Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Kransekage til nytårI min familie har vi altid bagt kransekagekonfekten til nytår selv. Ét år lod jeg mig friste til at prøve de flotte opsatser, de har i Føtex – and never again! Hold nu op, hvor er de tørre og alt for søde. Her kommer den ægte vare. Der bliver ca. 40 stykker kransekagekonfekt. Opskriften er min mors.

Bemærk, at hvis du bruger almindelig marcipan, vil din kransekage have tendens til at flyde ud. Så gør dig selv en tjeneste og få fat i rigtig bagemarcipan.

Du kan selvfølgelig også lave en flot kransekageopsats med samme masse. Se tip længere nede.

Opskrift på kransekagekonfekt – den ægte vare

Du skal bruge:

300 g kransekagemasse (bagemarcipan, fås i specialbutikker)
75 g sukker (knap 1 dl)
3/4 dl æggehvide
100 g god mørk chokolade

Til pynt:
Nødder, smuttede mandler eller cocktailbær

Husk også:
Sprøjtepose med stjernetylle

Sådan gør du:

  1. Riv marcipanmassen groft og bland med sukker og æggehvide i en gryde. Lun massen langsomt op, mens du rører jævnligt. Massen skal blive jævn og lun (ca. 40 grader).
  2. Tænd ovnen på 175 grader.
  3. Put så massen over i sprøjteposen, og sprøjt ud på bagepapir i små toppe. De hæver lidt, når de bliver bagt, så sæt dem med lidt afstand.
  4. Pynt med nødder, smuttede mandler eller cocktailbær, bag dem i ca. 10 minutter. Kransekagekonfekten skal have fine lysebrune striber.
  5. Når de er kølet af på en bagerist, kan du give dem chokoladebund: Hak chokoladen groft og smelt den blidt i en skål i vandbad (vandbad betyder to skåle inden i hinanden. Den store skål hælder du lidt kogende vand i, og du sætter den lille skål ned i vandet. Chokoladen smelter så lige så stille i den lille skål).
  6. Dyp bunden af hvert stykke kransekagekonfekt forsigtigt i chokoladen, og skrab efter med en smørekniv. Sæt dem tilbage på bagepapiret, og stil dem køligt, så chokoladen kan stivne.

Kransekagetop – det kan du også

Vil du hellere lave en kransekageopsats, skal massen ikke varmes op – tværtimod. Men du skal gange portionen med 3, så du får noget at arbejde med.

  1. Ælt massen i hånden og læg den på køl nogle timer – eller til i morgen.
  2. Form den nu til stænger på tykkelse med en kvindes tommelfinger. Pres dem sammen, så de bliver trekantede (Toblerone-facon).
  3. Mål stængerne ud til præcis 8, 10, 12, 14 cm osv. til du ikke har mere marcipanmasse. Form dem til perfekte cirkler, og sæt dem på bagepapir.
  4. Bag cirklerne som konfekten ved 175 grader, bare lidt længere, til de får lidt farve.
  5. Pynt så med konditorglasur: Pisk 1 æggehvide grundigt med flormelis, til den er godt stiv. Der skal meget flormelis i. Til sidst giver du det et par dråber citronsaft eller eddike, så bliver den blank, når den tørrer. Fyld den i kræmmerhuse (foldes af trekantede stykker madpapir/bagepapir – se under honninghjerterne – kræmmerhuset skal kun have et lillebitte tyndt hul i enden), og sprøjt den ud i fine tynde glasurtunger.

Voilá!

Tip!

Kransekage er god at fryse, og den tør op på ganske få minutter ved stuetemperatur.

Kransekagekonfekt
Giv kransekagekonfekten lidt afstand på bagepapiret. De små stykker hæver lidt i ovnen.
Kransekagekonfekt
Klar til at komme i ovnen – mangler bare lige lidt topping.

 

Gem

Gem

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.