Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Kransekage til nytårI min familie har vi altid bagt kransekagekonfekten til nytår selv. Ét år lod jeg mig friste til at prøve de flotte opsatser, de har i Føtex – and never again! Hold nu op, hvor er de tørre og alt for søde. Her kommer den ægte vare. Der bliver ca. 40 stykker kransekagekonfekt. Opskriften er min mors.

Bemærk, at hvis du bruger almindelig marcipan, vil din kransekage have tendens til at flyde ud. Så gør dig selv en tjeneste og få fat i rigtig bagemarcipan. Jeg bruger Odense Marcipans Kranse XX.

Her et par fotos fra processen:

Giv kransekagekonfekten lidt afstand på bagepapiret. De små stykker hæver lidt i ovnen.

Kransekagekonfekt til nytår

Herunder: Klar til at komme i ovnen – mangler bare lige lidt topping.

Kransekagekonfekt

Gem

Gem

Kransekageopsats – det kan du også

Vil du hellere lave en kransekageopsats, skal massen ikke varmes op – tværtimod. Men du skal gange portionen med 3, så du får noget at arbejde med.

Opskrift på kransekagekonfekt - den ægte vare!

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 40 stk.

Forberedelse: 30 minutter

Du skal bruge:

  • 300 g kransekagemasse (bagemarcipan, fås i specialbutikker)
  • 75 g sukker (knap 1 dl)
  • 3/4 dl æggehvide
  • 100 g god mørk chokolade

Til pynt:

  • Nødder, smuttede mandler eller cocktailbær

Husk også:

  • Sprøjtepose med stjernetylle
  • ... og bagepapir

Til kransekage opsatsen kan du pynte med konditorglasur:

  • 1 æggehvide
  • flormelis
  • et par dråber citronsaft eller eddike

Sådan laver du kransekagekonfekt:

  1. Riv marcipanmassen groft og bland med sukker og æggehvide i en gryde. Lun massen langsomt op, mens du rører jævnligt. Massen skal blive jævn og lun (ca. 40 grader).

  2. Tænd ovnen på 175 grader.

  3. Put så massen over i sprøjteposen, og sprøjt ud på bagepapir i små toppe. De hæver lidt, når de bliver bagt, så sæt dem med lidt afstand.

  4. Pynt med nødder, smuttede mandler eller cocktailbær, bag dem i ca. 10 minutter. Kransekagekonfekten skal have fine lysebrune striber.

  5. Når de er kølet af på en bagerist, kan du give dem chokoladebund: Hak chokoladen groft og smelt halvdelen blidt i en skål i vandbad (vandbad betyder to skåle inden i hinanden. Den store skål hælder du lidt kogende vand i, og du sætter den lille skål ned i vandet. Chokoladen smelter så lige så stille i den lille skål). Når den ene halvdel er smeltet, sluk tag skålen af varmen og rør den anden halvdel chokolade i.

  6. Dyp bunden af hvert stykke kransekagekonfekt forsigtigt i chokoladen, og skrab efter med en smørekniv. Sæt dem tilbage på bagepapiret, og stil dem køligt, så chokoladen kan stivne.

Sådan laver du kransekageopsats - husk: gang portionen med 3!

  1. Ælt massen i hånden og læg den på køl nogle timer – eller til i morgen.

  2. Form den nu til stænger på tykkelse med en kvindes tommelfinger. Pres dem sammen, så de bliver trekantede (Toblerone-facon).

  3. Mål stængerne ud til præcis 8, 10, 12, 14 cm osv. til du ikke har mere marcipanmasse. Form dem til perfekte cirkler, og sæt dem på bagepapir.

  4. Bag cirklerne som konfekten ved 175 grader, bare lidt længere, til de får lidt farve.

  5. Pynt så med konditorglasur: Pisk 1 æggehvide grundigt med flormelis, til den er godt stiv. Der skal meget flormelis i. Til sidst giver du det et par dråber citronsaft eller eddike, så bliver den blank, når den tørrer. Fyld den i kræmmerhuse (foldes af trekantede stykker madpapir/bagepapir – kræmmerhuset skal kun have et lillebitte tyndt hul i enden), og sprøjt den ud i fine tynde glasurtunger. Lad dem tørre helt, før du samler dem til en opsats. Du kan ‘lime’ ringene sammen med lidt glasur.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder på Instagram.

Tip! Du kan sagtens fryse din kransekage

Kransekage er god at fryse, og den tør op på ganske få minutter ved stuetemperatur.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.