Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Sødt møder kraftigt og syrligt i denne helt uimodståelige chokoladelagkage med smørcreme. Og himmelsk havtorn! Kagen er hele besværet værd!
Man behøver ikke have fødselsdag for at få lagkage, men hjemme hos mig hjælper det. Og denne her lavede jeg faktisk til min egen fødselsdag. Jeg kan huske, min mor nogle gange bagte en chokoladelagkage, og jeg kunne ikke slippe tanken. Chokoladebunde og smørcreme – en ret uimodståelig opfindelse.
Og hvilken smørcreme! Jeg havde haft besværet med at plukke havtorn (se nederst i indlægget), så den skulle bruges på noget vigtigt! Det blev så lagkagen her, hvor smørcremen fik et syrligt strejf af havtorn. Overtrækket er en kraftig chokoladeglasur, der smelter som smør på tungen. Kan man ønske sig mere?
Hvis du ikke har havtorn ved hånden, kan du bruge citron eller appelsin i stedet.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Hvis du ikke lige har havtorn ved hånden, kan du sagtens bruge citron eller appelsin. Havtorn går jo under tilnavnet ‘Nordens citron’, så på den måde er de lidt i familie. I stedet for havtornkompotten kan du bruge 1 spsk saft af citron eller appelsin + fintrevet skal af frugten (husk, den må ikke være overfladebehandlet).
For at få 3 nogenlunde flade lagkagebunde kan du bruge et bagebælte. Bagebælte – hvad er det, kan du spørge. Det er nemmere, end det lyder, og det kræver ikke særligt udstyr, du ikke har i huset.
Hvorfor er et bagebælte en god idé? Jo, måske har du bemærket, at en kage i springform har det med at blive højest i midten. Det gør ikke noget til en almindelig kage, men til en lagkage er det lidt upraktisk. For du vil nok gerne have 3 nogenlunde lige tykke bunde.
Problemet er, at når du bager lagkagen i en springform, får dejen hurtigt varme i siderne, så den sætter sig først i kanten. Når kagen så hæver videre i ovnen, hæver den mest på midten. Og for dig betyder det, at din øverste lagkagebund har tendens til at blive meget tyk på midten.
Derfor: Brug et bagebælte. Du kan bare bruge et (gerne lidt slidt) viskestykke:
Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten i starten, så lagkagen hæver mere harmonisk. Så kan du lettere skære 3 ensartede flade bunde, når lagkagen er bagt færdig og kølet af.
Bemærk, at når du bruger bagebælte, får kagen typisk lidt længere bagetid.
Sådan en chokoladelagkage med smørcreme kræver lidt planlægning, da både lagkagebundene og glasuren først skal varmes op, så køles af – og til sidst samles. Men tro mig, det er umagen værd med hjemmebagte lagkagebunde og alle de bedste ingredienser, som der ikke er nogen garanti for, hvis du køber færdige bunde og cremepulver i stedet.
Jeg lavede min lagkage helt færdig dagen i forvejen, og det blev faktisk kun bedre af. Så når cremen at sætte sig lidt, og bundene bliver fugtige og svampede.
Kagen er inspireret af utallige somre ved Slettestrand, hvor havtornen river og flår, hver gang vi tager til stranden – og kvitterer med de smukke orangegule bær i slutningen af august. For et par år siden tog jeg mig endelig sammen og høstede. Så rev og flåede de en gang til. Jeg fik 300 g havtorn ud af min blodige indsats og diverse forsøg på at gøre det lidt nemmere.
Du har sikkert hørt om, at man kan fryse havtorngrene ned, og så er det ‘nemt’ at plukke eller ryste bærrene af bagefter. Min bare. Ja undskyld, men det var ikke nemt. De sad stadig fast som bare pokker. Så mine surt samlede bær har ligget og samlet mod til sig i fryseren i et par år – og jeg har kigget kritisk på dem mange gange og tænkt: Nej, I skal bruges til noget HELT specielt. Det blev de så nu! Og ikke allesammen 🙂 Der er heldigvis til et par gange mere.
Og hvis du ikke orker det cirkus, kan du købe dem på frost. Eller bruge citrusfrugter i stedet.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)