Følg med her:
Brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas
Her kommer en brombærdessert, der både er nem at lave – og nem at forberede. En slags brombærtrifli med rugbrødsknas, chokolade og vaniljecreme.
Min søster er storleverandør af brombær, og det har affødt denne lille lækre dessert, der tager det bedste fra tre af mine yndlingsdesserter:
- Risalamande. En lidt sød vaniljecreme med røde bær … you see?
- Bondepige med slør. Et barndomsminde med æblegrød i bunden, rugbrøds-chokoladeblanding i midten og flødeskum på toppen. Her er æblerne ude, og rugbrødschokoladeblandingen er blevet til rugbrødsknas med chokolade.
- Trifli. Frugt, flødeskum og knasende et-eller-andet.
En ny brombærdessert var født.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til brombærsaucen skal du bruge:
- 400 g brombær (evt. frosne)
- 35 g sukker (smag til)
- 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
- 1 spsk citronsaft (måske lidt mere)
- 1 spsk majsstivelse
- ½ dl vand
Til rugbrødsknasen skal du bruge:
- 150 g rugbrød (gerne lidt tørt )
- 30 g farin
- 30 g smør
- 30 g hasselnødder
- 30 g mørk chokolade
Til vaniljecremen skal du bruge:
- 1 ¾ dl piskefløde
- 175 g mascarpone
- 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
- 1,5 spsk rørsukker
Sådan gør du:
Sådan laver du brombærsaucen:
- Med frosne brombær: Tø brombærrene op. Når de er tøet op – hæld saften over i en lille gryde, kog den op med sukker og kornene fra vaniljestangen, og læg den flækkede vaniljestang i.
- Lad det simre lidt, og ryst majsstivelse sammen med vand. OBS – tilsæt kun lidt jævning ad gangen. Saucen skal blive lidt tyk, men ikke bom-stiv, og den stivner yderligere, når den køler af. Hæld nu saften tilbage til bærrene og vend rundt, så de ikke går for meget i stykker. Tilsæt citronsaft og smag til – kunsten er at få en lidt syrlig sauce, der stadig smager af dessert. Lad saucen køle helt af i køleskabet.
- Med friske brombær: Kog forsigtigt brombærrene op med en smule vand i bunden af en gryde – så lidt som muligt. Når det begynder af safte: Tilsæt sukker, kornene fra vaniljestangen, den flækkede vaniljestang. Kog forsigtigt et minut eller to. Tag brombærrene fra i en skål, og fortsæt med jævning og tilsmagning som i punktet ovenfor.
Sådan laver du rugbrødsknas:
- Skær rugbrød i tern, og kom det i en foodprocessor sammen med brun farin. Kør, til det er findelt.
- Smelt smørret på en pande, og rist rugbrødsblandingen her ved ikke for høj varme. Imens: Kør nødderne i foodprocessoren. De må gerne stadig have bid. Tilsæt dem på panden, og rist videre, til det dufter brunt og lige præcis IKKE brændt. Hæld blandingen over på et stykke bagepapir til at køle af. Så bliver blandingen også sprød.
- Riv chokoladen groft, og bland den i rugbrødsknasen, når den er kølet helt af.
Sådan laver du vaniljecremen:
- Pisk fløden til skum. Bland flødeskummet ind i mascarponen lidt efter lidt sammen med kornene fra vaniljestangen og rørsukker. Pisk til sidst, så det bliver en fløjlsagtigt creme. Pisk endelig ikke for længe.
Sådan samler du brombærdesserten:
- Anret desserten i lag: Først rugbrødsknas, så creme og brombær. Gentag. Drys evt. med lidt rugbrødsknas på toppen. Servér!
En nem brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas
Du skal bruge 3 dele: En nem brombærsauce, en sød, blød marscarponecreme med vanilje og en enkel rubrødsknas.
Brombærdesserten har et par oplagte fordele:
- Den er nem at forberede. Gør brombærsaucen, rugbrødsknasen og vaniljecremen klar i forvejen. Så skal du bare arrangere i glas lige før servering. Ingen dessertstress 🙂
- Du kan bruge brombær fra haven, fra skoven – eller fra fryseren.
- Du kan bruge resterne af det tørre rugbrød – hvis det findes.
- Og den kan varieres med andre bær og frugter alt efter sæson og smag. Se nedenfor.
Brombærdesserten er også god med andre frugter og bær!
Du kan bruge andre slags frugt. I sæsonen er desserten fantastisk med vaniljeporcherede abrikoser, blommer, kirsebær eller rabarber, også kogt med vanilje. Bruger du abrikoser eller blommer, behøver du højst sandsynligt ikke at jævne frugtsaucen.
Hvis du nu går i rabarber, så tjek lige variationen af rabarbertrifli her. Der har knasen fået en anden lyd 🙂
Andre desserter med brombær?
Prøv fx også:
Hvad kan man lave med brombær – ellers?
I sensommeren er der brombær overalt – jeg finder de første allerede i slutningen af juli (i det sydlige Danmark), og i mit nordjyske frirum er sæsonen langt ind i september. Så der er rigelige anledninger til at plukke brombær, og vi spiser trods alt ikke brombærdesserter hver dag. Derfor er det godt med lidt flere muligheder med brombærrene.
Prøv fx:
- Som topping på en salat
- Friske sammen med yoghurt, skyr eller morgengrød
- I en smoothie
- Til brombæreddike og brombærdressing
- Til brombærsyltetøj – i min barndom var det en klar favorit på pandekager
Søg brombær på bloggen, så skal du nok finde nogle gode forslag!
Hvor mange personer er brombærdesserten til
Hej Jane, det er da et rigtig godt spørgsmål, tak for det! Der bliver 5 dl vaniljecreme (plus luften fra flødeskummet), så det afhænger lidt af, hvor stor desserten skal være. Bedste bud herfra er, at det rækker til 6-8 personer. Kan være, at du får lidt brombærsauce til overs – den kan du bruge som marmelade eller på morgenskyr/grød etc.
Håber det hjælper lidt 🙂
Kh Bodil
Den smagte skønt, og jeg fik kredit for den! ? Men jeg savnede, hvor rugbrødsknaset skal være, når desserten ‘samles’. For mig at se kunne det være i bunden og gentages længere oppe?
Kære Marianne, jeg har redigeret opskriften og glemt at rette dette. Nu er det sket! Og tak for at teste den i beta 😉 Du har helt ret i din antagelse, som du (nu) kan se i opskriften 😉 Kh Bodil
Kære Bodil.
Jeg har tilberedt din brombærdessert et par gange i august i år, og den er virkelig nem og super lækker … og meget populær!
Rugbrødsknasen er blevet fast morgenmadstilbehør til A38 og skyr eftersom der næste altid er lidt tørt rugbrød til overs efter ugen er gået ?
Kære Titi,
mange tak for din kommentar! Dejligt opskriften kan bruges – endda på to måder 🙂 Jeg laver også selv ‘for meget’ knas, når jeg laver opskriften, helt af samme grund som dig.
Kh Bodil
Hej Bodil!
Det ser virkelig lækkert ud og ligner en god skæbne for mine mange brombær i fryseren. Kan man lave cremen dagen før – eller vil den falde sammen? Kh Anne
Hej Anne, cremen vil nok blive knap så cremet, hvis du laver den dagen før. Men brombærrene kan du sagtens 😊 god fornøjelse, kh Bodil
Hej Bodil
Kan man lave rugbrød dagen før. Jeg skal prøve denne decert første gang.
Vh Anne Marie
Hej Anne Marie, det kan du sagtens! Bare opbevar det i en lufttæt beholder, når det er kølet af. Og sørg for, det er godt sprødt først 🙂 God fornøjelse! Kh Bodil