Følg med her:
Chèvre chaud med figner og paneret gedeost
Opskrift på salade chèvre chaud med figner
Salade chevre chaud er min evige favorit, når jeg spiser frokost i Frankrig eller Belgien. Og belært af erfaring kan jeg garantere, at den sjældent fås ens to gange. Til gengæld er jeg sikker på en god frokost.
Her får du en opskrift med friske figner, brombær – og en knasende sprød pankopaneret gedeost. Kombinationen af sprød panering og en virkelig blød og cremet gedeost er himmelsk!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til nødderne skal du bruge:
- 50 g valnødder
- 2 tsk honning
Til salaten:
- 300 g blandede salater (fx crisp, rucola og radicchio)
- 4 friske figner
- 100 g friske brombær
Til gedeosten:
- 400 g gedeost (4 skiver af en stor rulle)
- 4 spsk mel
- ½ æg (sammenpisket)
- 1 dl pankorasp
- 1 dl olie (fx olivenolie eller rapsolie)
Til dressingen skal du bruge:
- 2 spsk god lys eddike
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk flydende honning
- 1 dl olivenolie
Til servering evt. også:
- Balsamico glaze
Sådan gør du:
- Valnødderne: Knus valnødderne lidt med fingrene. Rist nødderne på en tør pande, til de er gennemvarme og dufter. Tilsæt så honning, og ryst nødderne rundt på panden, til de er dækket af honning på alle sider. Fordel dem på et stykke bagepapir, og lad dem køle af.
- Salaten: Skær fignerne i både. Arranger salaten på et fad eller på fire tallerkner.
- Gedeosten: Vend gedeosten først i mel, dernæst sammenpisket æg og til sidst i pankorasp.
- Steg gedeosten på begge sider på en pande i rigelig olie. Steg ved mellemvarme, så du kan styre det.
- Dressingen: Ryst eller pisk dressingen sammen.
- Dryp dressingen over salaten, arranger gedeosten ovenpå salaten, fordel brombær og valnødder øverst, og slut evt. af med lidt balsamico glaze.
Muttis tips
Hvad er salade chèvre chaud?
Chévre betyder ged, chaud betyder varm, og det er to af de sikre elementer i en fransk gedeostsalat. Men den franske klassiker fås i lige så mange udgaver, som der findes franske køkkener (og danske, for den sags skyld). Den friterede gedeost, der lige hæver salaten et ekstra niveau.
Få tips til, hvordan du kan tilpasse opskriften
Jeg har også to varianter af chevre chaud her på bloggen – den anden er meget lidt klassisk, fordi jeg vælger at udskifte salaterne med grønkål. Tro mig, det er et hit, og det smager ikke spor for ‘sundt’!
Herunder kan du se nogle af mine forslag til, hvordan du ellers kan variere salaten.
Sådan kan du variere din chèvre chaud med årstiden
Min salat her bærer præg af eftersommer – med friske figner og brombær. Men du kan sagtens variere salaten, så den også passer ind i andre årstider. Prøv fx:
- Frugt. Brug pærer eller æbler i stedet for figner. De er begge til at få fat i det meste af året.
- Bær. Salaten behøver ikke at få bær. Men du kan bruge alle mulige andre typer, fx hindbær, ribs, jordbær og solbær.
- Uden frugt. I stedet for de sødlige frugter kan du vælge tomater, fx smagfulde små cocktail- eller datterinotomater. Jeg har også fået chevre chaud med agurk i Frankrig. Så hold dig ikke tilbage.
- Salater. Typisk bliver chèvre chaud lavet med meget lette salater, men meget gerne en blanding af forskellige typer. Jeg holder mig nu ikke tilbage og bruger også gerne grønkål eller spidskål. Tyndskrællede gulerødder er heller ikke fremmede i salaten. Det giver alt sammen lidt ekstra at tygge på. Husk, der må gerne være nogle bitre salater iblandt.
- Knas. Der går lidt dessert i den med honningglaserede nødder, men det er ikke nødvendigt. Du kan også bruge andre ristede mandler, nødder og kerner.
- Osten. Det hedder jo chèvre chaud, som betyder varm ged. Men hvis du nu ikke bryder dig om gedeost, så prøv med en lille brie eller camembert. Eller halloumi. Det vil også være virkelig lækkert.
Salat med de fem grundsmage
Når en salade chèvre chaud er så pokkers uimodståelig, handler det nok blandt andet om, at salaten samler alle de 5 grundsmage i én salat:
- Bittert: Man bruger typisk nogle blandede salater og heriblandt altid nogle bitre salater til en chèvre chaud. Her har jeg brugt radicchio.
- Surt: Dressingen tilføjer syre i form af eddike – og du kan supplere med balsamico glaze, der både er sød og syrlig.
- Sødt: Der er lidt honning i dressingen, og derudover har jeg tilføjet honninglaserede valnødder. Bær og figner giver også både sødme og syre.
- Salt: Osten er salt. Og dressingen indeholder også lidt salt – lige nok til at fremhæve smagen i de øvrige ingredienser.
- Umami: Gedeosten. Ost er en fantastisk kilde til umami.
Ser lækkert ud, men… Hvad gør du med osten? Steger på pande, eller i ovn?
Hej Ida, jeg steger den på panden! Og jeg sparer ikke på olien … Til gengæld bliver gedeosten virkelig sprød.
Kh Bodil