Brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas

Når det er sæson for brombær, er det også sæson for brombærdessert. Denne her er indsmigrende lækker og nem at forberede. Nul stress!

Her kommer en brombærdessert, der både er nem at lave – og nem at forberede. En slags brombærtrifli med rugbrødsknas, chokolade og vaniljecreme.

Min søster er storleverandør af brombær, og det har affødt denne lille lækre dessert, der tager det bedste fra tre af mine yndlingsdesserter:

  • Risalamande. En lidt sød vaniljecreme med røde bær … you see?
  • Bondepige med slør. Et barndomsminde med æblegrød i bunden, rugbrøds-chokoladeblanding i midten og flødeskum på toppen. Her er æblerne ude, og rugbrødschokoladeblandingen er blevet til rugbrødsknas med chokolade.
  • Trifli. Frugt, flødeskum og knasende et-eller-andet.

En ny brombærdessert var født.

Brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas

Brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Køletid 30 minutter
Samlet 1 time
Giv de første stjerner!
Brombærdesserten forener blød vaniljecreme og en smagsintens rugbrødsknas med masser af brombærsmag. Nem og virkelig lækker.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til brombærsaucen skal du bruge:

  • 400 g brombær (evt. frosne)
  • 35 g sukker (smag til)
  • 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
  • 1 spsk citronsaft (måske lidt mere)
  • 1 spsk majsstivelse
  • ½ dl vand

Til rugbrødsknasen skal du bruge:

  • 150 g rugbrød (gerne lidt tørt )
  • 30 g farin
  • 30 g smør
  • 30 g hasselnødder
  • 30 g mørk chokolade

Til vaniljecremen skal du bruge:

  • 1 ¾ dl piskefløde
  • 175 g mascarpone
  • 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
  • 1,5 spsk rørsukker

Sådan gør du: 

Sådan laver du brombærsaucen:

  • Med frosne brombær: Tø brombærrene op. Når de er tøet op – hæld saften over i en lille gryde, kog den op med sukker og kornene fra vaniljestangen, og læg den flækkede vaniljestang i.
  • Lad det simre lidt, og ryst majsstivelse sammen med vand. OBS – tilsæt kun lidt jævning ad gangen. Saucen skal blive lidt tyk, men ikke bom-stiv, og den stivner yderligere, når den køler af. Hæld nu saften tilbage til bærrene og vend rundt, så de ikke går for meget i stykker. Tilsæt citronsaft og smag til – kunsten er at få en lidt syrlig sauce, der stadig smager af dessert. Lad saucen køle helt af i køleskabet.
  • Med friske brombær: Kog forsigtigt brombærrene op med en smule vand i bunden af en gryde – så lidt som muligt. Når det begynder af safte: Tilsæt sukker, kornene fra vaniljestangen, den flækkede vaniljestang. Kog forsigtigt et minut eller to. Tag brombærrene fra i en skål, og fortsæt med jævning og tilsmagning som i punktet ovenfor.

Sådan laver du rugbrødsknas:

  • Skær rugbrød i tern, og kom det i en foodprocessor sammen med brun farin. Kør, til det er findelt.
  • Smelt smørret på en pande, og rist rugbrødsblandingen her ved ikke for høj varme. Imens: Kør nødderne i foodprocessoren. De må gerne stadig have bid. Tilsæt dem på panden, og rist videre, til det dufter brunt og lige præcis IKKE brændt. Hæld blandingen over på et stykke bagepapir til at køle af. Så bliver blandingen også sprød.
  • Riv chokoladen groft, og bland den i rugbrødsknasen, når den er kølet helt af.

Sådan laver du vaniljecremen:

  • Pisk fløden til skum. Bland flødeskummet ind i mascarponen lidt efter lidt sammen med kornene fra vaniljestangen og rørsukker. Pisk til sidst, så det bliver en fløjlsagtigt creme. Pisk endelig ikke for længe.

Sådan samler du brombærdesserten:

  • Anret desserten i lag: Først rugbrødsknas, så creme og brombær. Gentag. Drys evt. med lidt rugbrødsknas på toppen. Servér!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

En nem brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas

Du skal bruge 3 dele: En nem brombærsauce, en sød, blød marscarponecreme med vanilje og en enkel rubrødsknas.

Brombærdesserten har et par oplagte fordele:

  • Den er nem at forberede. Gør brombærsaucen, rugbrødsknasen og vaniljecremen klar i forvejen. Så skal du bare arrangere i glas lige før servering. Ingen dessertstress 🙂
  • Du kan bruge brombær fra haven, fra skoven – eller fra fryseren.
  • Du kan bruge resterne af det tørre rugbrød – hvis det findes.
  • Og den kan varieres med andre bær og frugter alt efter sæson og smag. Se nedenfor.

Brombærdesserten er også god med andre frugter og bær!

Du kan bruge andre slags frugt. I sæsonen er desserten fantastisk med vaniljeporcherede abrikoser, blommer, kirsebær eller rabarber, også kogt med vanilje. Bruger du abrikoser eller blommer, behøver du højst sandsynligt ikke at jævne frugtsaucen.

Hvis du nu går i rabarber, så tjek lige variationen af rabarbertrifli her. Der har knasen fået en anden lyd 🙂

Brombærdessert med blød vaniljecreme og rugbrødsknas

Andre desserter med brombær?

Prøv fx også:

Citronlagkage med brombær og lemoncurd
Kombinationen af syrlig citron, blød mascarponecreme og søde brombær gør denne lagkage til noget helt særligt. Fløjlsblød i munden med et friskt svirp.
Gå til opskrift
Citronlagkage
Brombærmuffins med chokolade
Nemme brombærmuffins, der er allerbedst, når de er lune – med smeltende chokolade indeni.
Gå til opskrift
Brombærmuffins med chokolade

Hvad kan man lave med brombær – ellers?

I sensommeren er der brombær overalt – jeg finder de første allerede i slutningen af juli (i det sydlige Danmark), og i mit nordjyske frirum er sæsonen langt ind i september. Så der er rigelige anledninger til at plukke brombær, og vi spiser trods alt ikke brombærdesserter hver dag. Derfor er det godt med lidt flere muligheder med brombærrene.

Prøv fx:

  • Som topping på en salat
  • Friske sammen med yoghurt, skyr eller morgengrød
  • I en smoothie
  • Til brombæreddike og brombærdressing
  • Til brombærsyltetøj – i min barndom var det en klar favorit på pandekagerGemGem

Søg brombær på bloggen, så skal du nok finde nogle gode forslag!

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




    • Hej Jane, det er da et rigtig godt spørgsmål, tak for det! Der bliver 5 dl vaniljecreme (plus luften fra flødeskummet), så det afhænger lidt af, hvor stor desserten skal være. Bedste bud herfra er, at det rækker til 6-8 personer. Kan være, at du får lidt brombærsauce til overs – den kan du bruge som marmelade eller på morgenskyr/grød etc.
      Håber det hjælper lidt 🙂
      Kh Bodil

  1. Den smagte skønt, og jeg fik kredit for den! ? Men jeg savnede, hvor rugbrødsknaset skal være, når desserten ‘samles’. For mig at se kunne det være i bunden og gentages længere oppe?

    • Kære Marianne, jeg har redigeret opskriften og glemt at rette dette. Nu er det sket! Og tak for at teste den i beta 😉 Du har helt ret i din antagelse, som du (nu) kan se i opskriften 😉 Kh Bodil

  2. Kære Bodil.
    Jeg har tilberedt din brombærdessert et par gange i august i år, og den er virkelig nem og super lækker … og meget populær!
    Rugbrødsknasen er blevet fast morgenmadstilbehør til A38 og skyr eftersom der næste altid er lidt tørt rugbrød til overs efter ugen er gået ?

    • Kære Titi,
      mange tak for din kommentar! Dejligt opskriften kan bruges – endda på to måder 🙂 Jeg laver også selv ‘for meget’ knas, når jeg laver opskriften, helt af samme grund som dig.
      Kh Bodil

      • Hej Bodil!
        Det ser virkelig lækkert ud og ligner en god skæbne for mine mange brombær i fryseren. Kan man lave cremen dagen før – eller vil den falde sammen? Kh Anne

        • Hej Anne, cremen vil nok blive knap så cremet, hvis du laver den dagen før. Men brombærrene kan du sagtens 😊 god fornøjelse, kh Bodil

  3. Hej Bodil
    Kan man lave rugbrød dagen før. Jeg skal prøve denne decert første gang.
    Vh Anne Marie

    • Hej Anne Marie, det kan du sagtens! Bare opbevar det i en lufttæt beholder, når det er kølet af. Og sørg for, det er godt sprødt først 🙂 God fornøjelse! Kh Bodil