Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Græskarkage med appelsin - sødt græskarbrød Jeg var længe i tvivl om, jeg skulle kalde min græskarkage med appelsin for en kage eller et brød. Altså – når et banana bread hedder ‘brød’, så kan en græskarkage i brødfacon vel også? Den er i hvert fald bagt i en rugbrødsform, og den er ca. lige så sundt som banana bread.

Det vil sige: Ikke spor.

Så græskarkagen vandt, for det ér en kage, og hvis du hellere vil bage den i en springform, vil det garanteret fungere fint.

Og hvis du elsker banana bread, er græskarkage også lige noget for dig.

Sød. Tæt. Fugtig. Svampet. Og her med et frisk strejf af appelsin. Jo, det er umagen værd. Og måske det helt rigtige til haloween, hvis du fejrer den slags?

Græskarkage med appelsin - sødt græskarbrødGræskarkage med appelsin – og …

I min research til græskarkagen faldt jeg over noget, amerikanerne kalder pumpkin pie spice – altså et græskartærtekrydderi, og det tænkte jeg passede lige til min græskarkage. Kanel, ingefær, muskatnød og nelliker. Mest af det første, mindst af det sidste.

Med græskartærtekrydderiet kommer græskarkagen straks i familie med en god dansk krydderkage. Et plus i min bog. Lidt á la min mors oprindelige honningkage, faktisk. Men mere fugtig i krummen (og lidt mere besværlig, når jeg nu skal være ærlig).

Den fugtige krumme skyldes især græskar og banan – og her på 6. dagen er kagen stadig god og svampet, kan jeg oplyse.

Græskarkage med appelsin - sødt græskarbrødAndre opskrifter med græskar?

Det er alt for sent i mit liv, jeg har opdaget, at jeg elsker græskar, så der er alt for få opskrifter med græskar her på bloggen. Men der er da et par stykker, du kan prøve, hvis du også er græskarfreak:

Og næste skridt i græskareventyret må blive et RIGTIGT græskarbrød. Ikke sødt, bare saftigt. Comin’ up.

Græskarkage med appelsin - sødt græskarbrød

Opskrift på sødt græskarbrød - græskarkage med appelsin

Desserter og kager

Tilberedning: 75 minutter

Til kagen skal du bruge:

  • 325 g hvedemel, evt. stenkværnet
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • 225 g farin
  • 100 g smør
  • 1 dl creme fraiche/græsk yoghurt
  • 3 store æg
  • 2 dl græskarmos
  • 2 dl most banan
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 1,5 tsk græskartærtekrydderi (se nedenfor)
  • 1,5 dl ristede valnødder, groft hakkede

Til græskartærtekrydderiet skal du bruge:

  • 4 spsk stødt kanel
  • 3 teske stødt ingefær (tørret)
  • 3 teske stødt muskatnød
  • 1½ teske stødte nelliker

Til græskarmosen skal du bruge:

  • 1 græskar (der bliver mere mos - til en anden gang eller en anden ret)
  • olivenolie

Til pynt skal du bruge:

  • Saft af ½ appelsin
  • Revet skal af ½ appelsin
  • flormelis
  • ½ dl hakkede, ristede valnødder

Sådan gør du:

  1. Start med at sørge for, at æg og smør har stuetemperatur.
  2. Beklæd en stor rugbrødsform med bagepapir. (Du kan også bruge en springform - eller bage i muffinforme).
  3. Skær en butternut squash midt over på langs (eller et hokkaido i kvarte). Fjern kernerne, og pensl med olivenolie. Bag det i ovnen ved 200 grader i 25-35 minutter, til det er helt mørt. Frigør kødet fra skallen med en ske, og blend kødet med fx en stavblender. Voila. Der er græskarmos til mange kager - eller til andre ting. Se tip nedenfor.
  4. Rist 2 dl grofthakkede valnødderne i ovnen, mens du bager græskarret. De skal bare have 5-7 minutter. Tag 1/2 dl fra til pynt.
  5. Bland hvedemel, bagepulver og natron. Bland græskarkrydderiet. Mos bananerne. Riv skal af appelsinerne (riv skal af to, og gem lidt til glasuren). Pres saften af appelsinerne (gem 2-3 spsk til glasuren).
  6. Pisk det bløde smør sammen med farin i ca. 5 minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser: Melblandingen, æg, creme fraiche/græsk yoghurt, mos af bananer og græskar, krydderier, valnødder samt appelsinsaft og -skal. Pisk kun lige, til dejen er jævn og glat.
  7. Hæld dejen op i formen. Sæt nu ovnen på 170 grader varmluft, og bag den i 5 kvarter. Tjek med en gaffel, strikkepind eller lignende, at den er gennembagt (der må ikke følge dej med op, når du stikker i kagen). Hvis den ikke er helt færdig - giv den 10-15 minutter mere og gentag testen. Lad kagen køle af - først 15 minutter i formen. Vend den så ud på en bagerist.
  8. Når kagen er kølet af: Bland appelsinsaft, appelsinskal og flormelis til en tyk glasur. Fordel det over græskarkagen, og drys med hakkede valnødder. Voilá!

Tip om græskarmos

Du kan gemme overskydende græskarmos i fryseren. Så har du til græskarvafler en anden dag :-) Eller du kan bruge det i almindeligt brød og boller – og få den lækreste fugtige krumme.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.