Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

[Reklame for Finax]Kerneboller - surdejsboller med frø og kerner

Det er næsten synd, der ikke følger duft med billederne. For kerneboller dufter saligt af de hårdt bagte kerner udenpå – og kardemommen indeni.

Det er også næsten synd, der ikke følger lyd med, når jeg sætter tænderne i. For det knaser lystigt! Skorpen er sprød, og kernerne nærmest springer i begejstring for hver bid.

Og selvfølgelig er det synd, du ikke kan smage mine lune kerneboller lige fra ovnen. Med ost og marmelade – med hummus og avocado – eller bare med smør i tandhøjde.

Faktisk er der kun én ting at gøre: Bag dine egne! Og vær gavmild med kernerne. De gør hele forskellen.

Kerneboller - surdejsboller med frø og kernerØkologiske kerneboller med alt det go’e

Kernebollerne er en variation over mine surdejsboller – godt krudtet op med alt det gode fra den grove hylde: Sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, rugkerner, havregryn og stenformalet mel. Bagekraft fra manitoba med højt proteinindhold. Og økologisk fra A til Z.

Alt det grove giver en lidt tættere bolle end en hvid, let bolle. Men den smager og mætter helt forrygende.

Og så det knasende bid, altså …

Kerneboller - surdejsboller med frø og kerner

Opskrift på kerneboller - surdejsboller med frø og kerner

Brød og boller

Rækker til: 8-10 stk.

Forberedelse: 1 døgn

Tilberedning: 10-12 minutter

Du skal bruge:

  • 400 g vand
  • 50 g opfrisket surdej
  • 5 g gær
  • 250 g Finax Manitoba
  • 25 g Finax Rugkerner - klar til brug
  • 25 g Finax Økologiske Hørfrø
  • 25 g Finax Økologiske Sesamfrø
  • 25 g Finax Havregryn Finvalsede
  • 125 g Finax Øko Stenformalet Hvedemel
  • 1 tsk kardemomme
  • 10 g salt

Til drys på bollerne:

  • 1 dl blandede sesamfrø , hørfrø og solsikkekerner

Sådan gør du:

  1. Start ca. 1 døgn før, du vil bage. Fx lørdag morgen - så er der boller søndag morgen. Mellemtiderne er ret fleksible, så du kan passe det ind i dine planer.
  2. Frisk din bagesurdej op i en skål eller et glas - den skal hæve synligt (mindst ca. 20 %). Dæk med et viskestykke eller løst låg, og lad den stå på køkkenbordet 8-24 timer, til det bobler lystigt.
  3. Ca. 12 timer før du vil bage: Hæld vand, surdej og gær op i en stor skål og rør, til gæren er opløst. Tilsæt mel og kerner, og bland til en jævn dej - gerne med fingrene. Det tager et minut eller to. Dejen er ret blød, og det skal den være. Drys saltet over, dæk med et viskestykke, og lad dejen hvile på køkkenbordet en halv time.
  4. Nu skal dejen ha' lidt motion hver halve time. Ca. 6 gange - og sæt hellere et ur, så du husker det.
  5. Tag fat i dejen med din dejskraber, og stræk dejen fra den ene side af skålen op - og over til modsatte side af skålen. Drej skålen en kvart omgang og gentag, til du har gjort det 4 gange. Lad så dejen hvile igen. Sæt uret. Gentag. Din dej bliver mere og mere elastisk hver gang. Fordi den danner gluten!
  6. Efter sidste motion skal dejen langtidshæve i køleskabet (ikke under 5 grader, så falder den i søvn). Smør en skål eller plastbøtte indvendigt med olivenolie, og hæld dejen over i den. Dæk med låg eller plastfilm og sæt på køl. Mindst 6 timer, gerne det dobbelte (eller mere).

Så er det bagetid!

  1. Start med at sætte dejen ud på køkkenbordet, og tænd ovnen på mindst 250 grader, gerne varmluft. Lad en plade stå i ovnen, og vent til den er brandvarm. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
  2. Drys nu 1 dl kerner ud på bordet, så de dækker ca. 40 x 40 cm. Skrab dejen ud på kernerne. Forsigtigt - så dejen bevarer de fine lufthuller.
  3. Dyp fingrene i mel, tag fat i de to fjerneste 'hjørner' af dejen, og fold dejen sammen på midten i et snuptag. Nu har dejen kerner hele vejen rundt. Drys de overskydende kerner over dejen, så den er godt dækket.
  4. Skær dejen igennem på langs med dejskraberen, skub de to halvdele lidt fra hinanden, og skær dejen ud til boller. Løft hver bolle lynhurtigt over på bagepapiret - gentag, til der ikke er mere dej tilbage.
  5. Tag hurtigt den varme plade ud af ovnen, hiv bagepapiret med bollerne over på pladen, og sæt pladen ind igen. Sæt et ur på 10 minutter. Bollerne skal nok have 12, men hold øje - ovne er forskellige. Lad dem få lidt farve, så knaser kernerne fantastisk!
  6. Spis med tandsmør, mens de er varme - eller brug dem i madpakken senere :-)

Tip! Du kan også bruge en røremaskine

Jeg har skrevet opskriften til dig, der laver dejen i hånden. Hvis du hellere vil bruge røremaskine, kan du finde fremgangsmåden i opskriften til mine surdejsboller.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.