Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Originale amerikanske donuts - her får du opskriften fra min amerikanske udvekslingssøster. Billigere og langt bedre end dem, du kan købe!
Amerikanske donuts kan du efterhånden få på de fleste gadehjørner i Danmark – eller i hvert fald mange steder og ikke kun i København. Men her får du opskriften på ægte amerikanske donuts – glæd dig til dem!
Hvis du først har prøvet at lave dine egne, køber du dem aldrig igen. For donuts smager så meget bedre, når de er hjemmelavede. Lune og friske. Der er i hvert fald langt mellem gode købe-donuts, hvis man skal tro Politikens smagstest.
Og når du laver dem selv, får du jo også donut-hullerne med i købet 🙂
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Faktisk bliver en opskrift på donuts ikke meget mere original end opskriften her. For den er bragt den lange vej over Atlanten, direkte importeret fra Minnesota.
I 1976 havde min familie en amerikansk udvekslingsstudent Marj boende i et halvt år, og hun lærte os opskrifterne på nogle af de amerikanske specialiteter, før de for alvor slog igennem herhjemme.
For eksempel fik vi donuts, længe før vi selv havde været i USA. Og det var vel nærmest en sensation i sig selv, at hun havde en opskrift på dem og ikke bare var vant til at købe dem.
Egentlig er det ganske enkelt:
Som jeg husker det, var Marj’s oprindelige opskrift noget mere kompliceret end den, du får her nedenfor. Det var noget med at blande nogle ingredienser i én skål, andre i en anden og samle det hele i en tredje eller fjerde. Det fik min mor – husholdningslæreren – nu hurtigt ryddet op i, for dybest set er der bare tale om en almindelig blød gærdej.
Min opskrift på de originale amerikanske donuts er bare skrevet om fra amerikanske mål – og forenklet, så det ikke tager mange minutter at lave dejen (eller klare opvasken).
Når du skal forme dine donuts, er det nemmest at rulle dejen tykt ud og bruge en donutudstikker. Hvis du ikke har sådan en, kan du enten bruge to adskilte forme (en stor og en lille) eller i nødstilfælde fx et drikkeglas og et skruelåg til en vinflaske.
Du kan også rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skære dem i ca. 15 cm lange stykker og samle dem til ringe.
Hvis du vil fylde din donuts, skal du lave dem som berlinere – altså uden hul i midten. Så kan du sprøjte fyld ind fra siden.
De fleste donuts i butikkerne kommer i farvestrålende glasurer med sprinkles og glimmer. Jeg går lidt enklere til værks, men hvis du synes, kulørte glasurer er sjove, så be my guest. Der kan du sikkert lære mig noget.
Jeg har et par favoritter – og et par bonusforslag:
Eller lav din egen variant – glasur med drys, fx hvid glasur med frysetørret hindbær, kakaoglasur med kokosmel, hindbærglasur af blendede hindbær og flormelis – eller andre sjove ting.
Pyha, de ligger godt i maven. Velbekomme!
Sandt at sige har jeg aldrig målt temperaturen, når jeg frituresteger donuts, og det er såmænd gået fint uden. Men man skal jo ikke se bagedysten mere end en enkelt gang for at forstå, at det er en graverende fejl 😉
De fleste anbefaler, at olien er 170-180 grader varm, og det kan du måle med et termometer (tjek, at det kan tåle de høje temperaturer).
Hvad jeg til gengæld ved fra mine utallige donut-bagninger er, at du ikke skal stege for mange ad gangen, for så falder temperaturen i olien for meget, og det giver en tam afbagning (for nu at blive i bagedyst-lingo).
Nå, men lad dig ikke skræmme af det med termometeret. Hvis du ikke har et, skal det nok blive til donuts anyway, og så må du vente med at invitere de kræsne dommere til en dag, hvor udstyret også sidder i skabet.
Rigtig god fornøjelse!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Super opskrift! Jeg ville høre om dejen kan laves dagen forinden og hæve natten over i køleskab? ?
Hej Ditte, tak for din søde kommentar! Du kan fint lade dejen koldhæve natten over – jeg ville nok tage lidt mindre gær, 5-10 g, og lade dejen hæve en time på køkkenbordet (eller til den begynder at hæve synligt), før den kom på køl. Dine donuts bliver kun bedre af lang hævetid, så god fornøjelse! Kh Bodil
Nu begynder jeg måske at gå før jeg kan kravle men er der ikke noget med at man kan komme fyld i disse fantastiske donuts ? Jeg har først lige bestilt mit donut udstikker og glæder mig meget til at prøve din opskrift
Hej Lars, godt at høre, der er en entusiast i den anden ende 😉 Jeg har aldrig fyldt mine donuts, men så vidt jeg ved, gør man typisk det, at man laver dem uden hullet i midten (altså bare en udskåret cirkel). Så bliver de nemmere at fylde. Lidt som en berliner. Lad mig høre, om du har held med det 🙂 Kh Bodil
Hej
Kan de fryses ?
Det kan de sagtens! Før du pynter 😉 kh Bodil
Virkeligt god opskrift!!
Har prøvet at lave dem 3 gange nu og de bliver perfekte hver gang
Har ogs prøvet og putte fyld i og det fungerede også duper godt😊
Hej Mathilde, skønt at høre – tusind tak! Kh Bodil
Kan de laves med vand istedet for mælk
Hej Britt, rent teknisk kan du sagtens lave dem med vand. Dejen bliver bare ikke lige så blød og lækker. Du kan evt. bruge plantemælk, hvis du foretrækker det.
God fornøjelse
Kh Bodil
Et gammelt metode til at afgøre om olien er varm nok er at, stikke en tændstik, ikke svovl enden, ned i olien, hvis det syder omkring træet er olien varm.
Hej Ege, tak for tip! Smart, når man har en tændstik ved hånden 🙂 Kh Bodil