Gulerodsboller – koldhævede grovboller

Er du til lette, luftige gulerodsboller med fine lufthuller og elastisk krumme? Her er opskriften - og en billedforklaring trin for trin.

Koldhævede gulerodsboller er noget af det nærmeste, du kommer en surdejsbolle – bare uden surdej. Virkelig luftig, let og saftig. Og nem.

Luftige, koldhævede gulerodsboller

Der er flere slags gulerodsboller på bloggen, og dette er – som den siger – den lette. En god morgenbolle søndag morgen, fx. Eller en fin pralebolle, når du gerne vil demonstrere, at det der med luftigt bagværk, det er da lige dig. Også selvom du gerne vil bage uden surdej. Det kan man godt!

Fordelen ved denne her slags boller med gulerødder er tillige, at revne gulerødder både smager godt – og giver fugt til brødet, som får det til at holde den lækre krumme i flere dage.

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder

Gulerodsboller – koldhævede grovboller

Giv de første stjerner!
Gulerodsbollerne er bagt uden surdej, men man skulle næsten tro … Hemmeligheden er en fordej, der kommer med god syrlighed og giver en fantastisk svampet og lækker bolle.
Antal: stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Undgå sort skærm

Du skal bruge:

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl vand

Til gulerodsbollerne skal du bruge:

  • fordejen
  • 3,5 dl vand
  • ½ dl yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)
  • 50 g grahamsmel
  • 50 g rugmel
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g fintrevne gulerødder
  • 300 g hvedemel (mindst 11 % protein)
  • sesamfrø udenpå

Sådan gør du: 

Start med fordejen 1 dag før, du bager:

  • Pisk gær, mel og vand sammen i en skål. Dæk med låg eller plastfolie, og lad det stå på køkkenbordet 8-12 timer.

Så er det dejens tur:

  • Bland alle ingredienser i en røremaskine. Rør længe – til dejen samler sig om dejkrogen (10-15 minutter).
  • Du kan også få elastisk dej ved håndkraft, uden røremaskine. Så skal du folde dejen 5 gange med en halv times mellemrum. Se videoen her (en anden dej, men samme teknik).
    YouTube video
  • Gør en condibøtte eller skål klar til hævning: Smør den indvendigt med olie, og hæld dejen over i skålen. Dæk med låg eller folie, og lad dejen starte hæveprocessen på køkkenbordet en times tid. Sæt den så koldt i 8-16 timer.

Og nu skal der bages!

  • Tag dejen ud af køleskabet en times tid, før du vil bage.
  • Tænd ovnen på fuldt blus – 45 min. før bagetid med bagestål, 30 minutter før uden bagestål! Jeg bager ved 270 grader. Sæt to bageplader ind – en i midten (evt. med bagestål) og en under. Og følg så fremgangsmåden for at forme surdejsboller i videoen (en anden dej) – eller på billederne nedenfor (denne dej).
    YouTube video
  • Gør klar med sesamfrø, dejdeler og bagepapir.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
  • Drys sesamfrø ud på bordet – ca. 35 * 35 cm.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
  • Skrab dejen ud på sesamfrøene.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
  • Tag fat i dejens to fjerner 'hjørner', og fold den ind over sig selv med et snuptag.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
  • Del dejen.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
  • Hak dejen ud til boller, og sæt dem på bagepapir.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
  • Bag dem i ca. 12 minutter (afhænger af, hvor varm din ovn er). Bollerne skal være mørkt gyldne.
    Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Skal gulerodsboller være lette – eller solide grovboller?

Gulerodsboller stiller et af livets store spørgsmål: Er du mest til solide grovboller med masser af fibre, din mave kan hygge sig med i flere timer, og som mætter rigtig godt i din madpakke? Eller har du lyst til den lette slags grovboller – dem med store, fine lufthuller og elastisk krumme? Ja, you can’t always have it all, og derfor har jeg to opskrifter på gulerodsboller.

Ville du hellere have de rigtig gode grove gulerodsboller, så er opskriften her!

Gulerodsboller - lækre, luftige boller med gulerødder-kvadrat

Koldhævede gulerodsboller med fordej – uden surdej

Normalt bager jeg de luftige grovboller med surdej, og det er der mange gode grunde til. Dem kan du læse mere om, hvis du orker. Men der kan være mindst én virkelig god grund til at bage uden surdej: At du ikke har en. Og så skal det da ikke være det, der skiller os ad.

I de her gulerodsboller bruger jeg en fordej i stedet. En smule gær, lidt vand og mel. Og nogle timer på køkkenbordet. Så er det klaret.

Selve dejen er rørt i maskine et kvarters tid og koldhævet natten over (eller noget, der ligner). Melet er med mindst 11 g protein pr. 100 g, så det kan danne god, elastisk gluten. Find proteinindholdet på pakken. Det er vigtigt, hvis du godt kan lide den elastiske dej og lufthullerne.

Hvis du ikke har en maskine at røre i, kan du også bruge den håndholdte metode. Det kræver lidt mere nærvær (dejen vil gerne motioneres lidt hver halve time i 3 timer, før du sætter den til at koldhæve). Den metode er også vist i opskriften.

… og de andre gulerodsboller

Grove gulerodsboller med solsikkekerner
Grove gulerodsboller er saftige boller med mere groft mel, end jeg oftest bruger i mine hvedeboller. Supersaftige, de smager virkelig af noget og holder sig fugtige længe.
Gå til opskrift
Grove gulerodsboller med solsikkekerner
Gulerodsboller med surdej
Når du bager surdejsboller med revne gulerødder, får du en ekstra fugtig krumme og et let sødlig smag. Alle tiders boller til morgenmad – og madpakke.
Gå til opskrift
Gulerodsboller med surdej - koldhævede gulerodsboller
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej Bodil,

    Følger din blog og din Instagram.
    Har kastet mig over koldhævede gulerodsboller, men synes dejen er meget våd. Og den samler sig ikke helt om krogen, som jeg tror den skal.

    Har du et tip.

    Hilsner Gitte (endnu en Mutti)

    • Hej Gitte, dejligt med en kommentar ?
      Hm, jeg folder den for det meste i hånden og lader den nok være lidt våd. Men du kan sagtens tilføje lidt mel 25-50 g – og stadig få saftige boller. Gulerødder gør underværker ? God fornøjelse! Kh Bodil

  2. Tak for hurtigt svar.
    Glemte at skrive, at det er virkelige skønne og lækre opskrifter du lægger op?