Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Chokolademuffins med hindbær og chokoladeganache

Vil du bage en rigtig kærlighedskage? Så er chokolademuffins med røde hindbær og smeltende lækker chokoladeganache vel ikke det værste forslag? Jeg tænker – den virker, uanset om det er en scorekage, en I-love-you-farmorkage, en venindekage eller ren og skær selvforkælelse.

En friskbagt kærlighedserklæring på Valentines Day. Og alle andre kærlige dage :-)

Hvis du nu er brownietypen (hvem er ikke?), men tænker, at hindbær og chokolade da er en ret uimodståelig kombi (og det har du ret i) – så kig lige forbi mine ustyrligt lækre brownies med hindbær.

De kan jo også toppes op med chokoladeganache.

Og bages i hjerteforme, skal det være …

Single, double eller triple chokolademuffins?

Lad mig starte med en advarsel: Der er ikke sparet på chokoladen i de her chokolademuffins! Just sayin’.

Og når vi nu er ved chokoladen: Jeg funderer lidt over, hvad princippet er for, hvornår man kalder en chokoladekage single (hvilket ingen gør), double eller triple. Vi tæller chokoladetyper her, javel, men tæller kakaopulver med? Og tæller det som tre slags, hvis man smelter noget af chokoladen i dejen, bruger resten som chocolate chips – dvs. chokoladestykker, der smelter på tungen? Og topper op med chokoladeganache?

Chokolademuffins med hindbær og chokoladeganache

Her kan du gøre lidt af det hele. Her er både kakaopulver, smeltet chokolade og i chokoladestykker som lækre overraskelser i din chokolademuffin. Plus altså chokoladeganache på toppen.

Du KAN selvfølgelig droppe chokoladeganachen, og ingen vil føle sig snydt. Den er bare et plus, hvis du vil pynte ;-)

Når jeg skriver 150 g hakket mørk chokolade til fyld, kan du også vælge at tage hvid chokolade, mælkechokolade eller en blanding. Bare brug en god chokolade! For du kommer til at smage den rent.

Chokolademuffins med hindbær og chokoladeganache

OBS! Vær hurtig med natron

Jeg bruger natron som hævemiddel, og det kræver, at du ikke skal lade dejen stå længe på køkkenbordet, inden den bliver bagt. Natron danner nemlig luftbobler i dejen, så snart den møder væsken. Så for at få den fulde effekt af natron: Sørg for at blande de tørre ingredienser godt, inden du tilsætter væsken. Og få dejen til dine chokolademuffins hurtigt videre i formene og ind i ovnen.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Chokolademuffins med hindbær og chokoladeganache

Desserter og kager

Rækker til: 12-14 stk.

Tilberedning: 20-25 minutter

Til dine chokolademuffins skal du bruge:

  • 125 g mørk chokolade til dejen

  • 150 g mørk chokolade, hakket, til fyld (du kan også vælge hvid chokolade eller mælkechokolade – som du synes)

  • 125 g smør

  • 125 g sukker

  • 2 store æg (M/L)

  • 1 tsk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)

  • 1 dl yoghurt naturel, stuetemperatur

  • 70 g mel

  • 40 g kakaopulver

  • 1/2 tsk natron

  • 100 g hindbær (friske eller fra frost)

Til chokoladeganachen skal du bruge:

  • 100 g mørk chokolade (55-60 %)

  • 1 dl fløde

  • 10 g glucose (evt. – giver en mere skinnende ganache)

Husk også:

  • Enten ekstra smør til formene …

  • Eller papirforme

Pynt

  • Friske hindbær og hindbærstøv

Sådan gør du:

  1. Tag 1 dl yoghurt og 2 æg ud af køleskabet. Lad det temperere ½-1 time.

  2. Tænd ovnen på 180 grader. Smør 12-14 store muffinforme med smør, eller beklæd dem med papirforme indvendigt.

  3. Hak al chokoladen til dejen groft, og del i to bunker – 125 g og 150 g.

  4. Smelt smørret blidt. Tag det af varmen, og tilsæt de 125 g chokolade, der skal smeltes i dejen. Rør, til chokoladen er helt smeltet. Tilsæt så sukker, æg, vanilje og yoghurt. Sæt til side.

  5. Sigt mel, kakaopulver og natron sammen i en stor skål, og vend chokoladeblandingen i, til dejen er jævn. Tilsæt den sidste hakkede chokolade.

  6. Fordel dejen i muffinformene, og tryk 2-3 hindbær ned i hver. Bemærk, dejen er tyk, og det skal den være.

  7. Sæt dine muffins ind ved 180 grader, og skru ned til 160 grader. Bag dem i ca. 20 minutter. Tjek, at de ikke skvulper, hvis du vipper med pladen, inden du tager dem ud. Kan være, de skal have et par minutter mere. Men får de for meget, mister de den fugtige midte …

  8. Chokoladeganachen: Hak chokoladen fint og hæld den op i en skål.

  9. Varm fløden næsten til kogepunktet i en kasserolle, og hæld den over chokoladen. Lad den stå et øjeblik (og tilsæt evt. glucosesirup). Rør fra midten af skålen – når det samler sig til en homogen masse, fortsætter du udad, til al chokoladen er smeltet og ganachen helt glat og ensartet. Sæt til side, så den køler ned til stuetemperatur. (Den skal ikke i køleskabet – så bliver den alt for hård til, du kan arbejde med den).

  10. Tag dine muffins ud af ovnen, og lad dem køle af 5 minutter i formen, inden du forsigtigt lister dem ud på en bagerist. Lad dem køle helt af.

  11. Når både muffins og chokoladeganache har stuetemperatur: Fyld ganachen i en sprøjtepose med stjernetylle, og pynt hver muffin med små stjerner og måske et enkelt frisk hindbær. Drys med hindbærstøv – og server!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvad er baking soda på dansk?

Hvis du en gang imellem lader dig inspirere af engelske eller amerikanske opskrifter, er du garanteret stødt på ‘baking soda’ og har tænkt: Det må jo være bagepulver.

But no.

På dansk er baking soda det samme som natron. Bagepulver hedder baking powder på engelsk.

Forskellen på de to er syre. Natron skal have selskab af syre for at virke. I bagepulveret er der allerede tilsat syre – endda to slags: En, der virker ved stuetemperatur og en, der først virker, når kagen bliver bagt. Bagepulver er på den måde lidt mere robust over for ventetiden på køkkenbordet. Til gengæld er der noget mere krudt i natron end i bagepulver: ¼ tsk natron svarer til 1 tsk bagepulver. Du skal bare huske at tilsætte syre.

Og derfor: Der skal et surmælksprodukt i dine chokolademuffins

Natron elsker altså syre. Og i de her chokolademuffins får det syre fra to kilder:

  • Yoghurt (du kan også bruge andre surmælksprodukter, fx creme fraiche eller A38). Den kemiske forklaring er, at natron består af natriumbicarbonat (NaHCO3), som reagerer med syre (surmælksproduktet). Det frigiver CO2, der danner luftbobler i dejen, dvs. dejen hæver.
  • Kakaopulveret. Naturlig kakao har et forholdsvis højt syreindhold, så når du bager med kakaopulver (usødet pulver købt i supermarkedet), er det også oplagt at bruge natron som hævemiddel.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.