Når det er sæson for brombær, er det også sæson for brombærdessert. Denne her er indsmigrende lækker og nem at forberede. Nul stress!
Her kommer en brombærdessert, der både er nem at lave – og nem at forberede. En slags brombærtrifli med rugbrødsknas, chokolade og vaniljecreme.
Min søster er storleverandør af brombær, og det har affødt denne lille lækre dessert, der tager det bedste fra tre af mine yndlingsdesserter:
Risalamande. En lidt sød vaniljecreme med røde bær … you see?
Bondepige med slør. Et barndomsminde med æblegrød i bunden, rugbrøds-chokoladeblanding i midten og flødeskum på toppen. Her er æblerne ude, og rugbrødschokoladeblandingen er blevet til rugbrødsknas med chokolade.
Trifli. Frugt, flødeskum og knasende et-eller-andet.
En ny brombærdessert var født.
Brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 15 minuttermin
Køletid 30 minuttermin
Samlet 1 timet
Giv de første stjerner!
Brombærdesserten forener blød vaniljecreme og en smagsintens rugbrødsknas med masser af brombærsmag. Nem og virkelig lækker.
Med frosne brombær: Tø brombærrene op. Når de er tøet op – hæld saften over i en lille gryde, kog den op med sukker og kornene fra vaniljestangen, og læg den flækkede vaniljestang i.
Lad det simre lidt, og ryst majsstivelse sammen med vand. OBS – tilsæt kun lidt jævning ad gangen. Saucen skal blive lidt tyk, men ikke bom-stiv, og den stivner yderligere, når den køler af. Hæld nu saften tilbage til bærrene og vend rundt, så de ikke går for meget i stykker. Tilsæt citronsaft og smag til – kunsten er at få en lidt syrlig sauce, der stadig smager af dessert. Lad saucen køle helt af i køleskabet.
Med friske brombær: Kog forsigtigt brombærrene op med en smule vand i bunden af en gryde – så lidt som muligt. Når det begynder af safte: Tilsæt sukker, kornene fra vaniljestangen, den flækkede vaniljestang. Kog forsigtigt et minut eller to. Tag brombærrene fra i en skål, og fortsæt med jævning og tilsmagning som i punktet ovenfor.
Sådan laver du rugbrødsknas:
Skær rugbrød i tern, og kom det i en foodprocessor sammen med brun farin. Kør, til det er findelt.
Smelt smørret på en pande, og rist rugbrødsblandingen her ved ikke for høj varme. Imens: Kør nødderne i foodprocessoren. De må gerne stadig have bid. Tilsæt dem på panden, og rist videre, til det dufter brunt og lige præcis IKKE brændt. Hæld blandingen over på et stykke bagepapir til at køle af. Så bliver blandingen også sprød.
Riv chokoladen groft, og bland den i rugbrødsknasen, når den er kølet helt af.
Sådan laver du vaniljecremen:
Pisk fløden til skum. Bland flødeskummet ind i mascarponen lidt efter lidt sammen med kornene fra vaniljestangen og rørsukker. Pisk til sidst, så det bliver en fløjlsagtigt creme. Pisk endelig ikke for længe.
Sådan samler du brombærdesserten:
Anret desserten i lag: Først rugbrødsknas, så creme og brombær. Gentag. Drys evt. med lidt rugbrødsknas på toppen. Servér!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
En nem brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas
Du skal bruge 3 dele: En nem brombærsauce, en sød, blød marscarponecreme med vanilje og en enkel rubrødsknas.
Brombærdesserten har et par oplagte fordele:
Den er nem at forberede. Gør brombærsaucen, rugbrødsknasen og vaniljecremen klar i forvejen. Så skal du bare arrangere i glas lige før servering. Ingen dessertstress 🙂
Du kan bruge brombær fra haven, fra skoven – eller fra fryseren.
Du kan bruge resterne af det tørre rugbrød – hvis det findes.
Og den kan varieres med andre bær og frugter alt efter sæson og smag. Se nedenfor.
Brombærdesserten er også god med andre frugter og bær!
Du kan bruge andre slags frugt. I sæsonen er desserten fantastisk med vaniljeporcherede abrikoser, blommer, kirsebær eller rabarber, også kogt med vanilje. Bruger du abrikoser eller blommer, behøver du højst sandsynligt ikke at jævne frugtsaucen.
Kombinationen af syrlig citron, blød mascarponecreme og søde brombær gør denne lagkage til noget helt særligt. Fløjlsblød i munden med et friskt svirp.
I sensommeren er der brombær overalt – jeg finder de første allerede i slutningen af juli (i det sydlige Danmark), og i mit nordjyske frirum er sæsonen langt ind i september. Så der er rigelige anledninger til at plukke brombær, og vi spiser trods alt ikke brombærdesserter hver dag. Derfor er det godt med lidt flere muligheder med brombærrene.
Prøv fx:
Som topping på en salat
Friske sammen med yoghurt, skyr eller morgengrød
I en smoothie
Til brombæreddike og brombærdressing
Til brombærsyltetøj – i min barndom var det en klar favorit på pandekager.GemGem