Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Bananmuffins skal være søde og svampede – og det er de også. Selv om de er helt uden sukker og bagt med havregryn i stedet for mel.

Bananmuffins uden sukker – lidt sundere

Undskyld lige mig, men er en kage ikke sådan en med sukker og mel? Måske! Men mine sunde bananmuffins er søde og skønne, helt uden. Det søde er ikke overdrevent, for det kommer udelukkende fra bananerne selv. Og så hjælper det jo altid med vanilje (eller kanel. Eller kardemomme).

Sunde kager, kan du sige, men faktisk spiser jeg dem ikke bare som kage. Jeg napper dem gerne med i madpakken enten som morgenmad eller en god snack hen på eftermiddagen. Og min mand er begyndt at efterlyse dem, når vi er på langtur i bilen. Sunde bananmuffins lukker nemlig også munden på et lavt blodsukker, når vi er in between måltider på landevejen.

Så måske er det også en nem kur mod en lidt stram stemning på rejsen?

Glutenfri bananmuffins

Jeg tåler selv gluten udmærket – og jeg spiser også gerne smør – men du kan også sagtens spise mine sunde bananmuffins, hvis du ikke tåler gluten eller gerne vil spare på mælkeprodukterne. I stedet for mel bruger jeg havregryn (hvis du lider af decideret glutenallergi, skal du vælge glutenfri). Og i stedet for smør bruger jeg peanutbutter – i en ikke for voldsom mængde. Det har vist sig at være et godt trick, for der ér jo noget med bananer og peanutbutter, ikk’?

Hampefrø – et ekstra tilskud til de sunde bananmuffins

Kender du det – at du nogle gange står med et nyt produkt i hånden og tænker ‘og hvad skal det så gøre godt for?’

Sådan havde jeg det med hampefrø. Det måtte jeg læse lidt op på, og her får du den korte version. Hampefrø giver lidt sundere bananmuffins, fordi de indeholder:

  • Alle 9 essentielle aminosyrer, altså aminosyrer som vores krop har brug for, men ikke selv kan danne. De findes typisk i kød og andre animalske produkter, men altså også i hampefrø.
  • Højt indhold af Omega 3 fedtsyrer. Her er pointen, at du har brug for den rigtige balance mellem Omega 3, 6 og 9, og den balance har hampefrøene. Typisk får vi for lidt Omega 3 i forhold til Omega 6 og 9. Omega 3 hjælper blandt andet hjælper med at holde blodårerne elastiske (læs: mindre risiko for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme) og cellevæggene i hjernen smidige (læs: det bliver lettere for hjernen at sende og modtage signaler).
  • Fibre, E-vitamin og en god sjat mineraler som jern, fosfor, magnesium og zink.

Du kan læse mere om hampefrøenes sundhedsfordele fx hos Hjerteforeningen.

Ud over at de er sunde, så giver de en skøn struktur til de bløde muffins. Bare husk at tilsætte dem til sidst og kør ganske kort i foodprocessoren, så de ikke bliver malet til mel.

Hvis du ikke har hampefrø, kan du bytte til 50 g ekstra (gerne grove) havregryn.

Mere guf i dine bananmuffins

Jeg er selv blevet fan af to tilføjelser til denne basisopskrift. Prøv:

  • 75 g valnødder – kan køre med i dejen til sidst, bare ikke for længe.
  • 75 g blåbær, gerne fra frost. Skal røres i dejen til sidst. Bemærk, at hvis blåbærrene er frosne, skal dine muffins måske bage en anelse længere.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Bananmuffins uden sukker og mel

Desserter og kager, Morgenmad og brunch

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 20-25 minutter

Du skal bruge:

  • 4-5 bananer (ca. 600 g vejet inden du fjerner skrællen)

  • 4 æg

  • 150 g havregryn (evt. glutenfri)

  • 100 g peanutbutter

  • 1,5 tsk bagepulver

  • 1/2 tsk fint salt

  • 1/2 tsk vaniljepulver eller 2 tsk kanel eller 2 tsk kardemomme

  • evt. 90 g hampefrø

Ekstra guf? Prøv:

  • 75 g valnødder

  • 75 g blåbær, gerne fra frost

Evt. til formene:

  • Lidt fedtstof, fx kokosolie

Til drys:

  • Lidt havregryn

Sådan gør du:

  1. Kør alle ingredienser UNDTAGEN hampefrø i foodprocessoren, til dejen er jævn.

    Tips:

    • Bruger du hampefrø – tilsæt dem til sidst, og kør ganske kort, til de er fordelt.
    • Bruger du valnødder – Lad dem køre med dejen til sidst, kun kort, så de bliver groft hakkede.
    • Bruger du blåbær – vend dem i dejen ved håndkraft til sidst.

     

  2. Fordel dejen i 12 muffinforme. Drys med havregryn. NB. Måske skal du smøre formene med fedtstof først. Jeg bruger kokosolie, rapsolie eller olie fra peanutbutteren.

  3. Sæt dine muffins ind i ovnen, og tænd den på 160 grader varmluft. (Ja, bagepulver fungerer fint med at sætte ind i kold ovn – og du udnytter energien lidt bedre). Bag dem i 25 minutter eller til de er gyldne på toppen.

  4. Lad dem køle af 5 minutter i formene, inden du vender dem ud på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sunde bananmuffins uden sukker og mel

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Bananmuffins uden sukker og mel

    1. Hej Tine, de kan sagtens fryses! Og holder i hvert fald 3 måneder ved -18. Med mindre de bliver spist 😉 Jeg har dem altid liggende klar til en madpakke eller tur. Faktisk lægger jeg dem altid i fryseren, hvis jeg ikke spiser dem med det samme eller dagen efter. Håber de falder i smag ☺️ Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.