Følg med her:
Fynsk brunsviger – koldhævet og snasket
Fynsk koldhævet brunsviger som fynboerne elsker den. Og det er ikke bare noget jeg siger, for den er godt nok testet grundigt af mine fynske naboer og deres børn:
Jeg har nemlig talt efter, og nu har jeg holdt nøjagtigt 50 børnefødselsdage på Fyn. Så nu har jeg fået så meget styr på en ægte fynsk brunsviger, at selv fynboerne siger god for den! Det kan jeg takke min tidligere genbo for – hans far var bager, og han bagte selv den mest forrygende fynske brunsviger. Han brugte samme opskrift som mig. Sagde han.
Men da jeg gik ham lidt på klingen, så havde han alligevel lavet et par justeringer. Et par ikke helt uvæsentlige justeringer. Dem får du med her i opskriften.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 40 g smør
- 2,5 dl mælk
- 5 g gær
- 35 g sukker
- 5 g salt
- 350 g hvedemel (start altid med lidt mindre)
Til remoncen skal du bruge:
- 100 g smør
- 200 g farin
- 1 spsk sirup
Og hvis der skal pynt på:
- Flormelis
- Slik
Sådan gør du:
Sådan gør du – husk at starte aftenen før:
- Opløs 5 g gær i lidt vand. Smelt smørret blidt, og tilsæt mælken. Bland dejen med resten af ingredienserne, hold lidt mel tilbage og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. det sidste mel – dejen må hellere være for blød end for stiv, og den stivner lidt i køleskabet! Dæk den med plastfolie, og sæt den i køleskabet til næste morgen.
Næste morgen:
- Tag dejen ud af køl. Rul eller tryk den ud, så de passer til bradepanden, og sving den over på bagepapiret. Lad dejen hæve et lunt sted, mens du laver fyldet.
- Smelt alle ingredienser til fyldet i en gryde. Pisk det godt sammen i hånden, så det ikke skiller.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Prik nu med alle 10 fingre en masse små huller i dejen, inden du hælder fyldet ud over. Så fordeler remoncen sig ordentligt, og du slipper for, at det hele ender i en stor pøl i den ene ende. Lad brunsvigeren hæve lidt videre, og prik gerne igen, inden du sætter den i ovnen (ja, du får meget snaskede fingre, men de kan vaskes).
Når ovnen er varm:
- Sæt brunsvigeren ind. Og så er kunsten at bage længe nok, men ikke for meget. Jeg plejer at sætte mit ur på 12 minutter og måske give den 2-3 minutter mere. Den skal ikke være brun i kanten, for så bliver den også tør.
- En ægte fynsk brunsviger er pyntet med glasur og slik. Såh – det kan du jo overveje.
- Skær den ud – min bradepande giver ca. 20 stykker. Husk, en brunsviger er bedst samme dag.
Tre tips til ægte fynsk brunsviger:
Sagen er, at han brugte:
- Mere farin (og dermed: Mere snasket).
- Længere hævetid (og dermed: Lækker blød og elastisk krumme. En koldhævet brunsviger har også bedre holdbarhed).
- Kortere bagetid (og dermed: Saftig bund i stedet for tør og pap-agtig).
Opskriften passer til en bradepande med hank – se billederne. Min er ca. 22 * 33 cm.
HUSK: Brunsvigeren bliver bedst, hvis du går i gang aftenen før.
Hvis du gør som fynboerne, skal der også slik på! Det sprang jeg over denne gang – men har du børn i huset, vil det helt sikkert være et hit.
Fordel remoncen rigtigt på din brunsviger
Du har sikkert prøvet at bage brunsviger, hvor der er de gode stykker (dem med al remoncen) og alle de kedelige stykker (resten). Sådan en brunsviger kan en bager ikke sælge, og derfor kommer min 9. klasses erhvervspraktik pludselig ind handy:
I 9. klasse skulle jeg 14 dage i praktik – det skulle alle – og jeg kunne godt regne ud, at 14 dage på et eller andet kontor hurtigt kunne blive meeeeget lang tid. Det sjoveste ville være at arbejde med min hobby: Bageriet. Så jeg var hos en bager i Aalborg. Og her lærte jeg én praktisk ting om brunsvigere: De skal prikkes med fingrene!
Prik med alle 10 fingre, så der bliver små fordybninger i dejen. Så kan remoncen bedre fordele sig i stedet for at ligge i én stor pøl i den ene ende.
Dejen skal først rulles/trækkes ud, så den fylder bradepanden helt ud. Når du har fordelt fyldet ovenpå, er det en god idé at prikke med fingrene igen. (Snask på fingrene, ja det får du). Men se, hvor fin din brunsviger bliver – der er snask til alle!
Hvorfor er en koldhævet brunsviger bedst?
Du kender det godt. Den kedelige slags bagerbrød, der er ok lige fra bageren om formiddagen. Men om eftermiddagen – og dagen efter – tørt og lige til fuglene. Det er typisk fordi, det har hævet for kort tid.
Hvis du langtidshæver dejen – og det er det samme som koldhævning, fordi dejen skal langtidshæve koldt for ikke at gå helt i selvsving – får mælkesyrebakterierne lov at hygge sig længe. Det giver et brød, der er fugtigere og ‘længere’ i krummen. Og det færdige brød (her: brunsvigeren) holder den gode konsistens længere.
Du skal dog ikke sætte dejen til koldhævning under 5 grader. Så falder gærcellerne helt i søvn, og der sker ikke en bjælde. Hvis du vil gøre brunsvigerdejen en tjeneste, kan du altså lige slække lidt på køleskabstemperaturen og sætte den op på 6-7 grader. Bare natten over. Ned på 5 igen, når du tager dejen ud.
Omvendt – hvis det haster med hævningen, skal dejen stå lunt – dvs. allerhelst ved 28-32 grader. Så varmt er der dog næppe i dit køkken, med mindre det er en varm sommerdag. Men altså, et lunt sted sætter skub i gærcellerne.
Andre fødselsdagsopskrifter?
Måske er du også på udkig efter fødselsdagsboller og lagkage? De er lige her:
Jeg blev enig med mig selv om, at det er 50gr gær og ikke 5 gratis
Den smagte rigtig rigtig godt :))))
Haha, skønt at høre. Jeg mener faktisk 5, men nu ved vi, det er fleksibelt 🙂 Dejligt, den sad i skabet – glæder mig lige meget hver gang. Tak fordi du skrev! Kh Bodil
Hejsa.
Har lige bagt den i dag. Ville prøve og fandt en koldhævet/ langtidshævet brunsviger. Tak for det.
Jeg skulle holde fødselsdag i dag og forberedte dejen i går. Jeg tog dejen ud i morges og fik den i formen.
Dejen var blød, men super flot og blank. Jeg fandt ud af, at bruge en dejskraber dyppet i vand.
Jeg lod en den stå overdækket i 4 timer hvor den var flot hævet inden jeg lagde remonce på.
Kagen var så skøn og nybagt og ALT blev spist.
TAK for en skøn opskrift.. Den vil helt sikker blive vores favorit brunsviger opskrift i fremtiden.
Mange hilsener
Anette Asbjørn
Hej Anette, sikke dog en dejlig kommentar – tusind tak! Og tillykke med fødselsdagen til fødselaren 🙂 Godt tip med dejskraberen, tak for det. Jeg har selv bagt den utallige gange, og nu om stunder er mine piger gamle nok til at bage den selv også. Altid god. Og dejligt, det også lykkedes hos dig. Kh Bodil
Det er en helt fantastisk opskrift. Jeg kom et æg i dejen, og den blev virkelig god! Helt luftig, blød og snasket på den gode måde. ?
Hej Sophie. Sikke en dejlig kommentar – luftig, blød og snasket er nemlig meningen! Jeg har aldrig overvejet et æg, men det kan jeg jo teste næste gang.
Tak fordi du læser med på bloggen 🙂 Kh Bodil
Bedste brunsviger vi har fået meget længe
Åhr tak for det! Gør mig glad at høre 🙂 Kh Bodil
Ser vildt lækker ud. Hvor længe skal dejen være uden af køleskabet om morgen inden den kommer i ovnen?
Tak Mia 🙂 Alt i alt vil jeg sige en times tid. Det plejer at passe med, at jeg tager den ud og presser den i facon med det samme – laver fyldet klar, fordeler det over og lader den efterhæve en halv times tid – og så vupti, ind i ovnen. Hvis du hælder fyldet over, mens det er godt lunt, hjælper det også brunsvigeren med at hæve. Håber du bliver tilfreds 🙂 Kh Bodil
Hej Mutti
Den skal jeg prøve!
Kan den bages dagen før den skal nydes?
Mvh Lise
Hej Lise
det vil jeg ikke anbefale, desværre. Den er simpelthen bedst friskbagt. Jeg plejer at koldhæve dejen natten over, og så tager det ikke lang tid om morgenen. Men hvis du skal tidligt ud ad døren – ja, så skal du endnu tidligere op, hvis du skal nå at bage brunsviger først 🙂 Kh Bodil
Vil man kunne lave dobbelt portion og så lave boller ud af det sidste dej?
Hej Line
det har jeg aldrig prøvet, men det vil jeg da tro, du sagtens kan. Lidt søde boller 🙂
Kh Bodil
Tusind tak for en skøn skøn opskrift der er prøvet flere gange med succes??
Hej Lisa, ih – det glæder mig at høre. Som du kan se, er det også mildest talt en klassiker hos os 🙂 Tak for kommentaren, den varmer! Kh Bodil
Kan jeg fryse den rå dej ned?
Har lige fået aflyst en fødselsdagsfest grundet Corona i børnehaven?
Hej Sanne, sikke en træls situation! Jeg har aldrig gjort det selv, men kan læse mig til, at det kan man godt. Læs selv med her: https://baregomad.dk/frysning-af-broed-og-kager/#anchor-9 Krydser fingre for, det lykkes! Og håber, I kan fejre børnefødselsdag i mindre skala alligevel … suk! Kh Bodil
Har lige brug din opskrift og har fået et godt resultat ud af det, kunne ikke få dejen til at trække ret meget så den blev ikke så stor men fik da 12 stykker ud af det, serverede den for mit Engelsk hold og alt blev spist med velbehag. Du skriver at en ægte fynsk brunsviger er med glasur og slik, det er der nok mange delte meninger om, hvis du læser “Brundloven” §2 Må ikke serveres med flødeskum, kagecreme, kanel eller rosiner. Derfor kun masser af snask.
Hej Kai, elsker din kommentar, tak for den! Hvis jeg skulle skrive en lov, skulle humor stå i §1 😉 Jeg følger bare pænt min fynske bagers anvisninger, men selv dem kan man åbenbart blive uenige om. En anden gang må du meget gerne tilsætte ekstra væske, hvis du synes, dejen er for stiv. Eller ta’ den lidt tidligere ud af køleskabet, så den bliver lidt blødere at arbejde med. Begge dele letter processen. Tror lige jeg vil redigere lidt på din anledning. Tak igen – kh Bodil
Hej.
Kunne man evt lade dejen hæve natten over i formen? Og så bare trykke hullerne efter hævningen om morgenen?
Hej Mette, det vil jeg bestemt mene, du kan. Bare vær forberedt på, at den måske også skal have lidt tid til at vågne på køkkenbordet, selv om den er ‘formet’. Pøj pøj – håber den bliver god 🙂 Kh Bodil
Hej Bodil….
Tak for opskriften på den perfekte brunsviger. Den sidder lige i (køle) skabet! Har nu bagt den to gange til stor fornøjelse og nr. 2 står lige nu og venter på søndags kaffen. UMH!!
Dejligt ikke mere at skulle lede 20 opskrifter igennem hver gang.
God ide’ fra en anden bager, er at tilsætte en spsk. rasp til fyldet som så ikke flyder så meget ud.
Bedste hilsen Lillian Odense
.
Hej Lillian
Tak for din søde kommentar! Det med rasp i fyldet må jeg hellere prøve – tak for tip!
Kh Bodil
Rigtig lækker opskrift, har ikke bagt brunsviger i mange år, nu skulle jeg bage brunsviger til børnebørnene der kom til farfars fødselsdag.
På nettet faldt jeg over din koldhævet brunsviger, jeg havde kun 4 timer så det blev et mix af hævetid på køl og køkkenbordet, samt ca. 20 g gær istedet for de 5g. Brunsvigeren blev en succes, og et godt fif fra dig med ikke at lade brunsvigeren bage mere 12 + evt. et par ekstra minutter og endelig ikke så længe så kanten bliver brun, gav en lækker og svampet brunsviger. Tak for opskriften😀
Jamen perfekt, Anette! Dejligt at opskriften fungerer med de nødvendige tilpasninger 😊 Tak for at skrive!
Kh Bodil
Jeg har bagt brunsvigeren 50+ gange – og det er der jo nok en grund til 😀