
Amerikanske donuts kan man efterhånden få på de fleste gadehjørner i Danmark – eller i hvert fald mange steder og ikke kun i København. Men hvis du først har prøvet at lave dine egne, køber du dem aldrig igen. For ægte amerikanske donuts smager så meget bedre, når de er hjemmelavede.
Og så får du jo også donut-hullerne med i købet :-)

Originale amerikanske donuts – hvad betyder det?
Faktisk bliver donuts ikke meget mere originale end med opskriften her – for den har min familie importeret direkte fra Minnesota.
I 1976 havde vi en amerikansk udvekslingsstudent Marj boende i et halvt år, og hun bidrog med indtil flere gode opskrifter til familiearkivet. Længe før vi selv havde været i USA, fik vi donuts, og det var vel nærmest en sensation i sig selv, at hun havde en opskrift på dem og ikke bare var vant til at købe dem.
Som jeg husker det, var Marj’s opskrift dog noget mere kompliceret end den, du får her nedenfor. Det var noget med at blande nogle ingredienser i én skål, andre i en anden og samle det hele i en tredje eller fjerde. Det fik min mor – husholdningslæreren – nu hurtigt ryddet op i, for dybest set er der bare tale om en almindelig blød gærdej.
Så her kommer de originale amerikanske donuts, bare skrevet om fra amerikanske mål – og forenklet, så det ikke tager mange minutter at lave dejen (eller klare opvasken).

Tilbehør til dine donuts
De fleste donuts i butikkerne kommer i farvestrålende glasurer med sprinkles og glimmer. Jeg går lidt enklere til værks, men hvis du synes, kulørte glasurer er sjove, så be my guest. Der kan du sikkert lære mig noget.
Jeg har et par favoritter – og et par bonusforslag:
- Klassisk: Vend dem straks efter stegning i sukker eller kanelsukker.
- Eller knap så klassisk: Romglasur! Vi ELSKER donuts med romglasur. Bland mørk rom og flormelis til tyk glasur, konsistens som flydende honning.
- Eller prøv med kaffeglasur. Bare bland en kraftig kold kaffe med flormelis.
- Eller lav en chokoladesauce af mørk chokolade og fløde.
Eller lav din egen variant – glasur med drys, fx hvid glasur med frysetørret hindbær, kakaoglasur med kokosmel, hindbærglasur af blendede hindbær og flormelis – eller andre sjove ting.
Pyha, de ligger godt i maven. Velbekomme!