Følg med her:
Chili sin carne – vegetarisk chili med chokolade
Vegetariske gryderetter er en kæmpe favorit herhjemme – og chili sin carne er vel nærmest en klassiker i kategorien. Her får du den med søde kartofler og lidt chokolade, der klæder chilien virkelig godt – plus selvfølgelig grønsager.
Jeg laver altid en god stor portion, så der bliver til mere end én dag. Den vegetariske chili er nemlig også god at fryse ned.
Mexicansk mad, når det er bedst
Man behøver heldigvis ikke rejse til Mexico for at blive gode venner med det mexicanske køkken. Selv startede min forelskelse for mange år siden, da jeg arbejde som tjener på Cantina Rosa – nok en af de tidlige mexicanske restauranter i Danmark. Den lå på hjørnet af Jomfru Ane Gade i Aalborg (før gaden druknede HELT i fadøl), og her blev jeg dus med alt fra totopos til guacamole og salsa. Min favorit var faktisk deres mexicanske pizza, men ok, not so Mexican.
Og ethvert måltid blev selvfølgelig indledt med en Margarita, som jeg blev ret skrap til at mixe.
Siden har jeg faktisk været i Mexico, og når jeg sidder der med tæerne i sandet tænker jeg: Fra nu af vil jeg ALTID have lime i mit vand. Lime er indbegrebet af mexicansk smag for mig, så den bruger jeg konsekvent i stedet for citron. Når det skal smage mexicansk, altså.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Grønsagerne:
- 500 g søde kartofler
- 2 store løg eller rødløg
- 6 fed hvidløg
- 1 squash
- 1 peberfrugt
- Olivenolie
Krydderier og sauce:
- ½ spsk stødt spidskommen
- ½ spsk stødt koriander
- 2 laurbærblade
- 2 stjerneanis
- 2 knækkede kanelstænger
- 2 tsk Sambal oelek chilipasta eller frisk chili efter smag
- 2 dåser flåede (hakkede tomater)
- Ca. 140 ml tomatpure
- 4 dl vand
- salt
- 2 dåser bønner (fx kidneybønner og sorte bønner)
- 1 spsk frysetørret kaffe (direkte fra glasset, uden vand)
- 25 g honning (eller brun farin)
- 50 g god mørk chokolade
Sådan gør du:
- Skræl eller skur de søde kartofler, og skær dem i tern, ca. 1,5 cm * 1,5 cm. Vend dem i olie, salt og peber, og bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter.
- Imens: Hak løg og hvidløg fint. Hak squash og peberfrugt i tern.
- Steg løg og hvidløg klare i olie. Tilsæt squash og krydderier, og vend rundt et minut eller to.
- Tilsæt så dåsetomater, tomatpure, vand og salt, og lad det koge op, mens du rører rundt.
- Tilsæt bønnerne, og lad det simre ½ time. Hvis du vil have brune ris til – sæt dem over nu.
- 15 minutter før spisetid: Tilsæt kaffe, honning og hakket chokolade, og lad det smelte godt sammen. Vend så rød peber og de søde kartofler i, og varm retten godt igennem. Smag til med salt, evt. ekstra chili.
- Server med fx ris, tortilla chips, avocado, koriander og frisk lime. Se flere tips til tilbehør nedenfor.
En virkelig lækker chili con carne – bare vegetarisk
Chilien her fik jeg første gang for mange år siden hos en veninde – det var dog chili con carne. Jeg skyndte mig at brygge lidt på nogle tilpasninger, så jeg kunne få en vegetarisk chili. Men jeg skylder en STOR tak til Elin for inspirationen!
Chili con carne er jo oprindelig en mexicansk ret med kød (con carne), så det giver ikke rigtig mening at kalde den en chili con carne uden kød. Det er som at sige ‘chili med kød uden kød’ – nå, men nogle udtryk er bare så faste, at vi siger sådan lidt noget sludder alligevel. Nu er det blevet en chili sin carne (uden kød) eller bare en vegetarisk chili, der har fået søde kartofler og grønsager i stedet for kødet.
Tip om tilbehør:
Server din vegetar chili med lidt godt tilbehør, for eksempel:
- Ris. Eller tortilla chips. Eller groft brød …
- Naturligvis guacamole eller bare avocado
- En salsa, fx mangosalsa
- Måske en klat creme fraiche
- En god salat.
En anden vegetarisk chili
Vil du gerne skrue lidt ned for chokoladen og lidt op for grønsagerne, så kig forbi min vegetariske chili med græskar (og andet grønt).
Tak til mutti :o) for en rigtig god opskrift med skøn og fyldig smag. Dog rigeligt kanel efter min smag.
Godt at høre – og så må du skrue ned for kanelen en anden gang 🙂