedet for.

    Det er en utrolig lækker bar/kage, som man nemt bliver afhængig af.

    Tak for en god madblog med skønne opskrifter.

    1. Hej Kirstine, du har da rigtig været i køkkenet! Tusind tak for din kommentar! Jeg er vild med det søde/syrlige og så det lidt bitre fra tranebærrene – dejligt du også kunne bruge opskriften.
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.