Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Kransekage til nytårI min familie har vi altid bagt vores kransekagekonfekt til nytår selv. Og nu skal du høre hvorfor:

Ét år lod jeg mig friste til at prøve de flotte opsatser, de har i Føtex. Men! Hold nu op, hvor er de tørre og alt for søde. En kæmpe skuffelse, når jeg nu altid har været forkælet med min mors hjemmebagte kransekage. Så her kommer den ægte vare. Der bliver ca. 40 stykker kransekagekonfekt. 

Hvis du vil bage en opsats, skal du gange portionen med 3.

Husk at bruge speciel marcipan til kransekage!

Bemærk, at hvis du bruger almindelig marcipan, vil din kransekage have tendens til at flyde ud. Så gør dig selv en tjeneste og få fat i rigtig bagemarcipan. Jeg bruger Odense Marcipans Kranse XX. 

Her får du også et par fotos fra processen:

Giv kransekagekonfekten lidt afstand på bagepapiret. De små stykker hæver lidt i ovnen.

Kransekagekonfekt til nytår

Herunder: Klar til at komme i ovnen – mangler bare lige lidt topping.

Kransekagekonfekt

 

Gem

Gem

Kransekageopsats – det kan du også

Vil du hellere lave en kransekageopsats, skal massen ikke varmes op først, bare blandes grundigt. Du skal gange portionen med 3, så du får noget at arbejde med.

Til kransekageringene får du brug for en passer: Tegn cirkler på dit bagepapir, start fx med 12 cm i diameter, og gå så 1 cm ned for hver cirkel. Til sidst kan du lave en top, der er ca. 4 cm i diameter.

Rul så kransekagemassen ud til pølser, og form dem trekantede. Placer dem, så de holder sig inden for cirklerne på bagepapiret, og saml dem.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Kransekagekonfekt og kransekageopsats til nytår

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 40 stk.

Forberedelse: 30 minutter

Du skal bruge:

  • 300 g kransekagemasse (Odense Kranse XX, find det på nettet)
  • 75 g sukker (knap 1 dl)
  • 3/4 dl æggehvide

Til pynt:

  • Nødder, smuttede mandler eller cocktailbær
  • 100 g god mørk chokolade, hvis du vil lave chokoladebund

Husk også:

  • Sprøjtepose med stjernetylle
  • ... og bagepapir

Til kransekage opsatsen kan du pynte med konditorglasur:

  • 1 æggehvide
  • flormelis
  • et par dråber citronsaft eller eddike

Sådan laver du kransekagekonfekt:

  1. Riv marcipanmassen groft og bland med sukker og æggehvide i en gryde. Lun massen langsomt op, mens du rører jævnligt. Massen skal blive jævn og lun (ca. 40 grader).

  2. Tænd ovnen på 175 grader.

  3. Put så massen over i sprøjteposen, og sprøjt ud på bagepapir i små toppe. De hæver lidt, når de bliver bagt, så sæt dem med lidt afstand.

  4. Pynt med nødder, smuttede mandler eller cocktailbær, bag dem i ca. 10 minutter. Kransekagekonfekten skal have fine lysebrune striber.

  5. Når de er kølet af på en bagerist, kan du give dem chokoladebund: Hak chokoladen groft og smelt halvdelen blidt i en skål i vandbad (vandbad betyder to skåle inden i hinanden. Den store skål hælder du lidt kogende vand i, og du sætter den lille skål ned i vandet. Chokoladen smelter så lige så stille i den lille skål). Når den ene halvdel er smeltet, sluk tag skålen af varmen og rør den anden halvdel chokolade i.

  6. Dyp bunden af hvert stykke kransekagekonfekt forsigtigt i chokoladen, og skrab efter med en smørekniv. Sæt dem tilbage på bagepapiret, og stil dem køligt, så chokoladen kan stivne.

Sådan laver du kransekageopsats - husk: gang portionen med 3!

  1. Ælt massen i hånden og læg den på køl nogle timer – eller til i morgen. Gør bagepapir klar ved at tegne cirkler – hver cirkel skal være én cm større i diameter end den foregående. Fx 6, 7, 8, 9, 10, 11 … cm i diameter.

  2. Form kransekagedejen til stænger på tykkelse med en kvindes tommelfinger. Pres dem sammen, så de bliver trekantede (Toblerone-facon).

  3. Placér de trekantede pølser, så de ligger præcis inden for cirklerne på bagepapiret.

  4. Bag cirklerne som konfekten ved 175 grader, bare lidt længere, til de får lidt farve.

  5. Pynt så med konditorglasur: Pisk 1 æggehvide grundigt med flormelis, til den er godt stiv. Der skal meget flormelis i. Til sidst giver du det et par dråber citronsaft eller eddike, så bliver den blank, når den tørrer. Fyld den i kræmmerhuse (foldes af trekantede stykker madpapir/bagepapir – kræmmerhuset skal kun have et lillebitte tyndt hul i enden), og sprøjt den ud i fine tynde glasurtunger. Lad dem tørre helt, før du samler dem til en opsats. Du kan ‘lime’ ringene sammen med lidt ekstra glasur.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Du kan sagtens fryse din kransekage

Kransekage er god at fryse, og den tør op på ganske få minutter ved stuetemperatur.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.