Følg med her:
Svenske chokoladesnitter med appelsin
Chokoladesnitter er en småkage, der er kommet alt for sent ind i mit liv. Og som så meget andet i den kategori – når det angår mad – er forklaringen nok, at min far ikke var så vild med chokoladekager. Hverken småkager med chokolade eller andre kager med chokolade. Mærkelig mand! Men min mor syntes åbenbart, det var utaknemmeligt at bage småkager, min far ikke ku’ li’, og så fik vi andre dem altså heller ikke.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 appelsin (økologisk – skallen)
- 300 g hvedemel
- 45 g kakaopulver
- 100 g sukker
- 100 g farin (eller muscovadosukker for ekstra smag)
- 1 tsk vanillesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 knivspids fint salt
- 200 g smør
- 1 æg
Husk også til pynt:
- 1 æg (sammenpisket)
- 20 mandler
- 4 spsk perlesukker
Sådan gør du:
- Riv appelsinskallen fint. Sig melet sammen med kakaopulveret. Hak smørret i de tørre ingredienser samt appelsinskallen, og smuldr smørret, til det ligner revet os. Saml dejen med ægget.
- Rul dejen ud til 6 stænger på længde med dine bageplader. Læg dem på bagepapir – 3 på hver plade. Tryk dem lidt flade, de flyder kun lidt ud, når de bliver bagt.
- Pisk ægget sammen i en lille skål, og hak mandlerne fint. Pensl stængerne med æg, og drys først med mandlerne og til sidst med perlesukker.
- Bag dem ved 160 grader varmluft i 15 minutter, måske 20. Du kan bage begge plader på én gang, når du bruger varmluft – og du behøver ikke at forvarme ovnen. Hvis du sætter i kold ovn, skal du lægge 3-5 minutter til bagetiden.
- Lad dem køle af et par minutter, og skær dem så i skrå snitter.
Svenske julesmåkager
Sådan et småkagesvigt kan jeg jo heldigvis rette op på senere i livet. Så tak til Jane for at introducere de her chokoladesnitter. Jeg har opdaget, at i nogle familier går de under navnet svenske chokoladesnitter. Og til jul går de også som varmt chokoladebrød – hvor de bliver kaldt svenske julesmåkager!
Jeg synes, chokolade og appelsin er en rigtig fin kombination til jul, så jeg kunne sagtens finde på at bage dem i december også.
Chokoladesnitter med appelsin – bare fordi …
Oprindeligt fik jeg altså opskriften fra Jane, men én ting jeg har til fælles med min mor – blandt mange – er, at jeg aldrig kan dy mig for at pille lidt ved opskriften. Så jeg har lavet en lillebitte justering, og den hedder appelsinskal. Jeg elsker det.
Men hvis du ikke bryder dig om appelsinskal, eller ikke kan opdrive en økologisk appelsin, så bager du bare chokoladesnitterne uden.
Og de bliver såmænd svære nok at holde snitterne fra alligevel 🙂
Andre kager med chokolade?
Faktisk er det snyd at sige, der er chokolade i chokoladesnitterne, for der er altså kun kakao.
Men vil du ha’ rigtig chokolade, så snup de klassiske chokoladesmåkager med nødder.
klassisk brownie uden nødder. Ren konfekt!
Og skal du ha’ chokolade for alle pengene, skal du selvfølgelig bage brownies. For eksempel en helt