Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Undskyld lige mig, men er en kage ikke sådan en med sukker og mel? Måske! Men mine sunde bananmuffins er søde og skønne, helt uden. Det søde er ikke overdrevent, for det kommer udelukkende fra bananerne selv. Og så hjælper det jo altid med vanilje (eller kanel. Eller kardemomme).

Sunde kager, kan du sige, men faktisk spiser jeg dem ikke bare som kage. Jeg napper dem gerne med i madpakken enten som morgenmad eller en god snack hen på eftermiddagen. Og min mand er begyndt at efterlyse dem, når vi er på langtur i bilen. Sunde bananmuffins lukker nemlig også munden på et lavt blodsukker, når vi er in between måltider på landevejen.

Glutenfri bananmuffins

Jeg tåler selv gluten udmærket – og jeg spiser også gerne smør – men du kan også sagtens spise mine sunde bananmuffins, hvis du ikke tåler gluten eller gerne vil spare på mælkeprodukterne. I stedet for mel bruger jeg havregryn (hvis du lider af decideret glutenallergi, skal du vælge glutenfri). Og i stedet for smør bruger jeg peanutbutter – i en ikke for voldsom mængde. Det viste sig at være et godt trick, for der ér jo noget med bananer og peanutbutter, ikk’?

Hampefrø – et ekstra tilskud til de sunde bananmuffins

Kender du det – at du nogle gange står med et nyt produkt i hånden og tænker ‘og hvad skal det så gøre godt for?’

Sådan havde jeg det med hampefrø. Det måtte jeg læse lidt op på, og her får du den korte version. Hampefrø giver lidt sundere bananmuffins, fordi de indeholder:

 • Alle 9 essentielle aminosyrer, altså aminosyrer som vores krop har brug for, men ikke selv kan danne. De findes typisk i kød og andre animalske produkter, men altså også i hampefrø.
 • Højt indhold af Omega 3 fedtsyrer. Her er pointen, at du har brug for den rigtige balance mellem Omega 3, 6 og 9, og den balance har hampefrøene. Typisk får vi for lidt Omega 3 i forhold til Omega 6 og 9. Omega 3 hjælper blandt andet hjælper med at holde blodårerne elastiske (læs: mindre risiko for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme) og cellevæggene i hjernen smidige (læs: det bliver lettere for hjernen at sende og modtage signaler).
 • Fibre, E-vitamin og en god sjat mineraler som jern, fosfor, magnesium og zink.

Du kan læse mere om hampefrøenes sundhedsfordele fx hos Hjerteforeningen.

Ud over at de er sunde, så giver de en skøn struktur til de bløde muffins. Bare husk at tilsætte dem til sidst og kør ganske kort i foodprocessoren, så de ikke bliver malet til mel.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Sunde bananmuffins uden sukker og mel

Desserter og kager, Morgenmad og brunch

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 18-20 minutter

Du skal bruge:

 • 3-4 bananer (ca. 500 g vejet inden du fjerner skrællen)
 • 4 æg
 • 150 g havregryn (evt. glutenfri)
 • 100 g peanutbutter
 • 1,5 tsk bagepulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk vaniljepulver eller 2 tsk kanel eller 2 tsk kardemomme
 • 90 g hampefrø (1 pose, hvis du bruger dem fra Valsemøllen)

Evt. til formene:

 • Lidt fedtstof, fx kokosolie

Til drys:

 • Lidt havregryn

Sådan gør du:

 1. Kør alle ingredienser UNDTAGEN hampefrø i foodprocessoren, til dejen er jævn. Tilsæt hampefrø til sidst, og kør ganske kort, til de er fordelt.

 2. Fordel dejen i 12 muffinforme. Drys med havregryn. NB. Måske skal du smøre formene med fedtstof først. Jeg bruger kokosolie eller rapsolie.

 3. Sæt dine muffins ind i ovnen, og tænd den på 160 grader varmluft. (Ja, bagepulver fungerer fint med at sætte ind i kold ovn – og du udnytter energien lidt bedre). Bag dem i 25 minutter eller til de er gyldne på toppen.

 4. Lad dem køle af 5 minutter i formene, inden du vender dem ud på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sunde bananmuffins uden sukker og mel

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.